Multifunkční hrnec nepřináší nic nového, ušetří ale spoustu místa
Obliba vaření stále stoupá. Zájem už není pouze o to, co jíme a jaké suroviny pořizujeme, ale také o způsob jejich přípravy. I tady se dostávají do popředí zdravější varianty úprav. Přesně k tomu je stvořen multifunkční hrnec – kuchyňský pomocník, o jehož užitečnosti a praktičnosti se vedou diskuze. Ostatně jako u většiny nových zařízení sloužících k přípravě pokrmů.
Multifunkční hrnec sice připomíná na první pohled fritézu, ovšem to je jediné, co mají společné. Připravíte v něm vše, co máte rádi, včetně smažených pokrmů. Pořizovány jsou ale proto, že a nimi snadno připravíte zdravé jídlo.
Co je multifunkční hrnec?
Jak už bylo řečeno, připomíná dříve tolik populární „friťáky:“ skládá se z nádoby a víka. Různé rozměry vyhovují velkým rodinám i těm, kdo žijí sami. Multifunkční hrnec umí zastat práci několika dalších pomocníků: kromě fitézy i parního hrnce, remosky, trouby, ale třeba i grilu. Ve výbavě mívá spoustu doplňků, které se hodí jak pro samotné vaření, tak třeba pro servírování. Kromě zdravého vaření je ceněný i proto, že při jeho používání nevzniká zbytečný nepořádek a odpadá čištění sporáku.
Vyrábí se i v kombinaci s rýžovarem nebo pomalým hrncem, trendem poslední doby.
Co umí:
- vařit klasicky a v páře: co by to bylo za hrnec, kdyby neplnil svoji základní funkci. Polévky, omáčky, těstoviny nebo rýži v něm připravíte jako v každém jiném; v poslední době oblíbené vaření v páře bude také hračka.
- smažit: díky tomu, že je hluboký, se nemusíte obávat prskání oleje. V příslušenství bývá i košík, takže jej lze použít i pro snadnou přípravu kroket, hranolek nebo řízků.
- péct a zapékat: francouzské brambory, zapečené těstoviny, kuře, ale i buchty budou díky speciálnímu povrchu skvělé. Funkci udržování teploty nutnou pro pečení ale využijete i pro jiné činnosti.
- grilovat: oblíbená a žádaná funkce. Při prvním použití je ale potřeba hlídat teplotu, aby vše bylo tak, jak má, a nic se nepřipálilo.
Díky rychlému vyhřátí jej můžete použít pro ohřívání nebo rozmrazování. Bonusem navíc je pak snadná příprava fondue. Multifunkční hrnce jsou navíc často dodávány i s potřebami pro jeho přípravu a podávání.
Další výhody:
Teplota se nastavuje manuálně nebo v rámci přeprogramovaných režimů v rozmezí od 50°C po 250°C.
Díky objemu 5 – 12l připravíte skutečně vše i pro mnoho strávníků.
Dá se plně rozebrat a mýt i v myčce; některé typy disponují dokonce samočistící funkcí.
Jestliže máte dojem, že máte doma několik zařízení, jenž multifunkční hrnec nahradí, pak to není mylné zdání. V takovém případě je ale jeho pořízení poněkud zbytečné. Kdo však potřebuje šetřit místo, může toto nádobí jednoduše vyměnit jen za jeden kus, který zvládne vše. Investice v rozmezí od osmi set až po několik tisíc tak rozhodně nebude zbytečná.
Diskuse k článku