Výběr a použití brusiva – brusné kotouče


Broušení

Používáte úhlové nebo stolní brusky a zvažujete nákup nového brusiva? Při výběru brusných kotoučů si dejte záležet a nakupujte podle toho, k jakému účelu je budete používat. Na trhu narazíte na řadu brusných kotoučů, které se liší materiálem, tloušťkou, průměrem, hrubostí zrna i tvarem. Pokud chcete zahladit sváry, nebo třeba stopy po řezu, budete potřebovat kvalitní kotouč požadovaného typu. Pojďme se zaměřit na to, jaké brusné kotouče se vyrábí a podle čeho je vybírat.

ZPĚT NA TÉMA: VÝBĚR BRUSNÝCH PAPÍRŮ

Čím tvrdší materiál, tím měkčí brusný kotouč

Broušení na brusceObecně platí pravidlo, že čím tvrdší materiál budete chtít brousit, tím měkčí kotouč byste měli zvolit. Kotouče s hrubší zrnitostí se používají v případě, je-li potřeba odebrat větší množství materiálu, nebo brousit materiál, který má větší sklon k mazavosti. Oproti tomu jemnější kotouče se doporučují na ty materiály, které jsou citlivější na změnu tepla. Proto se brusné kotouče rozlišují především podle zrnitosti, tedy hrubosti zrna. Čím je zrnitost větší, tím je kotouč jemnější a měkčí.

Hrubost zrna se odlišuje barevně

Většina výrobců brusných kotoučů pro snadné rozlišení rozděluje hrubost zrna podle barevného označení. Někteří výrobci však barevné značení nepoužívají, nebo používají jiným způsobem, proto je vždy dobré nahlédnout do katalogu produktů a technických parametrů. Měkké kotouče vhodné pro tvrdé materiály (litinu, lehké kovy) se značí zelenou barvu.

Pro broušení ocelí a ocelových vrtáků se obvykle používají bílé brusné kotouče. Na broušené legované oceli se pak hodí kotouče růžové nebo modré barvy. Na ocel nebo nerez se hodí kotouče žluté. Pro hrubování oceli je nejlepší šedý kotouč, který má vysokou životnost.

brusný kotouč

Další parametry, podle kterých brusný kotouč vybírat

Při výběru brusného kotouče byste se měli řídit i dalšími parametry. Patří mezi ně například:

Materiál brusiva – pro broušení ocelí se používá růžový korund, pro kalené nástroj obvykle bílý korund

Typ pojiva – Zrna brusného kotouče musí být spojena pojivem. Obvykle se setkáte s brusnými kotouči s keramickým pojivem, existují i typy s pojivem z pryskyřice. Pro leštění materiálů jsou pak vhodné kotouče s gumovým pojivem. Pro broušení nožů se používá pojivo magnezitové.

Pórovitost kotouče – parametr, který udává podíl póru v kotouči. Čím vyšší hodnota pórovitosti, tím vyšší schopnost chladit. Při výběru běžného kotouče nemusíte tento parametr příliš řešit, vhodné jsou standardní kotouče o pórovitosti 8 až 9.

Maximální průměr kotouče – odvíjí se od něj i rychlost brusného nástroje

Při výběru nového brusného kotouče se řiďte především podle hrubosti zrna a použitého materiálu. Důležitá je samozřejmě i správná práce s bruskou. Broušení se obvykle provádí proti ostří, což je běžný a doporučený způsob broušení i kotoučů s kbreramickým pojivem.

publikováno: 27. 12. 2018
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.