Bazalka - vůně léta a chuť pohody


Bazalka pravá

Jaká chuť jednoznačně patří k létu? Je to čerstvé ovoce, čerstvá zelenina i čerstvé bylinky včetně bazalky. Všechno titiž chutná lépe, když může čerpat sílu ze slunečních paprsků. Proto není nad to, když do jídel přidáváte čerstvě natrhané bylinky z vlastní zahrádky. Třeba právě zmíněnou bazalku, která sice pochází z Indie, ale stala se oblíbenou součástí mnoha jídel i u nás.



 

Kromě potěšení pro chuťové pohárky udělá bazalka radost také imunitnímu systému. Síla přírody je jednoduše k nezaplacení. Vypěstovat si ji můžete sami nebo zvolit jednodušší cestu a pořídit si už malou rostlinu bazalky v květináči, který může zdobit kuchyňský parapet.

Bazalka čili Osimum basilicum

Bylina bazalky, z níž se sbírá a využívá hlavně nať, má původ v přední Indii. Roste od tropických oblastí až po mírný pás a sklízí se dvakrát až třikrát ročně. V přírodě se jí daří se na teplých a slunných místech.
V domácích podmínkách se často objevují předpěstované rostliny, ale snadno se dají vypěstovat i ze semen. S výsevem se začíná v březnu do pařeniště a následně v květnu ji lze přesadit na záhonek (nejlépe po dvou rostlinách blízko sebe).
Pěstování bazalky na okenním parapetu má kromě dekorace ještě jednu východu – působí totiž jako přirozený odpuzovač hmyzu.

Pěstování bazalky

Vyžaduje půdu bohatou na živiny. V ní pak ze semínka dokáže vyklíčit během tří týdnů malá bazalka. Aby lístky byly jemné s příjemnou chutí, nezapomínejte na zálivku, protože vysycháním lístky tvrdnou.
Bazalka je připravena ke sběru v okamžiku, kdy má před květem. Vůně je nejsilnější a chuť výrazná.
Pravidelným zaštipováním vrcholku docílíte její košatosti na úkor výšky.

Bazalka je oblíbenou bylinou

Účinky bazalky – co všechno umí?
Když něco dobře chutná a ještě to prospívá zdraví, je to ideální kombinace. Přesně tak je tomu u bazalky.

Chuť
Pod názvem bazalka vonná nebo bazalka pravá se ukrývá bylinka bohatá na silice. Chuť i vůně jsou tak typicky kořenitě nasládlé. Bazalek však existuje několik druhů: třeba taková bazalka s citronovou chutí a vůní. Jiné druhy mohou být zase sladké a jejich místo tak bude například v ovocných salátech.

Zdraví prospěšná bazalka

  • Bazalka obsahuje velké množství silic, vitamínu C a minerálních látek
  • Stimuluje trávení: podporuje činnost žaludku a celkově metabolismu
  • Umí dokonce odbourávat tuky
  • Vliv mí i na psychiku: působí proti stresu, úzkosti nebo nespavosti
  • Zmírňuje bolesti hlavy
  • Obklady se využívají při bodnutí hmyzem, špatné hojivosti ran či na opruzeniny

 

Pro okrasu - dekorativní kultivary bazalky

Blue Spice: dekorativní druh, hraje barvami (od fialové lodyhy až po světle růžové květy), výrazně aromatická
Purple Ruffles: pro své kaderavé listy především dekorativní druh, stejně jako Queen, která zase dobře drží vytvořený tvar a má výrazné květenství
Purple opaal: má narůžovělé květy a tmavě purpurové listy
Queen: díky bohatým květům je vhodná do truhlíků

Traduje se, že bazalka prospívá lásce. Vedle toho ale také zbavuje opilosti. Možná je tam jistá souvislost.

Jak si pochutnat na bazalce

Nejznámějším pokrmem s bazalkou je salátová variace caprese – rajčata, sýr, mozarella, posypáno mořskou solí, čerstvě mletým pepřem, to vše posypáno lístky bazalky a zakápnuto olivovým olejem.
Výborná je ale i na rybách, v salátech či v polévkách.
Na pokrmy se přidává většinou těsně před podáváním, protože rychle ztrácí své aroma.
K těstovinám v létě bohatě stačí předpřipravené bazalkové pesto: rozmixované listy bazalky s olivovým olejem, česnekem a sýrem parmezánem. 

Bazalka v kuchyni

Bazalka v léčitelství

Bazalka zvyšuje činnost žaludku, protože podporuje tvorbu trávících šťáv a také zvyšuje chuť k jídlu. Pomáhá při nadýmání, působí protizánětlivě a lehce dezinfekčně.

Jak uchovat bazalku – sušit, udělat pesto nebo zmrazit?

Milovníci bazalky ji mohou používat bez ohledu na roční obdob, i když v zimě nebude její chuť tak bohatá. Uchovávat ji lze sušenou, avšak to už má vliv na její chuť a s čerstvou se srovnává jen těžko.

Další letní bylinky ze zahrádky (i květináče)

Dají se využít nejen v kuchyni při přípravě letních dobrot, ale hlavně při grilování. Jakémukoliv masu dodají specifickou chuť a hlavně vůni, díky níž se budou sliny sbíhat i sousedům.

  • Tymián (ideální k vepřovému masu)
  • Rozmarýn (například do hovězích karbenátku, navíc údajně snižuje množství karcinogenních látek, které při grilování vznikají)
  • Kopřiva (méně tradiční, spíše jarní; hodí se do salátů)
  • Dobromysl (k dochucení zeleniny)
  • Bobkový list (nakládáte-li maso do marinády, může být její součástí)
  • Šalvěj (nahořklá chuť se hodí k divočině, bůčku nebo ke králíkovi)
  • Zaexperimentovat můžete i s jemnější chutí levandule při přípravě drůbežího masa

Někomu může bazalka připomínat dovolenou v Itálii, jinému pohodu na chalupě. Pokrmy provoněné bazalkou mají ale společnou náladu léta a slunce. I to některé bylinky umí – navodit pohodu a k jídlu přidat další neocenitelné ingredience: klid s dobrou náladou.

 

publikováno: 6. 7. 2015
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.