Pusťte se do pěstování hlívy ústřičné!
Než se pustíte do pěstování hlívy ústřičné, popřemýšlejte, kolik prostoru jí chcete věnovat a jak moc se chcete zabývat údržbou. Mezi pracnější…
Hlíva ústřičná je skvělou ingrediencí, kterou v kuchyni využijete na mnoho způsobů. Hodí se do guláše, omáček i karbanátků, stejně tak z ní připravíte velmi chutnou polévku. Pokud patříte mezi milovníky hlívy, nemusíte za ni utrácet. Cena hlív v obchodech není zrovna nízká, nemluvě o kolísavé kvalitě kusů, které se na pultech objevují. Vypěstujte si ji sami! Možná vás překvapí, jak snadné to je a v jak krátké době můžete mít doma tolik hlívy, že je budete rozdávat mezi známými.
Existují různé způsoby pěstování hlívy
Než se pustíte do pěstování hlívy ústřičné, popřemýšlejte, kolik prostoru jí chcete věnovat a jak moc se chcete zabývat údržbou. Mezi pracnější způsoby patří pěstování ve slámě a ve dřevěných špalcích. Výsadba hlívy do slámy je vhodná pro ty, kteří mají dostatek prostoru a chtějí se těšit z velké sklizně.
Hlíva pěstovaná na špalcích pak krásně vypadá a také vás bude těšit dostatečně bohatou úrodou. Pokud si však s pěstováním a údržbou nechcete dělat velké starosti, pořiďte si kompletní balení v igelitu s naočkovanou sadbou. Na první sklizeň se pak můžete těšit už za pár týdnů.
Pěstování hlívy z předpřipraveného substrátu
Pojďme se nejprve zaměřit na to, jak si jednoduše vypěstovat hlívu z předpřipraveného a naočkovaného substrátu. Doporučujeme pořídit co nejčerstvější sadbu, aby houby krásně rostly a vy nečekali marně. Sadby se prodávají v různě velkých pytlích od tří do více než patnácti kilogramů. Opět tak záleží na vás, jak velké množství hub si chcete vypěstovat.
Nový substrát potřebuje teplo
Pokud jste si přinesli z obchodu substrát připravený pro pěstování hlívy ústřičné, budete jej muset mít nějakou dobu v teple. Podhoubí se substrátem totiž nejlépe prorůstá při teplotě 29 °C, proto potřebuje být uloženo alespoň při pokojové teplotě.
Prorostlý balík přesuňte do chladnějšího prostoru
Bude-li substrát uložený při pokojové teplotě, brzo proroste podhoubím. To poznáte podle charakteristické houbové vůně a viditelného bílého povlaku na zemině. V této chvíli je čas přemístit balík na tři dny do místnosti s podstatně nižší teplotou, ideálně kolem 10 °C. Na noc může být zemina s hlívou uložená třeba i na balkoně nebo zahradě. Do igelitu se pak musí prořezat otvory, ve kterých se po zchlazení začnou brzy objevovat zárodky plodnic.
Balík přeneste opět do tepla a vyčkejte na sklizeň
Až se na balíku s naočkovaným substrátem začnou objevovat první zárodky, je čas na opětovný přesun do tepla. Substrát pak pravidelně zalévejte, aby byl neustále vlhký. Brzy se začnou objevovat velké houby, které můžete postupně sklízet. Ve chvíli, kdy z balíku sklidíte všechny hlívy, můžete substrát využít například pro sadbu rajčat nebo okurek.
Pěstování hlívy v dřevěném špalku
Chcete-li si dát s pěstováním trochu více práce a záleží vám i na vzhledu pěstitelského vybavení, vyzkoušejte hlívu pěstovat v dřevěných špalcích. Nejlepších výsledků docílíte na špalcích z listnatých stromů. Platí, že čím tvrdší dřevo použijete, tím déle bude prorůstat.
Pěstování hlívy na slámě
Oblíbenou pěstitelskou metodou je výsadba hlívy ústřičné na slámu. Čerstvá sláma se napěchuje do igelitového pytle, zalije se větším množstvím vařící vody a nechá se napařit. Sadba se pak nasype do pytle ze slámou a opatrně se promíchá. Naočkovaný pytel se pak přenese na teplé místo (ideálně 20 až 25 °C) a nechá se až dva měsíce prorůstat houbami. Pak je postup stejný jak při pěstování v naočkovaném substrátu – krátký přesun do chladnějšího prostoru, následně do tepla a hurá na sklizeň.
Důvodů, proč se pustit do pěstování hlívy, potažmo do její konzumace, je mnoho. Přečtěte si pokračování článku, ve kterém vám představíme 7 důvodů, proč hlívu pravidelně zařadit do svého jídelníčku.
7 DŮVODŮ, PROČ HLÍVU PRAVIDELNĚ KONZUMOVAT
Přečtěte si i další související články:
Diskuse k článku