Jak upéct husu, tradiční svatomartinský pokrm


svatomartinská husa

Pečená husa k oslavám svatého Martina bezpochyby patří a chybět by neměla ani na vašem stole. Letos vychází svátek na neděli, takže budete mít na přípravu slavnostní tabule dostatek času a neděli si zpestříte tradiční pochoutkou. Myslíte si, že připravit pečenou husu zabere spoustu času a úsilí? Není to tak náročné, jak se zdá. Přinášíme vám náš oblíbený recept na svatomartinskou husu a doplníme jej i receptem na zelí a knedlík, po které se jenom zapráší.

Začněte přípravou husy

Pokud si chcete připravit tradiční pečenou husu se zelím a knedlíkem, rozhodně začněte právě husou. Její příprava zabere nejvíce času, po úvodní přípravě se ale bude nějakou dobu péct, takže budete mít dost času na přípravu přílohy. Pokud jste si koupili husu mraženou, samozřejmě ji budete muset nechat romzrazit. Jedná se o pořádný kus zmrzlého masa, proto ji vytáhněte z mrazáku několik hodin předem, nebo ideálně nechejte rozmrazit přes noc. Husu prohlédněte a pokud na její kůži najdete nějaká zbylá brka, vytrhněte je.

Na huse často zůstává i jemné peří, které můžete opálit zapalovačem. Pokud jsou součástí husy i droby, vyndejte je a použijte při přípravě polévky. Z husy byste také měli odříznout přebytečný tuk, který se nachází na těle, a také odstranit křídla. Ta se odstraňují před prvním záhybem. Očištěnou husu na závěr opláchněte a usušte utěrkou. Během chvilky bude husa nachystaná pro další úpravu a následné pečení.

Husa se zelím

Potřebné ingredience

Pro přípravu tradiční pečené husy moc surovin potřebovat nebudete. Základem je čerstvá velká husa, kterou si můžete zakoupit buď z obchodu, nebo přímo z nějakého chovu či od řezníka. Protože je husa základem celého svátečního pokrmu, doporučujeme do masa investovat a pořídit kvalitní husu z biochovu. Maso bude chutnější a lépe se s ním bude pracovat. Samozřejmě je možné použít i výše zmiňovanou mraženou husu, je sní ale více práce a může být tužší. Kromě husy budete dále potřebovat:

  • Sůl

  • Kmín

  • Případně ovoce – jablka, hrušky, švestky

  • Horkou vodu na podlévání

Jak upéct husu

Nyní, když máme husu očištěnou, je potřeba ji osolit a okmínovat, a to jak zvenčí, tak zevnitř. Do břišní dutiny můžete vložit i kousky jablek. Svatomartinskou husu pečte v pekáči s poklicí či horním dílem, aby se dobře propekla. Přesuňte ji na pekáč, nechejte chvíli uležet sůl a přesuňte do trouby předehřáté na 170 °C. Při této teplotě se husa peče přibližně 5 hodin podle toho, jak je velká.

Pokud chcete upéct husu rychleji, můžete teplotu zvýšit na 200 °C. Pokud naopak nikam nepospícháte a chcete, aby bylo maso měkké a šťavnaté, můžete se pustit do dlouhého dvanáctihodinového pečení při teplotě kolem 180 °C. Maso musí být měkké a šťavnaté. V průběhu pečení musíte husu podlévat a v polovině pečení můžete do pekáče přihodit i ovoce – kousky jablek, hrušek nebo švestek. Ke konci pečení sundejte poklici a zvyšte teplotu, aby kůže krásně zezlátla a křupala. 

POKRAČOVÁNÍ TÉMATU:

JAK PŘIPRAVIT ZELÍ A KNEDLÍK

publikováno: 7. 11. 2018
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.