Seriál bylinková zahrádka: francouzsky delikátní kerblík

Seriál bylinková zahrádka: francouzsky delikátní kerblík

Tři byliny patří k základu francouzské kuchyně: pažitka, estragon a rozmarýn. Pak se tam ale skrývá ještě jedna, na kterou se pomalu zapomínalo. Kerblík je však stále tady a objevíte díky němu další novou chuť. Není příliš výrazný, ale jeho přítomnost poznáte na rybích specialitách nebo v salátech. Zejména do nich se přidává i kvůli prospěšným látkám.


Kerblík jako lahůdkové koření

Kerblík chutná jako blízký příbuzný kadeřavé petrželky, natí se vizuálně podobá zase mrkvi. Sladká a jemná chuť s nádechem anýzu nejlépe ladí s rybami, hodí se do polévek, krémových omáček nebo domácího másla. Nať udělá parádu jako ozdoba na slavnostním menu. Milovníci francouzských specialit by měli zpozornět. Kerblík totiž patří k venkovanské i měšťanské francouzské kuchyni, hlavně v takzvaných „fines herbes“.

Používá se jako bylinka k rybám a omeletám, protože jemnou chutí nepřebíjí tu přirozenou, ani další ingredience. Jídlu dodává kerblík specifický podtón, podobný jako estragon a fenykl.

S kerblíkem se přitom nikdy moc nepočítalo jako s bylinou – alespoň o tom nejsou žádné záznamy. Přehlíželi ho právě pro jeho jemnost a nevýraznost, ačkoliv obsahuje i léčivé látky. A to se z kerblíku stal ve Velké Británii plevel. Zvláštní, že? Daří se mu totiž právě v britských podmínkách – ve vlhku a při nižších teplotách se na lodyze objevuje spousta drobných lístků. A pozor – v pařeništi vyroste klidně i v zimě.

Kerblik 2

Kerblík jako jarní bylinka

Jinak je to ale ryze jarní bylinka. Po dlouhé zimě bývají žádané a s nadšením jsou očekávané právě ranné druhy: řeřicha, petrželka, pažitka a právě kerblík. Jakmile najdete na trzích kerblík, můžete si být jistí jednou věcí – jaro je tady v plné parádě.

Na stinná stanoviště se kerblík vysévá brzy. Připravte pro něj bohatě vyživenou půdu s dostatkem vlhkosti. Společně s jarním sluncem ze zahrádky začne mizet i kerblík. Nevyplatí se ho pěstovat dlouho, protože jakmile zestárne, změní se jeho chuť. Z jemné bylinky se stane tuhý a nepříliš chutný plevel. Sezóna je to krátká, takže kdo zaváhá, bude bez kerblíku!

Do truhlíku nebo na zahradu Téměř zaručený úspěch slibuje pěstování v truhlíku. Ten totiž můžete umístit do ideálního polostínu a dopřávat mu pravidelnou a přiměřenou zálivku, aby půda nikdy nevyschla. Vyprahlá zemina je tím největším rizikem při pěstování. Černá lesklá semínka se vysévají stejně do truhlíku i na zahrádku a nezasypávají se hlínou.

Ideální je, pokud nenecháte kerblík vykvést. Pravidelně se kvůli tomu odstraňuje hlavní stvol. Po odkvetení nastává proces zasychání a odumírání rostliny, čímž končí produkce chutných lístků. Jakmile vykvete, ubývá i účinných látek.

Léčivé dobroty z kerblíku

Bylinky rostou proto, abychom z nich měli užitek. Šest druhů kerblíku se objevuje napříč Evropou. V našich podmínkách se setkáte s kerblíkem obecným, kerblíkem lesním (v našich podmínkách je označovaný za agresivní druh plevele, kerblíkem třebulí a kerblíkem lesklým. Další najdete ve Francii, USA, Africe nebo Velké Británii.

herbs-888734_1280

Ve středověku se její užívání doporučovalo při návalech krve do hlavy. Odvar z kerblíku podporuje látkovou výměnu, dýchání a snižuje krevní tlak. V listech obsahuje množství vitamínu C a také provitamin A, vedle toho pak ještě železo a hořčík. Použít se dají jak čerstvé, tak sušené části rostliny. Lepší jsou samozřejmě čerstvé – k ochucení hotových jídel, sýrů, tvarohových pomazánek, na maso, do salátů. Listy kerblíku se pro pozdější použití zakonzervují v mrazáku, kde neztratí chuť.

Bylinné pleťové masky z kerblíku

Kromě potěchy pro chuťové buňky přináší kerblík i něco pro pleť. Stejně jako v organismu působí očistně. Po nanesení bude pleť na dotek jemná, v hlubších vrstvách zpomaluje proces stárnutí a tvorby vrásek. V bylinkové zahrádce najdete i další zeleň využitelnou pro zkrášlovací rituály.

Bylinné pleťové masky se dají připravit ze surovin, které běžně najdete v ledničce a spíži: tvaroh, droždí, ovesné vločky, med, olivový olej, vejce, smetana, mléko, jogurt. Používá se ovoce a zelenina (broskve, meruňky, jablka, jahody, banány, okurky, avokádo... Trocha bylinek jako další přísada se pak už postará o komplexní péči.

 

  • Heřmánková pleťová maska uklidňuje, hojí a regeneruje. 
  • Skořice dezinfikuje, ale s tou opatrně! 
  • Problematické pleti dodejte sílu dubovou kůrou. 
  • Hojivý je také květ měsíčku lékařského. 

Kerblík v kuchyni

Jedna varianta kerblíkové omáčky připomíná tatarskou a konzumuje se jako dip. Jemně nasekaný a mírně osolený kerblík je vhodné nechat chvíli naležet, aby se chutě a vůně krásně rozvinuly. Vyberte proto jako základ kvalitní jogurt, aby chuť byla opravdu delikátní.

Lepší je používat kerblík čerstvý, protože vařením ztrácí chuť a vůni. I tak ale existuje jedna klasická omáčka. Ke čtyřem žloutkům se přidá několik lžic smetany a pro zahuštění lžíci mouky. Do zbytku smetany nahřáté ve vodní lázni se pak tato směs pomalu vmíchává. Po krátkém povaření a zhoustnutí se vmíchá máslo, citronová šťáva a špetka soli.

Čas pro kerblík přichází těsně před podáváním. Servírujte ji k rybám, hovězímu masu nebo jako zálivku salátů. Z vaječných žloutků se připravuje ještě kerblíková polévka. Základem je hovězí vývar doplněný o smetanu, vaječné žloutky a samozřejmě špetku kerblíku.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Výroba a odborná oprava hodinových strojů

Poznejte firmu, která se už více než 100 let stará o pražský orloj, ctí minulost a zároveň ví, jak je v dnešní době důležitý přesný. Firmu, která propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderní technikou. A děl...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Elektromotory, které vám budou sloužit dlouho

Máte problémy se svým elektromotorem a potřebujete ho nutně opravit? Nebo si chcete pořídit nový elektromotor? Čtěte dál a dozvíte se, proč se spolehnout na opravu, než si pořídíte nový motor, a kdo nabízí kval...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...