G+

 

 

Varné desky: jaké máte možnosti při výběru


varna deska

Zařizování kuchyně je nákladnou záležitostí, a proto je třeba pořádně vybírat. Je toho hodně, co musíte pořídit. Od samotné kuchyňské linky, přes spotřebiče, osvětlení, až po digestoř. Trh je bohatý a možností spousta. Nejinak je tomu i u varných desek. Bez rozličných malých spotřebičů se snadno obejdete, bez varné desky ale těžko. Jaké jsou tedy možnosti?

 

Varné desky mohou být plynové nebo elektrické. V Českých domácnostech stále převažují ty elektrické, i když i plynové mají své zastánce. Možná je to i proto, že u prvně zmíněných existuje více možností – lze pořídit desku s klasickými litinovými plotnami a dále pak v současnosti oblíbené sklokeramické nebo indukční desky.

Plynová varná deska

  • plynový sporák ohřívá nádobu přímým plamenem, ale nerovnoměrně
  • nižší pořizovací náklady, snadná údržba
  • okamžitá regulace ohřevu; avšak efektivita jen 50%
  • nevadí křivá dna, u citlivějšího nádobí je třeba používat síťky na rozptýlení plamene

Při výběru se zaměřte na velikost mřížek, aby šly na desku postavit i ty nejmenší nádoby. Většina plynových varných desek dnes už disponuje automatickým zapalováním.

Elektrická varná deska s plotýnkami z litiny

  • ohřev probíhá pomocí topné spirály a kontaktu nádoby s povrchem desky
  • velmi odolné
  • příznivá pořizovací cena
  • těžko se reguluje teplota a trvá dlouho, než samotný povrch plotýnky zchladne
  • vyšší spotřeba energie

Pro vaření na tomto typu varné desky je důležité, aby mělo nádobí co nejvíce rovné dno a unikalo tak co nejmenší množství tepla.

varna deska 3 

Sklokeramická varná deska

pro ohřev také využívá topnou spirálu, navíc však ještě infra záření

  • disponuje celou řadou funkcí: rozličné možnosti ovládání (dotyková tlačítka, elektronika, klasická kolečka…), udržování teploty pokrmu, bezpečnostní vypínání, dětské pojistky, automatické vypnutí, informační panely (teploty, zapnuté funkce…) a další
  • pěkný design, ale složitější údržba (vše musí z povrchu okamžitě zmizet)
  • povrch je křehký, uniká příliš mnoho zbytkového tepla
  • vyšší náklady na vaření

Pokud se rozhodnete pro sklokeramickou varnou desku, tak se při výběru zaměřte i na to, zda se varná plocha sama dokáže přizpůsobit velikosti nádoby. Je to jedna ze skvělých vychytávek.

Fotolia_34673048_XS 

Indukční varná deska

  • přenos tepla díky elektromagnetickému poli (teplo tak vzniká až na dně nádoby)
  • únik jen 10% tepla
  • samotná deska neumožní připálení potravin na povrchu – povrch je stále chladný
  • mnoho funkcí, časovače a kontrola procesu na displeji
  • vysoká pořizovací cena
  • nutnost použití speciálního nádobí

Jedná se o nejmodernější variantu. K dispozici jsou však i hybridní typy, jež využívají i systém sklokeramiky. Indukční varná deska spotřebuje až o polovinu nejméně energie.

Vše záleží na vašich finančních možnostech a ochotě investovat. Zvažte, zda se vám prvotní investice vůbec vyplatí, tedy jak moc času trávíte v kuchyni vařením. U ceny hraje roli i to, zda zvolíte samostatnou varnou desku nebo takovou, která je určena pro kombinaci s troubou. A aby to bylo ještě složitější: máte možnost volby elektřiny nebo plynu i u trouby zvlášť.

publikováno: 29. 12. 2012
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.
FotkyFoto_114904136_S

Máte garáž přistavěnou k domu? Nezanedbejte izolaci

Jak snížit výdaje za vytápění? Možná víte, že se vyplatí investovat do izolace domu a do oken s dobrými izolačními… ...


unihobby

Jak vybrat interiérové osvětlení

Pokud jste někdy zařizovali byt či kancelář, jistě jste si kladli otázku, jaký typ interiérového osvětlení zvolit.… ...


lotabel 1

Když je potřeba řemeslník

Domy a byty potřebují neustálou péči. Ne každý je schopný ihned zajistit veškeré opravy vzniklé v nedávné době.… ...