Domácí zmrzlina snadno a rychle! Vyzkoušejte naše recepty i bez zmrzlinovače


Domácí zmrzlina

Léto je v plném proudu a s ním i plusové teploty, které se nápadně podobají tropům. Jednou z možností, jak se v parném počasí zchladit, je domácí zmrzlina. Pokud už vám kupované nanuky lezou krkem, máme pro vás 5 jednoduchých receptů na zmrzlinu bez zmrzlinovače, kterou zvládne připravit každý.

Domácí zmrzlina neobsahuje žádné konzervanty ani zbytečná éčka

Rozdíl mezi kupovanou a domácí zmrzlinou nejspíš pozná každý. Aby kupovaná zmrzlina déle vydržela, výrobci do ní přidávají nejrůznější zlepšovače, barviva a emulgátory. Právě ty zaručí, že je zmrzlina i po dlouhých měsících v mrazáku stále stejná. S každou lžící kupované zmrzliny z obchodu do sebe a našich dětí ale cpeme zbytečná éčka a konzervanty. Domácí zmrzlina a její výroba přitom zabere jen chvilku. Pojďme si tedy udělat takovou malou letní výzvu a zmrzlinu si doma sami vyrobit. Garantujeme vám, že to zvládne i úplný začátečník a výsledek bude stát za to.

Domácí zmrzlina a jak na ni?

Tajemství výroby zmrzliny tak, jak ji znáte z obchodů, je v promíchávání. Poté, co se vypracuje zmrzlinová hmota a nalije se do zmrzlinovače, ji přístroj míchá tak dlouho, dokud nevznikne hustá a nadýchaná hmota. Právě neustálé míchání zabraňuje tvorbě ledových krystalků, které jsou ve zmrzlině nežádoucí. V domácích podmínkách ale obdobné profesionální přístroje nemáme. Jak to tedy udělat?

Máme 4 možnosti:

  • Pořídit si zmrzlinovač

První možností je zakoupit si do domácnosti zmrzlinovač. Jedná se robot, který má v sobě zabudovanou chladicí misku. Ta se vždy den dopředu před plánovanou výrobou zmrzliny nechá nachladit v mrazáku. Další den se pak umístí do robota, který v ní během hodiny vypracuje hustou zmrzlinu. V současnosti se na trhu dají zakoupit zmrzlinovače, které nejsou příliš drahé. Jejich nevýhodou je ale velikost, hlučnost a relativně nízká sezónnost.

  • Zakoupit si mrazící nástavec pod kuchyňského robota

Profesionální domácí zmrzlina se dá vyrábět také dalším způsobem a to pomocí zmrzlinové misky, která se umístí do robota. Postup je obdobný jako v předchozím bodě. Nevýhoda ale je, že jen málo domácích robotů nabízí zmrzlinovou misku v příslušenství.

  • Zmrzlinu každých 15 minut v mrazáku prošlehat

Poslední a asi nejméně oblíbenou možností je postupovat tak, jako dříve naše babičky a maminky.

  • Domácí zmrzlina bez míchání

Čtvrtou a asi nejlepší možností je připravovat zmrzliny, které promíchávání nepotřebují. Je to domácí zmrzlina, kterou si připravíte z již zamraženého ovoce, které ihned rozmixujete a zmrzlinu sníte. Další možností je připravovat husté smetanové a tvarohové zmrzliny, u kterých tvrdost a krystalky nevadí. Připravili jsme pro vás proto 5 rozličných receptů na domácí zmrzliny, ve kterých si každý najde svého oblíbence.

Domácí zmrzlina 5x jinak

Domácí jahodová zmrzlina

Ingredience

  • 500 g mražených jahod
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 50 ml studeného mléka (podle potřeby)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1-2 lžíce medu

Domácí jahodová zmrzlina – postup

Na tento recept budete potřebovat opravdu hodně výkonný mixér, který umí drtit led. Předem si proto zjistěte, zda to váš přístroj umí. Zamražené suroviny zajistí, že domácí zmrzlina vznikne ihned bez dlouhého čekání a mražení. Všechny ingredience kromě mléka vložte do mixéru a zapněte na plný výkon. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká kaše a podle potřeby přidávejte mléko. Zmrzlinu dozdobte čerstvým ovocem a podávejte. Domácí jahodová zmrzlina by se měla sníst ihned. Pokud jí zamrazíte, nejspíš vám totiž ztvrdne na kámen.


Domácí banánová zmrzlina

Ingredience

  • 500 g mraženého banánu
  • 200 g zakysané smetany
  • mléko podle potřeby
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • čerstvá máta

Domácí banánová zmrzlina– postup

Oloupejte si 500 gramů měkkých a zralých banánů, nakrájejte je na kolečka a dejte je do mrazničky zmrazit. Druhý den je přendejte do mixéru, přidejte zakysanou smetanu, med, cukr a opatrně mixujte. Musíte si ale být jistí, že váš mixér zvládne mixovat led, jinak ho můžete poničit. K banánům podle potřeby přidávejte studené mléko, dokud nevznikne hustá kaše. Zmrzlinu dozdobte čerstvou mátou a podávejte. Domácí banánová zmrzlina vám vydrží obdobně dlouho jako domácí jahodová zmrzlina. Nejlepší je proto sníst ji ihned.

Domácí zmrzlina bude skvělá s banánem.

Domácí smetanová zmrzlina

Ingredience

  • 300 ml salka
  • 300 ml husté smetany ke šlehání
  • 2 kávové lžičky vanilkového extraktu (nikoliv esence)
  • čokoládové kuličky, čerstvé ovoce, jahodová marmeláda nebo karamelová poleva na ochucení

Domácí smetanová zmrzlina – postup

Salko, smetanu i vanilkový extrakt dejte do mísy a elektrickým šlehačem šlehejte tak dlouho, dokud směs řádně nezhoustne. Poté směs přelijte do plastové dózy a nechte v mrazáku zmrazit asi 6 až 10 hodin. Domácí smetanová zmrzlina je nejlepší s jahodovým toppingem nebo kuličkami čokolády.

Domácí zmrzlina míša

Ingredience

  • 350 g tučného tvarohu
  • 150 g jogurtu řeckého typu
  • moučkový cukr nebo med podle chuti
  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g másla

Domácí zmrzlina míša – postup

Tvaroh, jogurt i sladidlo dejte do mísy a elektrickým šlehačem dobře prošlehejte. Tvarohovou směsí naplňte formičky a nechte přes noc ztuhnout v mrazničce. Druhý den si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, dobře promíchejte a nechte rozpustit. Každý nanuk pak v čokoládě důkladně obalte a nechte ještě zmrazit. Asi za hodinku bude domácí zmrzlina míša hotová.

Domácí borůvková zmrzlina

Ingredience

  • 500 g zamražených borůvek
  • 3 lžíce hustého jogurtu
  • moučkový cukr nebo med podle chuti

Domácí borůvková zmrzlina - postup

Zamražené borůvky dejte spolu s jogurtem a sladidlem do výkonného mixéru, který zvládne mixovat led. Směs rozmixujte a podle potřeby do ní přidejte tekutinu, například mléko, dokud nevznikne hustá směs. Domácí borůvková zmrzlina je nejlepší ihned, pokud ji umístíte do mrazáku, vzniknou v ní ledové krystalky.

publikováno: 1. 8. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.