G+

 

 

Na skladování potravin jsou ideální krabičky, které využijete doma i na cestách


Skladování potravin

Správný výběr a uskladnění potravin jsou základním kamenem zdravého životního stylu. Problematika skladování potravin je v mnoha domácnostech opomíjena, o to více na cestách, kde bychom se jí měli věnovat ještě důkladněji. Špatně skladované jídlo sebou nese spoustu zdravotních rizik. Jak tedy potraviny správně a chytře uchovávat?

Jídlo je nejen v současné době velkým tématem. Učíme se základy zdravé výživy, slýcháme rady dietologů a dalších odborníků, televizní programy jsou plné pořadů o vaření. V posledních letech se většina z nás naučila konzumovat kvalitní potraviny a číst složení výrobků ještě v obchodech. Jiná základní věc spojená s jídlem ale spousta lidem stále uniká – tou je uchovávání potravin doma i na cestách.

Uchovávání potravin – proč dodržovat správné zásady?

Vůbec jednou z nejdůležitějších vlastností potravin je jejich čerstvost a zdravotní nezávadnost. Aby jídlo vydrželo co nejdéle kvalitní a bezpečné pro náš organismus, je důležité dodržovat správné zásady skladování potravin. V opačném případě sebe a naše blízké vystavujeme mnoha zdravotním rizikům.

Špatně skladované potraviny jsou ideálním místem pro vznik různých bakterií a plísní. Největší pozor je třeba dávat na uchovávání masa. Zkažené maso, které nebylo skladováno ve správné teplotě, může mít za následek salmonelu a kampylobakteriózu, jež se projevuje silným průjmem. Ze špatně uchovávaného masa, mléka či sýrů hrozí také nákaza bakterií E.coli. A pokud si nedáte pozor při skladování lahůdkových pokrmů, riskujete listeriózu.

Skladování potravin v domácnosti

Přejděme však konkrétně k tomu, jak správně uchovávat potraviny v domácnosti. Na prvním místě je důležité zmínit, že každá potravina má jiné nároky na skladování. Některé potraviny patří do lednice, jiné do mrazáku, další do spíše a některé mohou být na vzduchu v pokojové teplotě. Obecně však platí, že by člověk měl v případě neotevřených potravin dbát na datum spotřeby.

Skladování potravin v lednici

Říkáte si, že nejjednodušším způsobem uchovávání potravin je dát všechno jídlo do ledničky? To je velká chyba. Některé potraviny, jako například banány, avokádo, rajčata nebo brambory, do lednice vůbec nepatří. Nízké teploty okolo 3 - 6 °C totiž mohou u výše zmíněných potravin mít za následek změnu barvy či chuti.

Častou chybou při uchovávání jídla v lednici je skladování potravin v neuzavřených nádobách či jen tak volně. V tomto případě se totiž potraviny rychleji kazí, jsou náchylnější ke tvorbě mikroorganismů a mohou načichnout od ostatního jídla. Proto je dobré uchovávat potraviny v praktických uzavíratelných miskách a dózách, které zaručují delší kvalitu a trvanlivost potravin.

Skladování potravin v mrazáku

Zdroj: WITT-International
Zdroj: WITT-International

Chcete si nechat maso, ovoce a tepelně upravené pokrmy zakonzervovat na delší dobu? Pak je ideální je uložit do mrazničky. Potraviny byste v mrazničce měli uchovávat buď ve speciálních zamrazovacích mikrotenových sáčcích, nebo v uzavřených plastových miskách a krabičkách, které jsou ideální pro uchovávání hotových jídel, omáček či polévek.

Uchovávání potravin v mrazničce má ovšem svá omezení. Pokud chcete do mrazáku uložit tepelně upravený pokrm, tak nejdříve vyčkejte, až vychladne. A věděli jste, že existují potraviny, které rozhodně nepatří do mrazáku? Jedná se například o brambory, vejce, rýži, těstoviny, citrusy či zeleninu s vysokým obsahem vody (rajčata, okurky, papriky, saláty). Pamatujte si také zásadu, že již jednou rozmražené jídlo se do mrazáku znovu nikdy nedává!

