G+

Domácí kompostér nejen na zahradu, ale i do bytu


Komposter_domaci_3

Zhruba 40% všeho, co každý den vyhodíme do odpadkového koše, tvoří bioodpad. Tedy zbytky jídla a dalších přírodních materiálů, které nemusí nutně skončit nevyužité na skládce, ale můžeme je dále například kompostovat. O možnosti mít klasický kompost venku na zahradě slyšel už asi každý, domácí kompostér si ale můžeme pořídit i v případě, že bydlíme v bytě a žádnou zahradu k dispozici nemáme.


Ekologické smýšlení se v současné době začíná stávat nejenom trendem, ale pro mnoho lidí také určitým životním stylem. A právě jedním ze stále diskutovanějších témat je otázka, kam s domácím bioodpadem. Způsobů, jak s ním nakládat, existuje hned několik, my si však dnes představíme domácí kompostér tak, jak je možné jej používat na balkoně nebo přímo uvnitř v bytě.

Uvažujeme nad koupí domácího kompostéru

Péče o samotný domácí kompostér v bytě sice není nijak zvlášť složitou záležitostí, nicméně i přesto je potřeba si některé kroky předem promyslet. Prvními parametry jsou typ kompostovacího zařízení a jeho umístění. Kompostér lze umístit jak na balkoně, tak v kuchyni, na chodbě nebo například na toaletě. Důležitá je spíše teplota, která by se měla pohybovat okolo 20°C, vlhkost vzduchu a přístup kyslíku. Co se týče typu, stále větší oblibu mají tzv. vermikompostéry, tedy domácí kompostéry, jejichž součástí jsou žížaly. Ty se podílejí na efektivnějším rozkladu odpadu, rychlejší tvorbě humusu a také neustálém kypření vzniklé hmoty. Nicméně tuto „ingredienci“ lze samozřejmě vynechat, kompost je pak ale náchylnější k hnilobným procesům a je třeba o něj více pečovat vlastními silami (kypřit jej nebo dodávat látky podporující rozklad).

Domácí kompostér v bytě: výhody a nevýhody

Přestože se jedná o určitou drobnou starost navíc vedle obligátního vyhození pytlíku se směsným odpadem venku do popelnice, vlastnictví domácího kompostéru v bytě má značná plus.

 Výhody domácího kompostéru

  • do domácího kompostéru lze uložit velké spektrum domácího odpadu
  • snížení množství běžného směsného odpadu až o 40%
  • nižší náklady na svoz komunálního odpadu
  • eliminace zápachu z klasického koše
  • tvorba vlastního domácího kompostu, který je možné dále využít

 Nevýhody domácího kompostéru

  • starost navíc
  • je třeba pro něj mít vhodné místo: vzdušné, s relativně stálou teplotou

Čím se nenechat odradit před pořízením domácího kompostéru

I když může kompostování v bytě na mnoho lidí působit jako nepohodlná a zapáchající záležitost, za správných podmínek tomu tak opravdu není. Naopak, správně založený domácí kompostér na rozdíl od obsahu běžného odpadkového koše nezapáchá. Zápach totiž způsobuje právě nesprávně uložený bioodpad. Pokud je kompostér správně kypřen a je mu dán dostatek vzduchu, tyto nepříjemné projevy nehrozí. To vše se dá jednoduše, pro ty, kteří nemají z drobných obratlovců obavy, pojistit již zmíněnými žížalami.

Komposter_domaci_4

 

Co všechno můžeme kompostovat a co ne

Do domácího kompostéru můžeme ukládat veškeré zbytky zeleniny a ovoce včetně jejich slupek, skořápky od vajec, suché listy opadané z květin nebo menší množství zbytků jídla. Překvapivě lze kompostovat ale také třeba vyluhované čajové sáčky nebo na drobnější kousky natrhané noviny či trocha pilin.

Při kompostování bychom se naopak měli vyhnout jedům, zplesnivělým zbytkům, nedopalkům od cigaret, kostem, tukům, slupkám od salámů nebo kůžím. Samozřejmostí jsou pak nerozložitelné látky jako kov, plast, sklo nebo guma. Není také úplně dobré kompostovat velké množství dřevěných materiálů včetně kůry, a to kvůli jejich pomalému rozkládání. Při kompostování pak dochází k nadměrnému odebírání dusíku, čímž se finální produkt, tedy kompost, částečně znehodnocuje.

 

 Co kompostujeme:  Co do kompostu nepatří:
  •  zbytky ovoce a zeleniny
  •  slupky, skořápky od vajec
  •  suché listy
  •  menší množství zbytků jídla
  •  čajové sáčky
  • natrhaný novinový papír
 
  •  větve a jiné dřevěné materiály
  •  kov, plast, sklo

 

 

 

 

 

 

publikováno: 4. 2. 2013
přečteno: 2413×
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.