Lekce úklidu: nezbytné čištění lednice zabrání šíření plísní
Měkké světlo z lednice působí jako magnet. Nepříjemný zápach a špína ale zkazí chuť a v žádném případě neprospívají ani uloženým potravinám. V tomto případě není na škodu stát se puntičkářem. Prevence před plísní a pachy musí být důkladná a pravidelná. Jídlo skladované v lednici si pak budete moci dopřát bez obav z následků.
Krabičky s potravinami jsou sice praktické řešení, ale uchovávání vařeného jídla s sebou nese i rizika. Plísně však nevznikají jen v jejich útrobách, ale i na stěnách lednice. Nejsou vítanými hosty, je potřeba zbavit se jich co nejdříve.
Čištění vnitřních ploch lednice jednou za měsíc
Výhrůžný postoj před lednicí s hadrem v ruce by se měl opakovat každý měsíc. V lednici se skladují potraviny rychle podléhající zkáze i ty trvanlivé, a za tu dobu se umí pořádně promíchat a vytvořit tak nepřehlednou směsici poživatelných a nepoživatelných surovin. Jenže, kdo tomu co čtyři týdny opravdu věnuje čas?
Chladné prostředí v lednici sice zpomaluje mnohé procesy, ovšem nekonečnou životnost potravin nezajistí.
Vyskladnit celou lednici dá v některých případech hodně práce, ale je to potřeba. Každou vyjímatelnou část pečlivě omyjte, lednici vytřete (nebojte se ani desinfekce) a nechte vyschnout.
Dezinfekce lednice
V některých případech následuje razantní krok, kterým je dezinfekce. K ničení mikroorganismů dochází chemickou nebo fyzikální cestou a je nutné všude tam, kde jsou vyšší nároky na čistotu. Dezinfekční prostředky, sanitizéry, snižují počet mikroorganismů na úroveň, která už nemůže lidskému zdraví nijak uškodit. Při testech dochází k ničení 99,9% mikroorganismů.
Nejširší škálu patogenů ničí 5% roztok chloranu sodného
Úsporná samoodmrazovací lednice
Samoodmrazování zajišťuje neustálou cirkulaci vzduchu v lednici. Snižuje se tím vlhkost a chlad je rozprostřen rovnoměrně. Tím se snižuje vlhkost a lednici tak není potřeba odmrazovat. Co je ale nejdůležitější: tento systém přináší nižší spotřebu energie.
Ideální lednice s vnitřním oběhem vzduchu odvádí vlhkost ven. Námraza nevzniká proto, že se vlhkost kondenzuje na ploše výparníku a tam se mění v led. Ten se podtupně taví a voda se nad kompresorem odpařuje.
Proč je důležité odstraňovat námrazu z lednice a mrazáku? Jednoduše proto, že její přítomnost znamená vyšší spotřebu a tím větší náklady na provoz lednice.
Plíseň v lednici = nežádoucí
Tam, kde skladují potraviny, není místo pro plíseň ani její zárodky. Jenže prostředí lednice její tvorbě nahrává, i když je v něm chladno.
V první řadě je potřeba najít zdroj plísně. Odstranění už napadených potravin a důkladné vyčištění prostoru. Detergent se dá nahradit jinými prostředky – například octem nebo peroxidem vodíku. Sáhnout můžete i po čistících přípravcích s antibakteriálními a antifungicidními účinky.
Vlhkost ale neovlivníte, proto je třeba eliminovat nehromadící se kondenzát.
Ionizátor zkombinovaný s UV lampou
Proti pachu i plísním se začaly do lednic vkládat UV lampy. Využívají technologie ionizace a produkce ozónu (O3), aby působily desinfekčně a likvidovaly pachy. Vedle neutralizace pachů a zabránění růstu plísní znemožňují množení škodlivých bakterií. S jejich pomocí se tak vnitřní klima mění k prospěchu skladovaných potravin a prodlužuje jejich trvanlivost.
Pohlcovač zápachu do lednice
Můžete si být jistí, že na pravidelnou likvidaci zápachu nezapomenete. Pokud ano, důrazně se vám sama připomene v okamžiku otevření dvířek. Právě nelibé vůně vás přinutí k pravidelnému vyklízení a čištění.
Pro to, aby si lednice udžela co nejdéle neutrální vůni, existují pohlcovače pachu určené speciálně pro chladný prostor lednic. Využijete je i v případě, že bude v lednici potřeba skladovat pokrmy výraznější vůně.
Z účinných přírodních pohlcovačů zápachu se nabízí soda nebo kypřící prášek, rozkrojené jablko nebo mletá káva nasypaná třeba do misky. Praktické zkušenosti potvrzují účinnost kávy i na silnější zápach, kypřící prášek nebo jablko bylo účinné spíše v podobě prevence.
Skladování jídla: syrové versus vařené potraviny
Většina potravin obsahuje bakterie, které se v nevhodných podmínkách množí a v nějhorším případě pak způsobí i otravu. Problém nastává hlavně v létě, kdy ani chladné prostředí v lednici často nestačí. Bakteriemi se totiž pokrmy kontaminují mimo ni a pak už je na zásahy pozdě.
Pro skladování jídla používejte spižírnu
Nejnáchylnější maso, uzeniny, drůbež, mořské plody, mléčné výrobky, vejce, vařená rýže, vařené těstoviny a jakékoliv hotové saláty vyžadují zvýšenou pozornost.
Otevřené konzervy nebo sklenice by se neměly v lednici skladovat vůbec.
Bakterie v jídle rostou při teplotách od 5°C do 60°C. Vysoce rizikové potraviny by se proto měly skladovat jen minimálně a po co nejkratší dobu. Rizikové je kvůli tomu i znovuzmrazování.
Ve velké americké lednici trvá takový rychlý úklid třikrát déle. Ale je nezbytný, proto buďte rádi, že se pouštíte jen do menší české chladničky. Onemocnění z potravin, navíc doma, není nic příjemného.
Pro čištění lze použít přírodní i průmyslové prostředky. Ve druhém případě je však třeba na závěr lednici ještě jednou pořádně vytřít čistou vodou.
A nezapomeňte na detaily: nenápadné těsnění dveří, rohy boxů nebo krabiček. Bakterie se skrývají všude.
- Ideální prostředí v kuchyni nejen při vaření zařídí výkonná digestoř
- Čištění kuchyňských spotřebičů je nezbytné
- Plýtvání s jídlem? Zbytečný luxus...
- Naučte se správnému skladování ovoce a zeleniny
- Domácnost vyčístíte jen s octem a citronem
Změnit pořadí komentářů
URČITĚ TAKÉ ČTĚTE:
- Co nás v letošním roce čeká na hypotečním trhu?
- Jak na vnitřní zastínění oken v nájemním bytě?
- Jak zařídit malý byt? Výběrem nábytku nebo plynového kotle do bytu ušetříte prostor
- Rekonstrukce bytu: co obnáší, jak se připravit a jaký vybrat plynový kotel do bytu?
- Jak zútulnit byt? Klíčový je výběr zastínění oken.

