Staré velikonoční zvyky a tradice, na které se zapomíná


velikonoce

S Velikonocemi se odnepaměti pojí různé zvyky a tradice. Velikonoční pomlázku, barvení vajíček či pečení velikonočního beránka zná snad každý, existuje však i řada obyčejů, které již téměř upadly v zapomnění. Rozhodli jsme se proto některé z nich připomenout. Pokud na tradice nedáte dopustit, můžete je ve svém okolí obnovit. Pojďme se společně vydat na cestu do historie velikonočních tradic, o kterých už spousta z vás nemá tušení.

Před Velikonocemi se pusťte do jarního úklidu

Pouštíte se před velikonočními svátky do úklidu? Pak vězte, že tak navazujete na mnohaletou tradici. Dnes se jarní úklid zpravidla nevztahuje ke konkrétním dnům, uklízí se zkrátka proto, že na Velikonoce čekáme návštěvy a chceme mít doma pořádek. Tradice předvelikonočního úklidu však sahá až do období pohanských zvyků.

Zatímco pro křesťany je prvním významným dnes až Škaredá středa, podle pohanských zvyků se poctivě uklízelo už v pondělí a úterý. Na takzvané Žluté či Modré pondělí se s úklidem začalo, velký úklid končil na Šedivé úterý, kdy se vymetaly pavučiny.

Vymetání sazí na Škaredou středu

Podle křesťanské tradice si na Škaredou středu připomínáme velkou Jidášovu zradu. Tomuto dni se také říká Sazometná středa, což má svůj význam. Právě v tento den se vymetaly saze z komína. Pokud i vy topíte kamny či kotlem, můžete na tento zvyk navázat a pustit se do vymetání. Rovněž můžete dokončit poslední úklidové práce před Velikonocemi a pomalu se začít připravovat na velikonoční pečení a přípravu slavnostní tabule.

Zelený čtvrtek – mytí rosou i zelené pokrmy

Na Zelený čtvrtek se už podle tradic neuklízí. V tento den se naposledy rozezvoní zvony a až do Bílé soboty ztichnou. Podle tradice se mají na Zelený čtvrtek jíst zdravé pokrmy, v jídelníčku rozhodně nesmí chybět něco zeleného. Podle zvyku pojídání zelených pokrmů přinese zdraví na celý rok. Možná nevíte, že se na Zelený čtvrtek naši předkové omývali jarní rosou, která měla přinést krásu až do nadcházejících Velikonoc. Rosou se dnes omývat nemusíte, za to si můžete připravit špenát nebo třeba vyzkoušet chutný a zdravý salát z kopřiv.

Pečení jidášků

Pečení různých pokrmů k období Velikonoc bezpochyby patří. Pečou se beránci, zajíčci i mazance. Ne každý si však zachovává tradici pečení jidášů. Podle tradice se připravovali na zmiňovaný Zelený čtvrtek. Jedná se o zvláštně tvarované pečivo připravované z kynutého těsta. Podle zvyku se mají potírat medem ještě před východem slunce. Pečené jidáše se dnes už tak často nepřipravují, a tak si můžete zpestřit velikonoční tabuli právě tímto chutným pečivem.

Hledání pokladů na Velký pátek

Na Velký pátek se připomíná ukřižování Ježíše Krista. Naši předkové věřili, že se každý rok v tento den otevírá země s ukrytými poklady. Pokud jste za uplynulý rok cokoliv ztratili, podle tradici je velká pravděpodobnost, že to znovu najdete právě v tento den. I dnes vyráží na Velký pátek hledat poklady spousta hledačů, kteří tak na tento starobylý zvyk navazují.

Slavnostní hodování na Boží hod

Zatímco v pátek se smutní a je den velkého postu, na Boží hod velikonoční se slaví zmrtvýchvstání Krista. V neděli se proto odnepaměti připravovala slavnostní tabule, na které nechyběly ty nejchutnější pokrmy včetně beránka, mazance, masa či vajec.

Dnes se Velikonoce slaví zejména v pondělí, kdy navštěvujeme své blízké a hodujeme. Podle tradice byste však se slavením měli začít už v neděli. Zkuste se letošní Velikonoce vychutnat se vším všudy a navažte na některé ze starobylých tradic, na které se před mnoha lety myslelo snad v každé rodině. I když tomu uspěchaná doba příliš nenahrává, najděte si čas na své blízké, pusťte se do jarního úklidu, pečení a slavení.

Nenechte si ujít další články, ve kterých se zaměřujeme na Velikonoce:

publikováno: 9. 4. 2019
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.