Sušení zeleniny: Vyrobte si domácí vegetu jako zdravý základ polévek

Sušené ovoce je už celkem běžná záležitost. Na domácích sušených meruňkách, banánu a křížalách si už pochutnává spousta lidí. Jak je to ale se sušením zeleniny? Které druhy jsou vhodné na sušení a které nikoliv? A jak dané druhy nejlépe usušit, aby vydržely co nejdéle? Na to odpoví následující článek.

K sušení zeleniny můžete využít troubu i speciálně určenou sušičku. V troubě je ale daleko horší hlídat čas. Většina druhů zeleniny se totiž suší šest hodin a déle, a tak dlouho se při sušení zeleniny asi nikomu v kuchyni stát nechce. Zeleninu je také potřeba po určitém čase obracet. Pokud se tedy rozhodnete se sušením začít, je dobré do sušičky investovat. V létě můžete využít i přímé slunce, zelenina díky němu získá zvláštní a vyzrálou chuť. Tato metoda je obzvlášť vhodná pro sušení rajčat nebo bylinek.

Kolik stojí sušení zeleniny?

Cena za sušičku začíná na sedmi stokorunách, ale přesáhnout může i deset tisíc. Takové sušičky jsou už ale vhodné pro profesionální firmy. Pro běžnou domácnost postačí sušička, kterou pořídíte zhruba za tisíc korun. Jednotlivé přístroje pro sušení zeleniny se liší počtem pater a výkonem. Některé sušičky nabízejí možnost sušit zeleninu, ovoce i houby dohromady, aniž by jednotlivé druhy převzaly pachy. Při koupi se řiďte selským rozumem, projděte si internetové obchody nebo se poraďte se známými, kteří přístroj na sušení rajčat a další zeleniny, využívají.

Při sušení zeleniny můžete využít téměř celou zahradu

Už víme, kde a jak je dobré zeleninu sušit. Které druhy jsou ale pro konzervaci vhodné a které nikoli? K sušení je vhodná téměř všechna zelenina s výjimkou listové. Nasušit do zásoby si můžete následující druhy.


- brambory, veškeré luštěniny, červenou řepu, mrkev, květák, kedlubnu, brokolici celer, petržel, pórek, rajčata, cuketu, hrášek, cibuli, česnek a kukuřici


Sušit se také dají všechny bylinky, ze kterých si můžete míchat vlastní směsi. Na sušení zeleniny je skvělé, že jí zůstane její původní chuť. I v zimě si tak budete moci pochutnávat například na letní zeleninové polévce nebo čerstvé omeletě. Díky sušení rajčat budete zase mít kdykoli rychlou večeři. Stačí těstoviny a olivový olej.

Sušení zeleniny se neobejde bez dobrého načasování

Při sušení zeleniny platí jedno důležité pravidlo. Zeleninu je důležité před sušením dobře omýt a očistit. Pokud si ze zahrady přinesete mrkev plnou hlíny, dejte si s jejím očistěním práci. Pokud byste to neudělali, na výsledné chuti by to bylo nepříjemně znát. Některé druhy zeleniny je také dobré před samotným sušením povařit. Týká se to kořenové zeleniny, dále veškerých lusků, červené řepy, brokolice, mrkve, celeru, kukuřice, brambor a květáku. Danou zeleninu stačí zhruba pět minut povařit nad párou, aby neztratila barvu a vitaminy.

Pro dobré sušení rajčat je můžete oloupat, není to ale nutné. Zeleninu krájejte na kusy silné maximálně 1 až 2 centimetry. Doba sušení se liší, zjistíte ji samotnou praxí, nebo bývá uvedená v návodu od sušičky. Obecně se ale pohybuje od 6 do 14 hodin, záleží na druhu a síle plátku.

Jak na sušení rajčat? Naložte je do oleje nebo vyrobte sušené pláty

Na sušení rajčat je skvělé, že s nimi lze dělat spoustu věcí. Rajčata můžete pomlít a nasušit z nich jednotlivé pláty, které využijete na pizzu, jako ozdobu, do polévek, těstovin nebo jako ochucovadlo. Dále můžete nasušit jednotlivé plátky rajčat, naložit je do olivového oleje a přidávat do těstovin nebo pojídat se sýrem a chlebem jako chuťovku. Fantazii se meze nekladou.

Sušená rajčata v olivovém oleji

Suroviny:

  • rajčata
  • olivový olej
  • nasušené bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn, petržel)
  • česnek podle chuti
  • sůl

Postup:

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky o síle maximálně dva centimetry. Síto v sušičce potřeme olivovým olejem a rajčata usušíme. Připravíme si čisté sklenice, do kterých plníme usušená rajčata. Prokládáme je sušenými bylinkami a česnekem, záleží na vaší chuti. Nakonec zahřejeme olivový olej, nalijeme do sklenic a pečlivě uzavřeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a skladujeme na chladném a temném místě. Přidáváme do těstovin, rýže, kuskusu nebo pojídáme jako chuťovku.