Skladování potravin ve spíži

Některé potraviny, jako například rýže, těstoviny, brambory, konzervy, koření, mouka, čokoláda a mnohé další pokrmy, nevyžadují na první pohled žádné velké starosti. Zmíněné potraviny lze totiž dát poliček a skříněk, nebo ideálně do větrané spíže, kde panuje lehce chladnější prostředí.

Abyste u potravin zachovávaných ve spíži zajistili dlouhou trvanlivost, je dobré je neskladovat v původních obalech. Suché potraviny jako těstoviny a rýži je lepší skladovat v uzavíratelných nádobách, ať už plastových nebo skleněných (ty navíc mohou sloužit jako dekorativní prvek ve vaší domácnosti).

Velký pozor byste také měli dát na uchovávání sypkých potravin jako je mouka, cukr a různé koření, u nichž hrozí napadení potravinovými moly, proto je opět dobré použít uzavíratelné nádoby s pevnými víčky.

Uchovávání potravin na cestách

Pokud se chcete vydat na dovolenou či jen tak na výlet a vzít si s sebou jídlo, tak si musíte pořádně promyslet způsob jeho přepravy. Problém nastává při delším cestování, kdy potřebujete, aby vám potraviny na cestách vydržely několik dní.

Pozorní byste měli být především v létě, kdy panují vysoké teploty, které zvyšují riziko množení bakterií v potravinách. Uchovávat jídlo například pod zadním sklem automobilu tedy není vůbec moudré řešení, naopak byste se měli snažit minimalizovat dobu, po níž budou potraviny vystaveny „nebezpečným“ teplotám nad 6 °C. Konzumací jídla, které například leželo hodinu v horkém prostředí auta, totiž riskujete své zdraví.

Při cestování byste rozhodně měli vynechat uchovávání potravin v igelitových sáčcích, v nichž se jídlo rychle kazí. Stejně jako v domácnosti, jsou i na cestování ideální uzavíratelné plastové krabičky, misky a dózy, které jsou hygienické pro přepravu potravin, nepropouštějí vodu a jídlo zachovají dlouho čerstvé.

Uchovávání potravin na cestách se dále neobejde bez izolačních tašek, chladicích boxů či cestovních ledniček. Díky nim můžete udržet jídlo čerstvé i po několik dnů. Před uložením potravin do chladicích boxů se také doporučuje jídlo předtím nachladit v lednici.

Jak tedy chytře uchovávat potraviny?

Z výše zmíněného vyplývá, že pro uchovávání potravin jsou nejlepší volbou uzavíratelné plastové nádoby, díky jejich komplexnímu použití. Plastové dózy, misky či krabičky totiž můžete dát do spíže, ledničky i mrazáku. Plastové nádoby mají navíc tu výhodu, že je můžete dát i do mikrovlnné trouby. Kromě toho vám uzavíratelné plastové dózy výborně poslouží při uchovávání potravin na cestách, nebo si do nich můžete dát svačinku, když jdete do práce nebo do školy. 

publikováno: 25. 4. 2016
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.
FotkyFoto_114904136_S

Máte garáž přistavěnou k domu? Nezanedbejte izolaci

Jak snížit výdaje za vytápění? Možná víte, že se vyplatí investovat do izolace domu a do oken s dobrými izolačními… ...


unihobby

Jak vybrat interiérové osvětlení

Pokud jste někdy zařizovali byt či kancelář, jistě jste si kladli otázku, jaký typ interiérového osvětlení zvolit.… ...


lotabel 1

Když je potřeba řemeslník

Domy a byty potřebují neustálou péči. Ne každý je schopný ihned zajistit veškeré opravy vzniklé v nedávné době.… ...