G+

 

 

Podle čeho vybírat digestoř?


Podle čeho vybírat digestoř?

Digestoř patří k základnímu vybavení kuchyně. Neocenitelným pomocníkem je především v menších bytech, kde je často několik místností spojeno v jednu. Aby odsavač par fungoval efektivně, je třeba řešit nejen technické parametry digestoře, ale také dispozice prostoru, kde má být umístěna. Výběr digestoře proto není jednoduchý. V tomto článku se dozvíte, jak se při něm nesplést.

Digestoř není žádoucí jen v obydlích, kde je kuchyně, potažmo kuchyňský kout, součástí obytných prostor. Své uplatnění nachází i v domácnostech, kde je kuchyně samostatnou místností. Pára vznikající při vaření je nejen pro obyvatele nepříjemná, ale také zvyšuje relativní vlhkost vzduchu, která je v kombinaci s teplem tím nejlepším zázemím pro tvorbu nechtěných plísní. Digestoř se tak zdá být vybavením, bez něhož se téměř nelze obejít.

Důležité parametry digestoře – výkon i hlučnost

Mezi nejdůležitější parametry digestoře se řadí výkon a s ním související hlučnost. V zásadě platí jednoduché pravidlo – čím větší je prostor kuchyně, tím větší by měl být výkon digestoře. Základem je samozřejmě předpoklad, že se v místnosti vaří pravidelně a často. Pokud je kuchyň velká a její uživatelé si vaří málokdy, pak není třeba investovat do odpovídajícího výkonu. Zvládnout vyměnit vzduch by měla digestoř zhruba 10krát až 18krát za hodinu. U menších kuchyní si vystačíte s digestoří, jejíž odtah bude do přibližné hodnoty 300 m3 za hodinu, u těch větších (nad 10 m2) je pak potřeba vybírat digestoř s výkonem okolo 400 m3 za hodinu.

S výkonem souvisí i hlučnost, která ovlivňuje komfort užívání. Je proto potřeba věnovat jí stejnou pozornost. Dražší modely mohou být vybaveny ovládáním a řízením hlučnosti, obecně se doporučuje, aby nepřekračovala hodnotu 50 dB, i když je možné konečný výsledek ovlivňovat instalací filtrů a protihlukových prvků.

Digestoř a její umístění

Digestoř je také nutné vybírat podle umístění v prostoru, které závisí na jeho dispozicích. Z tohoto pohledu může být digestoř podvěsná, komínová, ostrůvková nebo plošná a výklopná. Běžný je podvěsný typ, kdy je digestoř instalována do mezery nebo pod závěsnou skříňku. Komínová digestoř se pořizuje do domů a kuchyní větších rozměrů, protože jejich odtah ústí přímo do komína. Ostrůvková digestoř je taková, u níž je předpokládáno volné umístění v prostoru. Hodí se tak do kuchyní, kde sporák nepřiléhá ke zdi. Poslední typ, tedy plošná a výklopná digestoř, je povětšinou vestavným spotřebičem, který je tak nutné instalovat do skříňky kuchyňské linky.

Výběr digestoře by měl ovlivnit i materiál a celkový vzhled tohoto zařízení. Designově vytříbená digestoř dokáže styl kuchyně znatelně vylepšit. Na trhu jsou k dostání plastové, nerezové, měděné či hliníkové typy, každý si tak může zvolit styl, co bude odpovídat povaze interiéru. Máte-li rádi moderní technologie, pak jistě oceníte digestoř s širokými možnostmi ovládání a nastavení.

 

publikováno: 7. 2. 2012
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.
FotkyFoto_114904136_S

Máte garáž přistavěnou k domu? Nezanedbejte izolaci

Jak snížit výdaje za vytápění? Možná víte, že se vyplatí investovat do izolace domu a do oken s dobrými izolačními… ...


unihobby

Jak vybrat interiérové osvětlení

Pokud jste někdy zařizovali byt či kancelář, jistě jste si kladli otázku, jaký typ interiérového osvětlení zvolit.… ...


lotabel 1

Když je potřeba řemeslník

Domy a byty potřebují neustálou péči. Ne každý je schopný ihned zajistit veškeré opravy vzniklé v nedávné době.… ...