Vaření v zemi: setonův hrnec vykouzlí zálesácké dobroty

Vaření v zemi: setonův hrnec vykouzlí zálesácké dobroty

Letní dobrodružství mohou mít hodně podob. Jednou z nich může být i táboření a kempování daleko od civilizace. Ostatně návrat ke kořenům je v posledních letech velmi populární aktivitou. Vzdálit se od civilizace a všech moderních výdobytků je zajímavější, než jste si mysleli. Už jenom vaření v „bojových podmínkách" je zážitek. A co teprve, když vyzkoušíte něco z vychytávek zálesáků – třeba takový setonův hrnec.


Setonův hrnec byl náčiním indiánů. Především – nejednalo se o hrnec jako takový, ale jámu, která měla podobné schopnosti. A právě to imponuje mnohým dodnes. Brambory z ohně jsou sice dobré a voní pohodou dětství, ale celý oběd připravený v hrnci v zemi, to je jiná paráda!

Jak funguje Setonův hrnec

Nejedná se o hrnec jako takový. Základem setonova hrnce je jáma hluboká asi 50cm a spíše užší, než široká (zase ale dostatečně prostorná, aby se do ní všechno vešlo). Teplo se do ní dostane díky rozehřátým kamenům, které jsou umístěny na dno a teplo tak prostupuje prostorem. Následně se vrší byliny a části pokrmu, které se musí tepelně upravit. Jako poslední vrstva se opět kladou nahřáté kameny, jež pokrm prohřejí ještě shora.

Pojmenování „Setonův hrnec" má původ v Setonově knize Dva divoši. Pojednává o chlapci, který chce žít jako indián. Příběh se odehrává v blízkém kontaktu člověka s přírodou, což částečně zprostředkuje i příprava pokrmu v Setonově hrnci.

p6260021

Jak udělat setonův hrnec

Nejdříve je potřeba vytvořit ohniště, v němž se rozdělá oheň. V tom se pak nahřívají větší kameny, které se ukládají na dno jámy, do které se „ponoří" hrnec, a na jeho povrch. Nahřátí zabere víc času, takže je doporučováno tímto krokem začínat. Kamenů je třeba nahřát dostatečný počet - ideálně 20 velkých kusů. Poslední vrstvu tvoří zemina.
Po vykopání jámy odpovídající velikosti (přibližně 30cm širokou a 50cm hlubokou) je další nezbytností zapíchnutí silnějšího klacku nebo tyče, který se ve finále vytáhne.

Vaření v setonově hrnci

Z ohniště se do jámy přemístí žhavé uhlíky, na ně umístí rozžhavené kameny. Další vrstvou jsou opět uhlíky a pak následují potraviny: brambory, maso upravené podle chuti zabalené do alobalu nebo přirozeněji např. do kopřiv. Závěrečnou vrstvu tvoří zase žhavé uhlíky a kameny. Vše je třeba udusat, vytáhnout kolík a do vzniklé díry nalít asi 2 litry vody. Vše udusat a pak jen vyčkávat, než bude hotovo. Zabere to asi hodinu a půl až dvě hodiny.

Možná ani tak nejde o chuť, jako o zážitek z přípravy. Nějak tak si totiž mohli pochutiny připravovat nejen indiáni.

Dobroty ze setonova hrnce

Za tímto netradičném způsobem vaření nehledejte vědu, nejde o nic složitého. Je možno připravovat kuřecí i vepřové maso, a to podobně, jako při grilování nebo pečení v troubě. Bylinky a marinády, do nichž bude maso naloženo, se třeba v alobalu dobře naleží a nasaje chuť i vůni.
Nebojte se vyzkoušet zpracování zeleniny. Za pochoutku jsou považovány brambory – vcelku i ochucené kořením a naporcované třeba na plátky.

Jak dostat hrnec ze země

Při získávánání hrnce zpět je nutno postupovat postupně a odkrývat vrstvu po vrstvě. V současné době všech moderních hrnců a pánví se jedná o způsob přípravy jídla, kdy všechny procesy okolo trvají déle, než samotné vaření. Ale stojí to za to. Zážitek budou mít nejen děti, ale také dospělí. Přeci jen takto se nevaří každý den.