Sušení rajčat na pláty

Suroviny:

  • rajčata
  • bazalka, tymián a rozmarýn
  • česnek podle chuti
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Rajčata pomeleme a povaříme s bylinkami a solí. Vychladlou směs potíráme na alobal nebo na fólii, kterou předtím potřeme olivovým olejem. Vychladlé pláty můžeme srolovat a skladovat ve sklenicích. Můžeme je také nastříhat. Sušení rajčat touto formou je skvělé na ochucení polévek, omáček, příloh nebo při pečení pizzy.

Domácí vegeta

Suroviny:

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • cibule nebo libeček
  • kedlubna
  • česnek
  • sůl

Postup:

Zeleninu očistíme, nastrouháme, posolíme a smícháme dohromady. Po sušení zeleniny můžeme domácí vegetu skladovat v této formě. Kdo chce jemnější verzi, může zeleninu pomlít na kuchyňském mlýnku. Vegetu můžeme přidávat do zeleninových krémů, bramboračky i dalších polévek. Při vaření vám tak odpadne starost s čistěním zeleniny. Získáte navíc bylinkovou směs bez glutamátu, zbytečné soli a přidaných barviv.

Domácí provensálské koření

Suroviny:

  • rozmarýn
  • bazalka
  • tymián
  • majoránka
  • dobromysl
  • saturejka
  • estragon

Postup:

V hrnci si uvaříme vodu, ve které všechny bylinky asi tři vteřiny spaříme. Zachovají si díky tomu krásně zelenou barvu a nedojde k jejich zhnědnutí. Bylinky usušíme v sušičce a rozdrtíme je v dlani na prášek. Smícháme dohromady a uchováváme v čisté sklenici. Koření lze použít na ochucení zeleninových polévek, rizota nebo kuskusu se zeleninou. Koření také výborně chutná s mozzarellou a čerstvou bagetou.

Domácí instantní polévka

Suroviny:

  • brambory
  • mrkev
  • celer
  • hrášek
  • pórek a další zelenina podle chuti
  • cibule a česnek
  • petržel

Postup:

Zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Usušte podle daného druhu. Poté smíchejte dohromady a uchovávejte ve velkých sklenicích. V případě potřeby jen zalijete libovolné množství zeleniny vodou a povaříte. Pro dokonalost polévky můžete přidat vajíčko rozmíchané s krupicí, těstovinovou rýži nebo ovesné vločky. Ochuťte a servírujte. Polévka je hotová do patnácti minut a s kupovanými se nedá srovnávat.

Na sušení zeleniny je skvělé, že má nekonečně mnoho použití. Můžete si nasušit jednotlivé druhy a pojídat je během dne jako malou svačinku. Nebo si můžete namíchat vlastní bylinkové směsi a ušetřit tak za kupované. Vyrobit si také můžete speciální směsi, které využijete při vaření oblíbených jídel. Rádi vaříte svíčkovou? Vyrobte si zeleninový základ a ušetřete si čas. Dáváte přednost lehčím jídlům? Udělejte si bylinkovou směs a tu do jídla přidávejte. Sušení rajčat a další zeleniny není žádná věda, stačí pustit se do toho s nadšením.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Jsou tu super tipy, čeho se držet, dětský pokoj by měl být pro děti hlavně příjemné ale i zdravé prostředí, pr...

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Bez kvalitní řemeslné práce domov nevybudujete

Co máme společného se světem našich předků? Třeba to, že stavba či rekonstrukce se prostě ošidit nedá. Je to jen poctivá práce, která může přetrvat roky. Platilo to před sto lety a platí to bez výjimky i dnes. ...

Na dřevě stojí domov

Dřevo je materiál, který lidé používají odedávna. Stromy rostly všude, a tak se z nich stavělo všechno od chýší přes lodě až po gotické krovové konstrukce, které vydržely staletí. Za celá staletí a tisíciletí p...

Byt

Elektrický mopovač: Pomocník, který usnadní každodenní úklid

Vytírání podlah patří mezi ty domácí práce, které děláme často, ale málokdy s nadšením. Je to fyzicky náročné, zdlouhavé a občas máme pocit, že výsledek za moc nestál. Letos ale nastupuje nový trend, který může...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Precizní práce, která zaručí vaši dlouhodobou spokojenost

Hledáte spolehlivého partnera v oblasti kovovýroby a kovoobrábění? Takového, kteří svou práci koná pečlivě a včas? Čtěte dál. Dozvíte se, proč se zakázkové kovoobrábění a kovovýroba vyplatí svěřit lidem, kteří ...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Myslíte na bezpečnost, když pro děti tvoříte a opravujete?

Dřevěné hračky mají své kouzlo. Jsou trvanlivé, krásné a často děděné po generace. Jenže i při jejich opravách nebo výrobě bychom měli myslet na to, že je dítě drží v ruce, vkládá do úst nebo si je pokládá na t...