Podzimní kuchyně: šípkový čaj, šípková marmeláda nebo šípkové víno


šípky

Šípky jsou typickým plodem podzimního období. Můžete si z nich udělat šípkový čaj, šípkovou marmeládu, šípokvé víno nebo si je jen tak usušit a ozdobit dům. Dodávají nám sílu i zdraví, jelikož obsahují mnoho vitamínu C, ale také vitamín A, B i K. Pojďme si ukázat několik receptů, jak z šípků v kuchyni vykouzlit zdravé pokrmy. 

Usušení šípku a jeho účinky

Ideálním obdobím pro sběr šípků je právě říjen, především suché a slunné dny, kdy červené šípky obsahují nejvyšší hladinu vitamínu C. Někdy se radí sbírat šípky po prvních mrazících, kdy jsou prospěšné látky v šípku nejúčinnější. Usušení šípků není náročné - můžete je usušit na topení, v sušičce ve 40° C nebo v troubě při teplotě cca 60° C.Po usušení šípků je dejte do sklenice. Při usušení šípků v nich stále zůstává 10 – 20% obsahu vitamínů.

Šípky jsou díky obshau mnoha vitamínů velmi zdravé pro naše tělo a mají několik léčivých účinků:

  • šípky pomáhají proti únavě
  • zvyšují obranyschopnost organismu
  • využívají se při potížích s ledvinami
  • uleví podrážděnému žaludku
  • vhodné jsou při onemocnění žil
  • doporučují se proti krvácení dásní a paradentóze

Šípkový čaj: nikdy jej nevařte, ztratí tím zdravé látky

Dvě hrsti usušených šípků rozdrťte, zalijte litrem studené vody a nechte je přes noc luhovat. Usušené šípky ve vodě nikdy nevařte! Vařením ztratí šípky všechny zdravé látky jako vitamín C, A, K i B. Tento nálev poté přecedíme a těsně před konzumací zahřejeme na zhruba 70 °C. Takto získáme šípkový čaj s co největším obsahem vitamínů, především vitamínu C. Šípky obsahují dokonce více vitamínu C než citron!

Šípkový čaj se nesmí vařit, jinak  se tím vytrácí vitamíny.

Šípková marmeláda snadno a rychle

Očištěné šípky povaříme cca 15 – 30 minut ve vodě (stačí tolik vody, aby pokryla šípky) a poté propasírujeme. Šípky rozmixujeme i s vodou a vzniklou hmotu co nejpečlivěji přepasírujeme. Tuto směs na šípkovou marmeládu opět zalijeme vodou a necháme přejít varem. Poté znovu přepasírujeme. Nyní přijde na řadu do šípkové marmelády cukr (stačí poměr 1:4, tedy ¼ objemu cukru na objem šípků). Uvedeme zase do varu a necháme cukr rozpustit. Abychom zjistili, zda je šípková marmeláda dobře uvařená, dáme jí trochu na talíř a na chvíli vložíme do lednice. Pokud je řídká a teče jako polévka, je potřeba z ní ještě vyvařit za stálého míchání trochu tekutiny. Horkou šípkovou marmeládu nalijeme do zavařovacích sklenic, dáme do hrnce s vodou a zavařujeme asi 15 minut. Šípková marmeláda bude nejen chutná, ale především zdravá.

Lahodné šípkové víno bez kvasinek

Pro přípravu šípkového vína budeme potřebovat:
1,5 l šípků
3 l vody
1,5 kg cukru


Šípky očistíme a zbavíme stopek. Nasypeme do pětilitrové sklenice a zalijeme roztokem cukru s vodou, který necháme vychladnout. Sklenici překryjeme pergamenovým papírem a uděláme do něj několik malých dírek. Sklenici se šípky dáme na slunečné místo a necháme kvasit asi 3 měsíce. Až všechny šípky spadnou ke dnu, šípkové víno pomocí hadičky opatrně stáčíme. Pokud jste šípkové víno nikdy nezkoušeli, určitě budete překvapeni jeho lahodnou chutí.

Zkuste další recepty z šípku.

publikováno: 11. 10. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.