Vánoční cukroví bez cukru, které ocení nejen diabetici


Pečení perníků bez cukru

Vůně čerstvě napečeného vánočního cukroví je nedílnou součástí vánoční atmosféry, kterou si v našich domovech vytváříme. Co ale dělat, když do sebe nechceme nebo nemůžeme cpát kila bílého cukru, protože jsme diabetici, nebo si zkrátka chceme držet štíhlou linii? I když je tradiční české cukroví (vždyť už název samotný tomu napovídá) vystavěno na spoustě cukru, másla a mouky, jde to i zdravěji. Vyzkoušeli jsme pro vás 3 různé recepty na cukroví, ve kterých žádný cukr nenajdete.

Perníčky z žitné mouky a sirupu z agáve

Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Kromě tradičních perníků, u kterých je základem bílá mouka, cukr i med, si můžete upéct i jejich zdravější podobu. Jako sladidlo je v tomto případě použitý sirup z agáve, na kterém si v omezeném množství mohou pochutnat i diabetici. Sirup z agáve má totiž glykemický index jen 27, navíc obsahuje inulin, který podporuje střevní mikroflóru.

Také obsahuje minerály, zejména železo. Velkou výhodou tohoto přírodního sladidla je také skutečnost, že jej seženeme i v běžných obchodních řetězcích. I když není úplně dia, pro diabetiky je mnohem vhodnější než běžný cukr, javorový sirup či med. A jak si teda perníčky z žitné mouky a sirupu připravit? Na 2 dávky budete potřebovat tyto ingredience:

  • 100 g másla

  • 2 vejce

  • 500 g žitné mouky – musí být nameta najemno

  • 6 polévkových lžic sirupu z agáve

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • Špetka skořice

  • Lžička citronové kůry

Postup přípravy:

Másla vytáhněte z lednice hodinu před pečením a nechejte změknout. Následně jej smíchejte se sirupem z agáve a s vejci. Pečlivě máslo s přidanými inrediencemi utřete, až se vytvoří jednotlivá jemná máslová hmota. Následně postupně přidávejte žitnou mouku, citronovou kůru, skořici a prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto a nechejte uležet do dalšího dne. Pak stačí z připraveného žitného těsta vyválet plát a vykrajovat tvary dle libosti. Vánoční perníčky z žitné mouky se pečou přibližně 10 minut při teplotě 170 až 180 °C. Nechejte je alespoň na týden rozležet, budou krásně vláčné

Perníky bez cukru

Skvělé linecké cukroví se stévií

Patříte mezi příznivce slepovaných křehkých koleček z lineckého těsta? Těsto samotné obsahuje spoustu cukru, navíc se lepí sladkými džemy a ještě se mnohdy posypává moučkovým cukrem. Zkrátka cukrová bomba, která by v jídelníčku diabetiků neměla mít své místo. I linecké si můžete připravit zdravěji a ani nemusíte sahat po chemicky připravovaných umělých sladidlech. Místo cukru použijte stévii, která je zdravou alternativou cukru. Na 2 dávky těsta budete potřebovat:

  • 300 g celozrnné nebo špaldové mouky

  • 2 vaječné žloutky

  • 200 g másla

  • 60 g krystalického sladidla ze bázi stévie se sladivostí 1:1

  • Džem na pomazání

Postup přípravy:

Do změklého těsto přidejte stévii, žloutky a postupně přidávejte mouku. Vypracujte dokonale hladké těsto, poté jej zabalte do potravinářské folie a nechete uležet do druhého dne v lednici. Další den vyválejte plát a vykrajujte kolečka. Linecké cukroví je křehké a rychle v troubě tmavte, proto pečte při teplotě 180 °C jen 5 až 7 minut. Jednotlivá kolečka slepte džeme, ideální dia bez cukru.

Linecké cukroví

RAW kolečka čokoládová

Stále roste oblibea RAW potravy, při které se potraviny tepelně neupravují. Hojně se přitom pracuje s oříšky, semeny a dalšími zdravými potravinami. Pokud chcete připravit lahodné a zdravé RAW cukroví, vyzkoušejte čokoládová kolečka, po kterých se jenom zapráší. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • Lískové ořechy – 1 hrnek

  • Slunečnicové semínka – 1 hrnek

  • Kvalitní holandské kakao – 1 hrnek

  • Kakaové boby – 4 polévkové lžíce

  • Sirup z agáve dle chuti

  • Máslo – 3 polévkové lžíce

  • Skořice

Postup přípravy:

V první řadě musíte důkladně rozmixovat ořechy a seminka, aby vznikla jemná mouka. Postupné přidávejte další ingredience a umixujte těsto, které by mělo být velmi husté a hutné. Nechejte vychladnout, poté těsto rozválejte a vykrajujte kolečka. Takto připravené cukroví se ještě suší, a to při teplotě kolem 40 °C.

Ořechy

Představili jsme vám tři různé recepty, se kterými si užijete sladké Vánoce, aniž byste museli spořádat spoustu cukru či bílé mouky. Možností je samozřejmě mnohem více, přečtěte si například náš předchozí článek, ve kterém jsme se na dia pečení také zaměřili. Dozvíte se, jak připravit vanilkové rohlíčky pro diabetiky nebo dia kokosové kuličky.

publikováno: 5. 12. 2018
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.