Udělejte si domácí kečup 3x jinak. Naše recepty zvládne každý


Domácí kečup

Srpen je období sklizně rajčat. A pokud se některý rok vydaří, rajčat se najednou může nahromadit až několik kilo. Část se spotřebuje na saláty nebo jen tak na pojídání. Co ale dělat se zbylou úrodou rajčat, abyste ji zakonzervovali na horší časy? Odpověď je jasná, domácí kečup.

 

Rajčata na domácí kečup vybírejte pečlivě

Domácí kečup je vlastně to nejjednodušší, co můžete zavařovat. Rajčata je jen potřeba oloupat, protože do kečupu nepatří slupky. To můžete udělat dvěma různými způsoby:

  • Rajčata si nakrájejte na čtvrtky. Chvíli rozvařte, a pak je přeceďte přes sítko nebo mlýnek, který zachytí slupky.
  • Rajčata si nakrojte a spařte horkou vodou tak, jak jste zvyklí. Poté oloupejte. 

Do kečupu dále můžete přidat cibuli, bylinky, česnek nebo třeba jablka na zahuštění - kvůli obsahu pektinu. 

Pokud byste chtěli domácí kečup povýšit přímo na omáčku, jednoduše do hrnce přidejte mrkev, cuketu nebo třeba lilek. Po zavaření vám sklenice budou sloužit jako univerzální rajčatová omáčka vhodná třeba k těstovinám nebo kuskusu. 

Jak zavařovat domácí kečup?

Zavařování není složité. Má však svá pravidla, která je třeba pečlivě dodržovat. Připravili jsme pro vás proto podrobný návod jak na zavařování, který zvládne i úplný začátečník. 

  1. Nejprve si nachystáme víčka. Stará i nová víčka vždy umyjeme saponátem, důkladně opláchneme a vyvaříme. Víčka můžeme následně nechat uschnout v troubě, nikdy je nesušíme utěrkou. Mohly by se na ně dostat nechtěně bakterie, které by kazily obsah sklenic. 
  2. Připravíme si sklenice. Důkladně je umyjeme stejně jako víčka a necháme okapat nebo usušíme v troubě. 
  3. Umyté sklenice plníme asi 2 cm pod okraj sklenice. Okraj sklenice můžeme pro jistotu otřít vlhkým hadříkem namočeným v alkoholu, který spolehlivě zničí všechny bakterie. 
  4. Kdybychom domácí kečup nalili až do samotného vršku sklenice, mohl by nám při zavařování z nádoby utíkat ven. 
  5. Na sklenici nasadíme víčko a důkladně ho upevníme. 
  6. Kečup naskládáme do zavařovacího hrnce a nalijeme vodu pod okraj sklenic. Sklenice ve vodě nesmí plavat. 
  7. Domácí kečup zavařujeme na 80 stupňů 30 minut. Teplotu vody hlídáme teploměrem.
  8. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru, aby z nich utekl vzduch. Také se tím zjišťuje, zda sklenice dobře těsní. Poklepem by pak zavařeniny měly vydávat dutý zvuk.
  9. Sklenice opatříme nálepkou s datem a obsahem. 
  10. Uchováváme v suchu a chladu. Kečup vydrží bez problému 1 rok i více. 

Tipy, které při zavařování využijete:

  • Pro jednu zavařovací várku je dobré na domácí kečup použít vždy stejně velké sklenice. Pokud byste použili různé velikosti, při zavařování byste nemohli do hrnce nalít jednotkou várku vody.
  • Na trhu existují speciální zavařovací hrnce. Pokud zavařujete často, můžete o jeho koupi uvažovat. Pokud takový hrnec nemáte, použijte běžný hrnec se silnějším dnem. Na dno umístěte starou utěrku, na kterou teprve vložte sklenice. Pokud by sklenice stály přímo na dně normálního hrnce, mohly by popraskat. 

Domácí kečup - jednoduchý recept 3x jinak

Připravili jsme pro vás 3 jednoduché recepty na domácí kečup, které si zvládne připravit každý.

  • Domácí kečup - jednoduchý recept je základní univerzální recept, který je vhodný pro všechny.
  • Domácí kečup s petrželkou je zvláštní v tom, že se nezavařuje podle výše zmíněných pravidel, ale stačí vám speciální jednoduchá metoda vytlačování horkého vzduchu. Kečup kromě petrželky neobsahuje nic jiného. Je to tedy jen rajčatová šťáva vhodná nejen na slaná jídla a omáčky, ale také do koktejlů - například na Bloody Mary. 
  • Domácí kečup bez jablek je vhodný pro všechny, kteří do kečupu jablka přidávat nechtějí nebo je třeba nemají rádi. Zavařuje se klasickým způsobem.

Domácí kečup - jednoduchý recept

Ingredience

  • 1,5 kg rajčat
  • 200 g cibule
  • 3 lžíce cukru
  • 1,5 lžíce soli
  • 150 ml octa
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy

Domácí kečup - jednoduchý recept - postup

Rajčata si pokrájejte na malé kousky a dejte vařit do hrnce. Vařte je do změknutí, a pak přepasírujte přes sítko, abyste se zbavili slupek. Do hrnce přidejte cibuli, cukr, sůl, pálivou papriku, česnek i bobkové listy. Nakonec přidejte ocet. Povařte do změknutí a znovu přepasírujte přes síto. Domácí kečup plňte do vymytých sklenic a sterilujte 30 minut na 80 stupňů. Skladujte v suchu a temnu.

 Domácí kečup se dá dělat na 100 způsobů.

Domácí kečup s petrželkou

Ingredience

  • 1,5 kg rajčat
  • velká hrst nakrájené petrželky

Domácí kečup s petrželkou - postup

Rajčata si pokrájejte a dejte vařit do hrnce. Až se rozvaří, přepasírujte je přes síto, abyste se zbavili slupek a vraťte do hrnce. Přidejte k nim také petrželku a vařte, dokud nebude mít kečup požadovanou konzistenci. Sterilujeme tak, že kečup lijeme velmi horký do umytých sklenic. Víčko úplně nedovřeme a sklenicí několikrát třepeme směrem nahoru, aby se ze sklenice dostal vzduch. Poznáme to typickým zvukem. Teprve pak sklenici dovřeme a domácí kečup obrátíme dnem vzhůru. 

Domácí kečup bez jablek

Ingredience

  • 2 kg rajčat
  • 800 g cibule
  • 250 g červené papriky
  • 1,5 lžíce soli
  • 2 -4 lžíce cukru
  • ocet podle chuti
  • 3 bobkové listy
  • chilli paprička
  • 5 hřebíčků

Domácí kečup bez jablek - postup

Rajčata si nakrájejte na drobné kousky a dejte vařit do hrnce spolu s bobkovým listem a hřebíčkem do hrnce. Jakmile jsou rozvařená, přepasírujte je přes síto, kde vám zůstane i koření. Rajčata vraťte do hrnce a přidejte cibuli, nakrájené papriky, sůl, cukr, chilli papričku i ocet podle chuti. Vařte do změknutí a ještě horký domácí kečup plňte do čistých sklenic. Sterilujte 30 minut na 80 stupňů. Domácí kečup bez jablek skladujte v suchu a temnu.

Domácí kečup už si nebudete muset kupovat v supermarketu.

publikováno: 15. 8. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.