Seriál vánoční cukroví: Perníčky pečeme už v listopadu


perníčky

Pomalu ale jistě se nám blíží Vánoce a čas, kdy bude celý dům vonět vánočním cukrovím. A kdy je vůbec ten správný čas na pečení vánočního cukroví? Od konce listopadu již můžete začít s pečením perníčků. Je totiž potřeba, aby se hezky uležely a krásně nám změkli.

Vánoční cukroví: kdy pečeme perníčky

K Vánocům a k vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří perníčky. Konec listopadu je pro všechny hospodyňky ten správný čas, kdy začít perníčky péct. Zdá se vám to příliš brzy? Kdepak. Perníčky patří mezi vánoční cukroví, u kterého je potřeba, aby se dobře uleželo a změklo. Perníčky potřebují alespoň 4 týdny, aby se rozležely a změkly. Přinášíme vám proto skvělý recept na jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví, a to recept na perníčky.

Vánoční cukroví recepty – jak na skvělé perníčky

Tradiční příprava perníčků nám zabere několik dní. V první fází si připravíme těsto, ve druhé fázi vykrajujeme, pečeme a nakonec zdobíme. A co vše budeme na pečení perníčků jakožto oblíbeného vánočního cukroví potřebovat?

Ingredience na perníčky

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 žloutky
  • 2 lžičky perníkového koření

Ingredience na zdobení perníčku

1 bílek
150 g moučkového cukru
4 kapky octa

Perníčky zdobíme dle naší fantazie, přidat můžeme i potravinářské barvivo.

Perníčky- postup přípravy

Ve velké misce smícháme máslo, mléko, žloutky, med i cukr a vyšleháme ze všech těchto ingrediencí hladkou hmotu. Do misky potom přidáme 500 g hladké mouky, sodu a perníkové koření a zaděláme si na těsto. Takto připravené těsto si zabalíme do potravinové fólie a necháme 24 hodin v kuchyni odležet.


Druhý den vyndáme těst z fólie a prohněteme jej se 150 g hladké mouky až všechnu mouku do těsta na perníčky úplně zapracujeme. Těsto si na prkýnku vyválíme do stejné tloušťky (cca 3 až 4 mm) a začneme vykrajovat tvary perníčků.


Předehřejeme si troubu na 195°C, perníčky vyskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme asi 10 minut. Až perníčky upečeme, necháme je vychladnout a potřeme je rozšlehaným vejcem, aby se nám krásně leskly. Poté je necháme alespoň dva dny odležet a až poté je můžeme začít zdobit.


Perníčky zdobíme klasickým bílým zdobením (můžete ale použít i potravinářské barvivo perníčky si oživit barvami). Do bílku přidáme cukr, kapy octa a hezky vyšleháme na tuhý sníh. Dbáme na to, aby byl sníh spíše polotekutý a perníčky se nám pěkně zdobily. Sníh dáme do zdobicího sáčku a můžeme začít zdobit dle naší fantazie.


Takto přichystané perníčky necháme několik týdnů odležet, a to nejlépe v kartonové krabici, kterou přikryjeme utěrkou nebo ubrouskem. Uvidíte, jak budou perníčky měkké a chutné.

publikováno: 16. 11. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.