Vyrobte si chutná a zdravá oříšková másla doma, stačí vám k tomu jen mixér


Mandlové máslo

Oříšková másla jsou zdravou pochoutkou. Použít je můžete jakkoliv – na pečivo místo klasického másla, různých pomazánek či pomazánkových másel. Nebo je mlsejte jen tak a zažeňte s nimi chuť na sladké. Vůbec přitom nemusíte mít výčitky svědomí. Na rozdíl od jiných sladkostí jsou totiž oříšková másla zdravější a mnohem výživnější. A ta nejlepší zpráva? Oříšková másla si můžete připravit i doma! Stačí mixér a oříšky dle vaší chuti.

Oříšková másla jsou zdrojem vitamínů i zdravých tuků

Čím jsou oříšková másla tak zajímavá a jaké zdravé látky obsahují? Vzhledem k tomu, že se vyrábí pouze mletím, zachovávají si všechny nutriční hodnoty. Másla z oříšků jsou bohatá na bílkoviny. Obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které prospívají lidskému tělu, ale také vlákninu a další cenné a pro zdraví důležité živiny. Oříšky jsou také zdrojem vitamínu E, přírodního antioxidantu. Z minerálů v oříškových máslech najdeme třeba pro zdravé kosti a zuby důležitý vápník.

Domácí výroba aneb mějte kontrolu nad tím, co jíte

Oříšková másla se neztratí v žádné domácnosti. Vzhledem k jejich jemné nasládlosti nebo naopak pikantnosti se nabízí různé způsoby využití. Nejčastěji se oříšková másla používají jako náhrada másla klasického. Kromě chleba či sendviče si můžete oříškové máslo namazat třeba na palačinky. Oříškovým máslem si můžete dochutit obilnou kaši, smoothie nebo je přidejte do pomazánek, omáček či do krémů a těsta různých dezertů a dortů. Jíst je můžete také jen tak nebo třeba s měsíčky jablek.

Nevýhodou oříškových másel však může být jejich vyšší cena v obchodě. Seženete také levnější oříšková másla, avšak pouze u kvalitních a dražších bio másel máte jistotu, že do nich byly použity opravdu dobrá ořechová jádra, ne plesnivá či jinak znehodnocená. Nejlepším způsobem je však připravit si oříšková másla doma sami. Jedině tak máte úplnou kontrolu nad tím, z jakých ořechů máslo připravíte. Navíc si můžete máslo ochutit přesně tak, jak chcete.

Připravte si máslo dle své chuti

Příprava oříškových másel není složitá. Stačí mít doma výkonný mixér. To je skutečně to jediné, co budete pro výrobu másla potřebovat. A pak samozřejmě suroviny. Základem jsou ořechy. Záleží jen na vás, jaké máslo, z jakých oříšků si připravíte. Nejpopulárnější je arašídové nebo také jinak burákové máslo, nicméně oblíbené je také kešu máslo, mandlové máslo či jiné druhy. Kromě oříšků dle vašeho přání se vám bude hodit sůl, olej a případně suroviny na dochucení, jako med, stévie, kakao, skořice či jiné koření.

Oříšková másla vyrobíte snadno pomocí mixéru

Jakmile máte všechny potřebné suroviny, můžete začít s výrobou másla. Oříšky dáte do mixéru a mixujete. Postupně se ořechy nasekají na hrubší a pak jemnější prášek, při tom se z nich uvolňuje tuk a vytváří se hrudky. V této chvíli můžete přidat trochu oleje a sůl, pokud tedy nemixujete už solené ořechy. Budoucí máslo můžete dochutit i jinak. Poté dále mixujete do husté pasty, která se bude dalším mixováním zjemňovat a řídnout. Výsledkem bude hladké oříškové máslo, které stačí uložit v uzavřené sklenici do lednice.

Nejoblíbenější oříškové máslo

Mezi nejznámější oříšková másla patří burákové máslo. Jeho chuť není ani sladká, ani slaná – pokud se tedy do něj nepřidá sůl navíc nebo se nedosladí. Arašídové máslo chutná zkrátka arašídově. A díky své zajímavé chuti má různé možnosti využití. Oblíbená je například kombinace s chlebem a na plátky nakrájeným banánem. Používá se také k dochucení kaší nebo omáček, využití najde i při pečení. Burákové máslo však konzumujte s mírou, je totiž kalorické. Zároveň je ale arašídové máslo díky obsahu těch správných tuků zdravé. Navíc dodává energii, čímž se velmi hodí do jídelníčku nejen sportovcům.

 Kombinace arašídového másla s džemem je oblíbená hlavně ve Spojených státech.

A jak si připravit domácí burákové máslo? 

Postup je stejný jako u jiných oříškových másel. Arašídy se nejčastěji používají pražené. Ty se prodávají solené, pokud ale chcete snížit slanost výsledného másla, staří je před rozmixováním promnout v utěrce a část soli tak setřít. V některých receptech se radí oříšky před mixováním namočit. Je ale třeba je pak nechat zcela uschnout, voda by totiž snížila trvanlivost másla.

Chutné máslo z mandlí

Burákové máslo rozhodně není jedinou variantou této oříškové pochoutky. Doma si můžete připravit také mandlové máslo, které se tomu arašídovému chuťově podobá. Vyrábí se ze syrových nebo pražených mandlí, každá varianta má trochu jinou chuť.

Mandlové máslo obsahuje zdravé nenasycené tuky, mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny a vlákninu. Je tedy zdravé a pro tělo prospěšné, i když docela kalorické. Je proto potřeba jíst ho s mírou, zejména pokud se snažíte o redukci váhy.

Kešu máslo využijete v každé kuchyni

Méně známé je kešu máslo, přesto jeho popularita postupně roste. Má skutečně máslovou příchuť a oproti ostatním oříškovým máslům nižší obsah tuku. Většina z nich jsou navíc nenasycené mastné kyseliny, díky čemuž je kešu máslo zdravé a dobře působící například na srdce. Obsahuje také hořčík a další zdraví prospěšné látky.

Oblíbené je nejen pro svou výtečnou chuť, ale zejména díky rozličným možnostem využití. Hodí se jak do sladkých, tak slaných jídel. Kešu máslo se může použít do sušenek, koláčů, pudinků, ale i do polévek, dušených jídel, salátových zálivek i do marinád. Přidává se často i do pokrmů indické a thajské kuchyně.

Burákové, mandlové nebo kešu máslo rozhodně nejsou jedinou variantou oříškových másel. Připravíte je v podstatě z jakýchkoliv oříšků. Fantazii a nápadům se meze nekladou, záleží jen na vaší chuti. Neváhejte a pusťte se do výroby domácích oříškových másel i vy. Není to nic složitého a za jejich skvělou chuť, široké možnosti využití i pozitivní vliv na zdraví to rozhodně stojí.

publikováno: 30. 5. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.