Recepty, které nezklamou

Setonův hrnec se využívá hlavně pro přípravu masa:

  • Kuře: pro přípravu kuřete budete potřebovat pepř, sůl, bobkové listy, citron a další bylinky podle chuti: rozmarýn, tymián...), bobkový list; kuře je možno vložit do setonova hrnce celé nebo naporcované, které pojme více chuti bylinek a není třeba jej nechávat v zemi tak dlouho
  • Ryba: ochuťte bylinkami a vložte do hrnce. Možno i v alobalu, ovšem bez něj (pouze v hrnci) získá ryba specifičtější chuť.

Fotolia_64880219_XS

K masu je možno přidávat česnek, cibuli, vajička, hořtici, med, rozinky... Trošku odlišně chutná ze setonova hrnce pálivé koření
Jako doplněk je vynikající tvrdá zelenina, tedy kořenová. Ve výsledku dodá mix chutí masi jedinečnou chuť, která se stala pro mnohé symbolem léta, táboření a dnů strávených mimo civilizaci.

Nezbytná surovina: kopřivy. V nich maso vždy obalte. Je to trik zálesáků, který je nepochopitelně opomíjený, protože výsledná chuť je znamenitá.

Maso se do setonova hrnce připravuje podobně jako na grilování. Dá se naložit, ale není to nezbytně nutné. Setonův hrnec strávníky zasytí, ale není to jen o naplnění žaludku. Příprava jídla netradičním způsobem, bez moderních nástrojů, má své kouzlo. Se sotonovým hrncem možná objevíte skryté kuchařské schopnosti, jisto jistě se ale přesvědčíte o tom, že existovat se dá i bez elektřiny a drahých propriet.
A potěšení z jídla? Nepopsatelné...


Foto: publi.cz, 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Máme to teď čerstvě podepsané. Vysvětlili nám to celkem srozumitelně, prostě v létě ...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Zkoušel jsem si to nahrubo spočítat a vycházelo to líp než klasickej fix. A ta dvouletá ...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Zní to fajn, když máš v létě víc odběrů. Uvidíme, jak to fakticky bude fungovat a jak...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Co je to izolační EPDB fólie a kde má své využití

Představte si materiál, který ochrání střechu i základy před vlhkostí a vydrží déle než běžné izolační vrstvy. EPDB fólie taková je. Dokáže vám zajistit kombinaci odolnosti a praktičnosti. V článku objevíte jej...

Elektřina, která drží krok s dobou

Kvalitní elektroinstalace se nepozná na první pohled, ale poznáte ji tehdy, když všechno funguje, jak má. V tomhle článku se mrkneme na to, proč se vyplatí mít po boku spolehlivého elektrikáře, co všechno dnes ...

Byt

Nábytek z recyklovatelného plastu: Od předsudků k modernímu designu

Dříve jsme plastový nábytek vnímali hlavně jako levné, málo kvalitní a masově vyráběné zboží. Dnes je situace úplně jiná. Díky moderním technologiím, ekologickému přístupu a špičkovému designu se recyklovaný pl...

Pálená cihla: 8 věcí, které vás možná překvapí

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Když technika usnadní práci. A dává smysl.

Zemědělská a komunální technika dnes dokáže fakt hodně. V tomhle článku se podíváme na to, co všechno zvládá – a hlavně proč se vyplatí podívat se na nabídku jednoho českého výrobce, který to s technikou myslí ...

Když nechceš jen pojištění, ale parťáka na tvojí straně

Nabídek pojištění je všude plno. Ale jak poznat tu dobrou? V článku zjistíš, proč se vyplatí mít po boku někoho, kdo tomu rozumí a fakt ti pomůže – ne prodá jen další papír. A taky ti ukážeme, kdo to dělá pocti...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

Jak čistit mosazné předměty: praktické tipy

Možná máte také doma předměty z mosazi. Jejich zlatý nádech působí teplým dojmem, navíc navozuje atmosféru dob minulých. Ať už máte mosazné dekorace, kování nebo nádobí, udržení jejich lesku vyžaduje pravidelno...

Rozkvetla vám levandule? Připravte si domácí sirup, který voní létem

Levandule je královna letních zahrad. Vypadá krásně, voní omamně a navíc se dá skvěle využít v kuchyni. Pokud ji máte plný záhon, nastal ideální čas na domácí levandulový sirup. Příprava je jednoduchá, výsledek...