Velikonoční recepty z domácí pekárny


velikonoční beránek

Velikonoce se pomalu blíží a s tím i čas velikonočního pečení. Máte domácí pekárnu? Rozhodně ji nepoužívejte jen na pečení chleba a koláče. Přinášíme vám recepty z domácí pekárny na velikonoční pečivo, které si oblíbíte. Díky pekárně bude hotové během chvilky bez větší námahy. Vyzkoušejte mazanec z domácí pekárny, velikonočního beránka, pletenec nebo jidášky.

Recepty z domácí pekárny jsou rychlé a snadné

Pokud rádi pečete, domácí pekárna vám usnadní spoustu práce. Díky velkému rozmachu před několika lety má domácí pekárnu téměř každá domácnost, používá ji ale málokdy. Je třeba si uvědomit, že domácí pekárna je perfektním pomocníkem i v případě, poslouží-li třeba i jen k přípravě těsta, nikoliv k samotnému pečení. Veškeré ingredience dobře promíchá a rovnoměrně promísí. Těsto je pak vláčné a připravené k pečení. Domácí pekárna zvládne i kynutí těsta. Pojďme si představit 4 snadné osvědčené recepty z domácí pekárny na velikonoční pečivo, které si zamilujete.

Mazanec z domácí pekárny

Ingredience:

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 110 g tuku na pečení
  • 1 žloutek z čerstvého vejce
  • 110 g cukru krupice
  • 2 hrsti rozinek
  • Půl kostky droždí
  • Lžička soli

Mazanec z pekárny

Postup:

Do domácí pekárny nalijte mléko, přidejte rozpuštěný tuk, rozšlehaný žloutek a další suroviny. V závislosti na typu domácí pekárny nastavte a zapněte režim míchání těsta i s následným pečením. Mazanec z domácí pekárny by se měl připravovat 3-4 hodiny. Pokud byste chtěli dosáhnout běžného oválného vzhledu mazance, nastavte jen režim míchání, těsto pak vyjměte, rozdělte na bochánky a pečte v troubě 40 minut při teplotě 180 °C.

Těsto na velikonočního beránka

 Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • Čtvrtina sklenice vody
  • Lžička prášku do pečiva
  • Ořechy
  • 1 dcl rumu
  • Hrst rozinek

velikonoční beránek

Postup:

Nejprve nadrobno nasekejte ořechy a rozinky namočte na několik hodin do rumu. Poté veškeré suroviny vložte do domácí pekárny. Zapněte pekárnu na režim míchání těsta a mezitím si předehřejte troubu. Jakmile bude těsto hotové, vlijte ho do formy na velikonočního beránka. Nezapomeňte formu vymazat tukem a vysypat moukou. Pečte přibližně 40 minut při teplotě 180 °C.

Velikonoční pletenec

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 90 g cukru krupice
  • 90 g tuku na pečení
  • 200 ml vlažného mléka
  • Půl kostky droždí
  • Kůra z citronu
  • 1 vejce
  • Špetka soli

pletenec

Postup:

Smíchejte veškeré suroviny a nastavte program na přípravu těsta. Těsto se v pekárně krásně uhněte a během hodiny i vykyne. Jakmile bude těsto hotově, rozdělte jej na dva díly – jeden větší a jeden menší. Z každého dílu vytvořte 3 části, které vyválejte a upleťte z nich cop. Po dokončení cop spojte tak, aby vytvořily kruh. Ze zbylých tří kousků opět vytvořte propojený cop a položte jej pod ten první. Výsledkem je dvoupatrový velikonoční pletenec. Posypte jej nasekanými mandlemi a pečte 45 minut při teplotě 160 °C.

Recepty z domácí pekárny – jidášky

Ingredience:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 340 ml mléka
  • 120 g másla
  • Pár kapek vanilkového extraktu
  • Čtvrtina kostky droždí
  • Špetka soli
  • Kúra z citronu

Postup:

Všechny recepty z domácí pekárny mají podobný postup – stačí vložit ingredience a zapnout program na přípravu těsta. Jakmile se těsto vyhněte a vykyne, můžete s ním libovolně pracovat. Vyválejte těsto a vytvářejte z něj malé jidášky. Nechte ještě půl hodiny dokynout a pečte v troubě na 20 minut při teplotě 180 °C.

Užijte si velikonoční pečení. Recepty z domácí pekárny vám usnadní práci i čas. Obvykle stačí veškeré suroviny vložit do pekárny a nechat pracovat. Těsto bude krásně propracované a dobře nakyne. Věříme, že mazanec z domácí pekárny, jidášky, beránek nebo pletenec udělají vaší rodině radost.

Máte vlastní recepty z domácí pekárny? Napište nám do komentářů nebo na Facebook. Přečtěte si také nápady na netradiční velikonoční výzdobu, které vaše bydlení rozzáří.

publikováno: 8. 3. 2018
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.