Chystáte se na dovolenou? Vyzkoušejte zavařování masa do sklenic a ušetříte


Zavařené maso

Každé léto vyráží tisíce českých rodin na dovolenou. Ať už strávíte své volné dny v kempu, u rybníka, nebo u moře, musíte zajistit stravování pro celou rodinu. Právě výdaje za stravování jsou často jednou z největších položek z celé dovolené. Pokud nechcete utrácet za každodenní stravování v restauracích nebo pojídání fastfoodových jídel, pusťte se do zavařování masa do sklenic. Pochutnáte si, ušetříte a už nebudete muset vozit trvanlivé salámy nebo paštiky.

Proč zavařovat maso i hotové pokrmy

Hlavní výhody zavařeného masa či hotových pokrmů jsou zřejmé. Vytvoříte si dostatečnou zásobu masa, které by vám v čerstvé podobě dlouho nevydrželo. Zavařené maso vydrží při správném skladování i několik měsíců a chvíli odolá i teplu, aniž by se zkazilo. Zavařování masa do sklenic tak ocení všichni, kteří chtějí mít pořádnou dávku bílkovin na cestách, ale i při trávení volných chvil na chalupě nebo chatě.

Někteří nedají dopustit ani na zavařované maso doma, jednoduše otevřou sklenici nebo plechovku a jídlo mají připravené. Spousta lidí si myslí, že se zavařuje jenom ovoce a zelenina. Ve skutečnosti jsou možnosti zavařování takřka neomezené. Pokud vyzkoušíte zavařování masa do sklenic, určitě si ho oblíbíte a vždy budete mít po ruce nějakou tu sklenici, kdybyste náhodou vyrazili na cesty.

Vyzkoušejte zavařování v myčce na nádobí

Co všechno můžete zavařovat

Zavařovat můžete v podstatě všechny druhy masa - kuřecí, vepřové, hovězí, jehněčí, ale i zvěřinu. Zavařovat lze čerstvé syrové maso (zde je potřeba být při samotném zavařování mnohem obezřetnější), ale i již tepelně upravené maso, což je častější a doporučovanější. Pro zavařování do sklenic se hodí maso upravené dušením, vařením i pečením. V takovém případě můžete maso ochutit dle svých preferencí a použít i oblíbené koření.

Kromě masa jako takového si v domácích podmínkách můžete zavařit i polévky, tepelně upravené uzeniny, ryby (musí se konzervovat déle), hotová jídla bez mouky, ale dokonce i pečivo. V tomto článku se zaměříme právě na zavařování masa, v budoucnu se ale budeme věnovat i méně známému zavařování pečiva a cukrářských výrobků.

Zavařeniny

Zavařování není jen o ovoci a zelenině.

Pečlivá příprava masa je zásadní

Aby bylo zavařování masa do sklenic úspěšné, naprosto zásadní je pečlivá příprava masa. Základem všeho je správný výběr surovin. Pro zavařování používejte jen to nejčerstvější maso, pokud vám už několik dní leží v lednici, k zavařování se nehodí. Nejlepší je zavařovat libové maso, proto jej poctivě očistěte a odstraňte i kosti a všechny nečistoty. I když jsme řekli, že zavařovat lze v podstatě cokoliv, existují výjimky. K zavařovanému masu nepřidávejte cibuli, ta totiž rychle kysne a mohla by brzy pokazit celou zavařenou sklenici. Vyhněte se také některým kořením, které často a rychle kvasí. Z tohoto důvodu je lepší provést kořenění masa až při samotném zpracování a následné konzumaci.

Cestou k úspěchu je dokonalá sterilita

Aby se vám zavařování masa opravdu podařilo, postarejte se o maximální čistotu a co možná nejsterilnější prostředí. Sklenice i víčka důkladně očistěte v teplé vodě, můžete přidat i jedlou sodu, která čištění usnadní. Pracujte vždy s umytými rucemi, s masem i pomůckami manipulujte co nejméně a nezapomeňte na čistotu nožů a dalších nástrojů, které přijdou do kontaktu s nožem. Pokud se vám podaří zavařit maso ve sterilním prostředí, nebudou ve sklenicích žádné bakterie a pokrm vydrží čerstvý dlouhou dobu. Přečtěte si náš podrobný návod na správnou sterilizaci sklenic

Řeznictví

Výběr čerstvých surovin je zásadní.

Nezapomeňte na správný výběr sklenic pro zavařování

Rozdíl mezi zavařováním ovoce a masa spočívá především ve sklenicích, které se obvykle používají. Maso totiž bývá do sklenic pořádně napěchované a aby se z nich dobře dostávalo, mělo by být umístěno ve sklenicích kónického tvaru. To znamená, že horní část sklenice je nejširší a postupně se zužuje. V tomto se často chybuje, takže dostat zavařené maso ze sklenice bývá mnohdy velkým oříškem. Pokud použijete kónické zavařovací sklenice, celý obsah jednoduše vyklepnete. Vybírejte jen kvalitní sklo s dobrým těsněním.

Zavařování syrového masa do sklenic

Nyní se zaměříme na správný postup při zavařování syrového masa. Mnozí jsou k této metodě přípravy skeptičtí, protože mají obavy z toho, že by maso zůstalo syrové. Pokud ale dodržíte postup zavařování masa do sklenic a doporučené doby vaření, maso se dokonale tepelně zpracuje během samotného zavařování. 

V první řadě důkladně vymažte očištěnou sklenici sádlem, nasypte lžičku soli a naskládejte do ní na kousky nakrájeného vepřového nebo kuřecího masa. Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalijte vepřovým vývarem až po okraj. Následuje samotný proces zavařování. Do hrnce napusťte vodu a do ní vložte dobře zavřené utěsněné sklenice s masem. Přendejte na sporák a vařte alespoň hodinu. Obecně platí, že čím vyšší teploty uvnitř produktu docílíte, tím bude sterilita vyšší.

Po hodině vaření rychle zchlaďte, čímž opět snížíte riziko vytváření bakterií. Nechejte zavařené sklenice s masem odpočinout do druhého dne a proces vaření opakujte. Rozhodně nevařte kratší dobu než 1 hodinu a během vaření nestahujte z plotny. Došlo by k poklesu teploty a nedostatečnému zavaření. Opět nechejte vychladnout a skladujte v chladu a temnu. Pokud jste postupovali správně, bez problémů vám maso vydrží 3 měsíce a bude chutnat skvěle. 

Zavařování tepelně upraveného masa

Pokud si na zavařování syrového masa netroufnete, můžete si zavařit maso tepelně upravené. Předem si jej uvařte, poduste nebo upečte a poté postupujte úplně stejným způsobem. Zavařování již tepelně zpracovaného masa vám odpustí i drobné chyby při procesu zavařování a neklade tam vysoké nároky na dobu tepelné úpravy. Sterilita a pečlivá příprava masa je ale stěžejní i v tomto případě. 

Vařené maso

Před zavařením můžete maso podusit i osmahnout na pánvi.

Příště, až vyrazíte na chatu nebo dovolenou k moři, budete mít s sebou dostatečnou zásobu zavařeného masa, na kterém si pochutnáte a dodáte si spoustu energie. Nespoléhejte se jen na rychlé občerstvení v místě dovolené a plnohodnotné stravování v restauracích doplňte i konzumací z vlastních zásob.

publikováno: 4. 6. 2018
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.