Kdoule snižuje cholesterol a pomáhá na vysušenou kůži alias zdravé recepty z kdoule


kdoule

Ze zahrady jste sesbírali veškerou úrodu kdoulí a nejste si jistí, co s nimi? Kdoule patří mezi opomíjené ovoce, i když je pro náš organismus velmi zdravé. Zásobuje totiž naše tělo vitamíny, které jsou našemu organismu prospěšné. V kuchyni můžete kdoule využít například na omáčku k masu, udělat si kdoulovou marmeládu nebo kdoulový koláč.

Kdoule a jejich léčivé účinky

Kdoule, ovoce připomínající jablka nebo hrušky, dozrávají na podzim, především v září a říjnu. Pokud i vy patříte mezi ty, které toto opomíjené ovoce máte na zahradě a získali jste velkou úrodu, poradíme vám, co vše můžete z kdoule v kuchyni připravit. Kdoule je ovoce, které našemu tělu prospívá, jelikož obsahuje

  • pektin neboli rozpustné vlákniny
  • viitamíny A, B, C
  • minerální látky – vápník, draslík, železo, fosfor, zinek, měď


Kdoule mají tedy mnoho léčivých účinků a pomáhají našemu organismu:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zklidňuje a hojí zanícená místa
  • zklidňuje střeva a má protizánětlivý účinek
  • pomáhá na léčení suché a popraskané pokožky

Z kdoule si jednoduše připravíme kdoulovou masku, kterou lze využít například jako masku kolem očí a na léčení vysušené pokožky.


Kdoulová maska
Na přípravu kdoulové masky budeme potřebovat
- 2 zralé kdoule
- 200 ml 50% alkoholu


Kdouli oloupeme a nakrájíme na plátky. Tyto plátky vložíme do sklenice a zalijeme alkoholem. Naložené kdoule necháme asi 14 dní odležet a pak slijeme přes sítko. Takto upravené kdoule aplikujeme na obličej například pomocí vatičky, necháme chvíli působit a opláchneme vodou. Když budete kdoulovou masku používat pravidelně, uvidíte, že vaše pokožka opět omládne.

Z kdoule lze připravit mnoho výtečných pokrmů.

Recepty z kdoule do každé kuchyně

S kdoulemi se dá kouzlit nejen v koupelně, ale především v kuchyni. Přinášíme proto několik receptů z kdoule, díky kterým si vylepšíte zdraví i svůj status kuchaře.

Recepty z kdoule- kdoulová marmeláda

Ingredience

  • 2 kg kdoulí
  • 1 kg cukru
  • 3 l vody
  • 2 citrony

Kdoulová marmeláda- postup

Kdoule při přípravě kdoulové marmelády umyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme do velkého hrnce, přidáme šťávu ze dvou citronů a zalijeme 2 l vody. Kdoule s vodou přivedeme k varu a kdoule vaříme až do změknutí. Poté vzniklou hmotu pasírujeme přes síto a vrátíme zpět do hrnce a zalijeme 1 litrem vody. Opět přivedeme k varu a přidáme 1 kg cukru a vaříme asi dalších 30 minut, až kdoulová marmeláda zhoustne do požadované hustoty.

Recepty z kdoule – kdoulový koláč

Ingredience

  • 140 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 70 g cukru
  • 3 vejce
  • 3 kdoule
  • med
  • mletá skořice
  • špetka soli
  • ½ Prášek do pečiva

Kdoulový koláč- postup

Při přípravě kdoulového koláče si nejprve vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme máslo. Kdoule omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme je do misky i se zbytkem veškerých surovin a řádně promícháme. Těsto na kdoulový koláč vylijeme do formy, kterou jsme si před tím vymazali máslem a vysypali moukou. Dáme do trouby a pečeme zhruba 40 minut při teplotě 180°C.

Zkuste také recepty z arónie.

publikováno: 8. 11. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.