Co všechno můžete usušit v sušičce na ovoce


Sušené ovoce - mix

Sušička na ovoce je univerzálním pomocníkem, ve kterém můžete sušit celou řadu potravin. I když je u nás nejrozšířenější sušení jablek a hrušek, k sušení se hodí řada českého i exotického ovoce. Vzhledem k různým výhodným akcím v obchodních řetězcích se vyplatí ovoce nakoupit a sušit, stejně tak můžete zpracovávat i vlastní úrodu. Pojďme se zaměřit na to, jaké druhy ovoce a dalších potravin jsou pro sušení vhodné.

ZPĚT NA TÉMA: JAK SPRÁVNĚ SUŠIT OVOCE V SUŠIČCE

Druhy ovoce, které jsou vhodné k sušení

V sušičce můžete sušit byliny, ovoce i zeleninu. Bylinky se pro zachování účinných látek suší při teplotě 35 až 40 °C, ovoce a zelenina pak při teplotě 50 až 55 °C. Bez problémů můžete doma sušit jablka, hrušky, banány, meruňky, hrozny, fíky, borůvky, třešně, brusinky, kiwi, nektarinky a pomeranče, broskve, ananas, jahody, citrony, grepy a mnohé další druhy.

Sušit můžete houby i maso

Domácí sušičku na ovoce využijete také při sušení hub a masa. Zatímco houby se suší relativně krátkou dobu, a to od 3 do 8 hodin, u masa je tomu právě naopak. Budete-li si chtít pochutnat na domácím sušeném masu, nastavte teplotu na 68 °C. Sušte libové maso s nízkým obsahem tuku. Tloušťka jednoho kousku masa by měla být maximálně půl centimetru. Před sušením posypte maso kořením a sušte až 8 hodin, ryby pak až 12 hodin. Že je maso správně usušené poznáte tak, že při ohybu praskne, ale nezlomí se.

Sušené maso

Domácí sušené maso

Přehled potravin včetně časů a optimálních teplot sušení

Potravina

Optimální teplota sušení

Doba sušení

Ananas

57 °C

10–18 hodin

Banány

57 °C

6–10 hodin

Brambory

52 °C

6–12 hodin

Broskve

57 °C

8–16 hodin

Fíky

57 °C

22–30 hodin

Hrozny

57 °C

22–30 hodin

Jablka

57 °C

7–15 hodin

Hrušky

57 °C

8–16 hodin

Bylinky

35 °C

3–5 hodin

Houby

52 °C

4–8 hodin

Sušené maso

68 °C

5–7 hodin

Sušené ryby

68 °C

8–12 hodin

publikováno: 14. 1. 2019
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.