Jak na sušení hub v troubě i sušičce?


sušení hub v troubě_2

Milovníci houbaření letošní léto jásají. Vlhko a optimální teploty v lesích znamenají pro houbaře ráj a plné košíky. Co ale s houbami, které nestihnete začerstva zkonzumovat? Usušte je. Při sušení hub vám pomohou moderní pomocníci, ale i osvědčené babské rady.

Sušení hub je u českých houbařů velmi oblíbené. Sušené houby dlouho vydrží, snadno se skladují a krásně provoní celý byt. Jaké zásady ale při sušení hub dodržovat? Houby před sušením neomývejte, stačí je očistit nožem, popřípadě otřít vlhkým hadříkem, odkrojte červivé části a zdravé houby pak nakrájejte na stejné plátky zhruba 4 mm silné. Vše potřebné k sušení hub teď máte připravené.

Susička hub: Moderní a rychlý pomocník

Upřednostňujete – li rychlou a pohodlnou variantu sušení hub, pořiďte si sušičku. Praktický pomocník se skládá z několika plátů, na které houby, nebo jiné plodiny jednoduše vyskládáte. Ventilátor potom rovnoměrně rozhání ohřátý vzduch o teplotě 40 až 50 stupňů do prostoru a zbaví houby téměř veškeré vlhkosti. Bez dalšího obracení a starostí se tak za pár hodin dočkáte perfektně usušených hub. Sušení hub v sušičce je vhodné zejména v případě, sušíte – li pravidelně větší množství hub, ovoce či zeleniny. Nejlevnější sušičky přitom seženete už za pár stovek.

Sušení hub v troubě: levná domácí alternativa

Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na 20 -30 °C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří. Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na 50 – 70 °C. Pro sušení hub v troubě je vhodné pořídit si speciální lístky na sušení. Oproti klasickému plechu jimi totiž proudí vzduch a sušení je tak efektivnější. V případě, že se rozhodnete zvolit klasickou variantu a pro sušení v troubě zvolit plech, vyložte ho napřed pečícím papírem, aby se houby nepřilepily. Při sušení hub v troubě nechte dvířka mírně pootevřená, aby vzniklá pára měla kam unikat. Pro správné usušení je také nutné houby pravidelně obracet.

Sušení hub v troubě

Sušení hub podle našich babiček

Pokud chcete při sušení hub vsadit spíše na přírodní postupy, využijte některé z tradičnějších variant. Houby je možné samozřejmě sušit také venku na čerstvém vzduchu. Je však nutné najít pro ně to správné místo a předejít tak plísním a zapaření. Houby není vhodné sušit na přímém slunci, naopak stinné a vzdušné místo je pro ně to pravé. Musíte také zajistit, aby se na houby během jejich sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly. Na noc je potom nutné je schovat a chránit je před navlhnutím. Pokud se vám zdá tato varianta přeci jen trochu zdlouhavá, usušte houby doma. Plech s nakrájenými houbami je možné uložit na topení, nebo na větranou půdu. Efektivní je také navlečení hub na nit a jejich následné zavěšení na vhodné místo.

Jaké houby jsou na sušení vhodné?

Sušení hub na všechny způsoby je sice velmi oblíbené, ne všechny druhy hub se k tomu však hodí. K sušení hub se nedoporučí lišky, choroše, mochomůrky růžovky, pýchavky, nebo václavky. Velký pozor je potřeba dávat také na obyčejné babky. Při sušení se na nich totiž množí parazit zvaný nedohub, který může ohrozit naše zdraví.

Které houby jsou naopak pro sušení vhodné?

  • bedly
  • křemenáče
  • ryzce
  • hřiby
  • žampiony
  • kotrče

Kdy jsou houby usušené?

To, že jsou houby správně usušené, poznáte lehce, při dotyku hezky chrastí a snadno se lámou. Teď stačí je jen správně uskladnit. Nejvhodnější je uložit usušené houby do vzduchotěsných sklenic nebo látkových pytlíků a uskladnit je na chladném, temném místě. Vařit z nich potom můžete i několik let, stačí je před použitím na chvíli namočit do vody či mléka. Skvělé je také koření vytvořené z najemno natlučených usušených hub, které perfektně doladí každé vaše jídlo.

publikováno: 18. 9. 2014
Rozbalit všechny příspěvky
Změnit pořadí komentářů
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.