Mlsání, zdobení, ale třeba i pečení. Seznamte se, to jsou nejlepší semínka


bread-1239275_1920

Jedno malé semínko v sobě má tolik síly, že z něj dokáže vyrůst silná rostlina, kterou zpočátku zásobuje energií. V kuchyních se objevuje tolik druhů semínek, až z toho přechází zrak. Staly se typickou složkou zdravé stravy a nezbytným doplňkem jídelníčku všech, kdo sesnaží o zdravé stravování.

 

Semínka ve zdravém jídelníčku

Semínka společně s ořechy zastávají ve zdravých jídelníčcích roli nutričně bohatých potravin. Vitamíny, minerály a kvalitní tuky v nich obsažené doplňuje ještě vysoký obsah vlákniny. Dohroady tvoří kombinaci, po níž tělo denno denně prahne a při nesprávných stravovacích návycích se mu jí nedostává.
Benefitem pojídání semínek jsou antioxidační vlastnosti. Často se objevují jako potraviny prospěšnépřionemocnění některou z civilizačních chorob včetně rakoviny. Dokáží posílit organismus, zásobí jej energií a ten pak lépe zvládá všechny nesnáze.

Minerály a vitamíny ze semen prospějí každému jídelníčku. Děti, pracující nebo senioři mají zcela odlišný životný styl, pro který by však měli čerpat energii ze správných zdrojů. Právě semena jí v sobě mají obrovské množství, stačí si jen vybrat.

Slunečnicová semínka

Je jasné, že tolik síly ze slunce v sobě nemají žádná jiná semínka určená ke konzumaci. Slunečnicový olej nechybí v žádné kuchyni, ale kromě tuků obsahují i vysoké procento bílkovin. Vyrovanjí se dokonce masu!
Světlá semínka se ukrývají v tmavých obalech. Po vyloupnutí ale získáte bohatý zdroj vitamínu E a B1. Napomáhají snižování cholesterolu v krvi a prospívají cévám. Snižuje riziko tvorby krevních sraženin a riziko rozvoje infarktu myokardu.

Chrání buňky před stárnutím a zlepšují elastičnost kůže. Na té se podepisují i různé kožní problémy (elzémy, záněty, suchá pokožka), které však látky ze slunečnicových semínek zmírňují.

Lněná semínka

To, že se lněný olej plný zdraví prospěšných látek používá k ošetřování dřeva, by vás nemělo odsradit od jeho zapojení do přípravy jídel. Drobné lněné semínko, je jestejně jako všechna ostatní, bohaté na kalorie, ale není to nic, co by mělo od jeho používání odrazovat.


Po lněném semínku se sahá v okamžiku, kdy se objevují potíže se zácpou. Jemné přírodní projímadlo ale při té příležitosti ošetří i zánět na dalších částech trávící soustavy. V případě lněného semínka se doporučuje pravidelná konzumace, ať už v salátu, na pokrmu nebo těstovinách. Pravidelná konzumace lžičky lněných semínek v ranním jogurtu zrychlí metabolismus.

Sezamové semínko

Příjemnou chuť sezamových semínek doprovází poměrně výrazná vůně. Obsahují vápník, hořčík, mangan, železo, měď, vitaminy skupiny B, vitamin E, aminokyseliny, lignany a samozřejmě nenasycené mastné kyseliny, konkrétně linoleovou a olejovou.
Právě sezamová semínka jsou přidávána do salátů, ale třeba i na maso nebo k těstovinám. Přidáte-li lněná semínka do osvěžující smoothie, pak uděláte jedině dobře.

Konopná semínka 

Semínka pocházející z technického konopí a jsou volně dostupná v lékárnách. Neobsahují návykové látky a proto si jich můžete dopřávat dle libosti. Obsahují dvě důležitélátky pro fungování mozku, reprodukční systémy a metabolismus. V porovnání s ostatními semínky obsahuje vyšší procento sacharidů.
Podobné účinky jako u slunečnicových semínek doplňuje ještě jedna vzácná schopnost. Působí na psychiku a doporučují se pacientům s Parkinsonovou chorobou. Patří do jídelníčku sportovců, kteří si díky němu mohou dopřát příjemné zpestření stravy. Mírně pražená a okořeněná lněná semínka plně zastoupí chuť nezdravých smažených brambůrků.

Dýňová jádra

Čím po létě zlepšit kvalitu pleti a kůže? Pořádnou hrstí dýňových semínek! Vydlabat dýni, proprat semínka, nechat proschnout, usušit a pak už jen dopřát regeneraci kůži, na níž mají ten nejlepší vliv! Společně s dýněmi patří k podzimu louskání jader s pěkně slaným povrchem. Regenrují létem vyčerpanou kůži a posílí psychiku před náročným předvánočním obdobím.
Jejich období přichází na konci října. Mnohem chutnější jsou ale usušená semínka už ze září.

Módní chia semínka

Módní vlny se nevyhýbají ani zdravé stravě. Mezi ty největší patří boom semínek chia. Semen šalvěje hispánské se kupují rovnou kila, protože obsahují samé příznivé látky. Bohatý zdroj omega-3 a 6 mastných kyselin, vitamínů, minerálů, bílkovin a vlákniny není jen tak něco. Podporují trávení, neobsahují lepek a jejich nízký glikemický index vyhovuje těm, kteří mají zvýšenou hladinu cukru.
Váží na sebe vodu a kolem každého semínka vytváří zdání gelového obalu. Využívají toho vytrvalostní sportovci, kteří díky tomu zůstávají déle hydratovaní. Pečivo je díky chia semínkům vláčné.

Pozor na pečivo se semínky – ne vždy je zdravé. Mnohdy jsou semínka pouze ozdobou a ne jednou z hlavních složek při pečení. Chléb s jasně viditelnými semínky, hrubou strukturou a nejnutnějším minimem těsta se nazává "stone age bread." Skládá se ze šesti druhů oříšků, obilovin, semínek, používá se olivový olej, vajíčka a sůl. Jen šest přísad stačí pro upečení výtečného bochníku!

V rozmělněném stavu, tedy ve formě pasty, si semínka mohou dopřát i starší lidé, kterým už chrup neumožňuje jinou formu. Rozhodně si je neodepírejte, v přiměřenéém množství totiž prospívají. 

publikováno: 3. 11. 2016
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.