Hrušková povidla a hruškový koláč po domácku jako od babičky


hrušková povidla

Hrušková povidla se výborně hodí v době, kdy sezónní ovoce již není k dispozici a my máme chuť na hruškový koláč nebo buchtu. Příprava hruškových povidel je velmi jednoduchá a levná záležitost. Dokonce je můžeme udělat i bez cukru, aby si na nich mohli pochutnat i lidé s dietami. Pojďme si ukázat, jak rychle a levně na hrušková povidla jako od našich babiček. K tomu ještě přidáme recept na výtečný hruškový koláč.

Hrušková povidla – jednoduchý a levný recept

Hrušková povidla se hodí v každé kuchyni. Nejenže skvěle chutnají namazaná na palačinkách, mazancích i pečivu, ale také je můžeme využít při pečení buchet a koláčů, a to především v době, kdy je zahrada zakrytá listím či sněhem.Na hrušková povidla budeme potřebovat jen hrušky, cukr, kyselinu citronovou a asi 30 minut času.

Recept na hrušková povidla krok za krokem

  1. Hrušky, které jsme si sesbírali na zahrádce, pečlivě umyjeme, rozkrájíme, zbavíme jádřinců a se slupkami nastrouháme na struhadle. Zvážíme si takto nastrouhané hrušky, abychom později věděli, kolik máme přidat cukru.
  2. Nyní dáme hrušky do kastrolu a zalijeme vodou, přivedeme do varu a poté asi 10 -15 minut povaříme na mírnějším ohni. Je potřeba hrušky promíchat a dávat pozor, aby se nepřipálily.
  3. Teplotu po 15 minutách snížíme ještě více a necháme hrušky, aby se z nich odpařila voda a mícháme.
  4. Až jsou hrušková povidla tak hustá, že se dají nabrat na vařečku, odstavíme je. Na 1 kg hrušek spadá cca 100 g cukru a kapka kyseliny citronové.
  5. Do kastrolu s povařenými a odpařenými hruškami přidáme cukr s kyselinou citronovou a ještě asi 5 minut za stálého míchání vše dohromady vaříme.
  6. Až budou hrušková povidla hotova, dáme je do umytých zavařovacích skleniček.

Hrušky omejeme, rozkrájíme a nastoruháme.


Tip! Hrušková povidla můžeme připravit i bez cukru a kyseliny citronové. V tomto případě se bude jednat o ryze přírodní produkt vhodný i pro lidi s dietami.

Zuste další super recepty z hrušek.

Recept na hruškový koláč - ingredience

S hruškovými povidly jde dělat nejen přes podzim a zimu v kuchyni divy. Hruškový koláč, který vás naučím, je skvělým dezertem či závěrečnou tečkou dobrému jídlu. Na recpet hruškového koláče bude potřeba:

  • 400 g polohrubá mouka
  • 100 g moučkový cukr
  • 4 vejce
  • trochu soli
  • hrušková povidla
  • vanilkový cukr
  • 1,8 dcl mléka
  • sušené droždí
  • 120 g másla

Hruškový koláč s domácími hruškovými povidly – postup

Do mísy nasypeme všechny výše uvedené ingredience (kromě hruškových povidel) a vše řádně promícháme a vypracujeme hladké. Těsto na hruškový koláč necháme asi 40 minut kynout. Poté z těsta vytvoříme asi 4 stejně velké bochánky, které si postupně rozválíme na kulaté placky a dáme na pečící plech. Těsto potřeme hruškovými povidly, které jsme si doma uvařili a posypeme drobenkou. Plech vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut při teplotě 180°C.


Tip! Upečený hruškový koláč můžete na závěr pokapat mírně rumem nebo trochu rumu přidat rovnou do těsta. Hruškový koláč tak dostane lepší chuť.

 

publikováno: 19. 10. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.