Co nás v letošním roce čeká na hypotečním trhu?
Celým světem hýbe další vlna koronavirové pandemie, která hypotečním trhem značně zahýbala. Ani ti největší… ...

Co je tepelný most? Poradíme, jak ho řešit a snížit náklady na vytápění
Už jste někdy přemýšleli, jak snížit náklady na vytápění? Pokud ano, pak jste se jistě setkali s problematikou tzv.… ...

V době tabletů a mobilů je čím dál tím těžší dostat děti ven. Pokud už se to náhodou povede, výsledkem je jen to,… ...

Jak vybrat správný tmel pro tmelení spár
Mezery, praskliny i trhliny můžeme snadno opravit pomocí tmelu. Na trhu je však k sehnání velké množství různých… ...

Vybíráte pozemek? Pozor, ať nekoupíte zajíce v pytli
Nezvažujte pouze aktuální stav Samotný úmysl nebo plán, který vás ke koupi pozemku motivuje, rozhoduje o tom, které z… ...

Neviditelná revizní dvířka ukryjí přístup ke stupačkám i vodoměrům
Při realizaci moderních koupelen se klade velký důraz na jednoduchost a absenci jakýchkoliv rušivých prvků. Přesto musí… ...

Režná taška, engoba či glazura: povrchové úpravy pálených tašek
Pálené tašky patří mezi nejoblíbenější typ střešních krytin. Vyznačují se vysokou pevností, jednoduchou pokládkou,… ...

Co je to jednoduchý záznam o stavbě a kdy ho budete potřebovat
Stavba domu, ale také garáže, skladu nebo větší odstavné plochy se neobejde bez stavebního povolení nebo ohlášení… ...

Umístění zrcadel a jejich význam podle principů Feng Shui
Pokud zařizujete nový dům či byt a filozofie Feng Shui je vám blízká, věnujte pozornost správnému zakomponování… ...

Rekonstruujete či stavíte? Pořiďte si tažné zařízení
Ověřte si, zda můžete k autu tažné zařízení namontovat Než si začnete vybírat tažné zařízení, je dobré si… ...

Na co si dát pozor při sjednání půjčky do výplaty
Každé uzavření finančního produktu vyžaduje důkladné prověření. Jakmile podepíšete smlouvu a poté uplyne lhůta,… ...

Jak vybrat osvětlení do dětského pokoje?
Osvětlení bereme často jako samozřejmost. Přitom jde o prvek, který do domova vnáší pohodlí, bezpečí i funkčnost. A… ...