Výroba domácího mýdla krok za krokem


Výroba mýdla

Žijeme v době, kdy nás všude obklopuje škodlivá chemie. Na každém kroku slyšíme slova jako konzervanty nebo glutamát. Potraviny, paliva i kosmetika ve svém složení skrývají palmový olej. V takových chvílích přišel čas se vrátit k tradičním produktům, které používaly už naše babičky. K produktům, jako je pravé domácí mýdlo.

Co je to mýdlo?

Málokoho napadne, že oblíbený voňavý doplněk koupelny je jen směsí solí mastných kyselin, která snižuje povrchové napětí vody. Samotná voda si s odstraněním tuku nebo mastnoty jednoduše neporadí, jen se shlukuje do kapiček na povrchu pokožky. Mýdlo funguje jako smáčedlo - kapičky naruší a umožní vodě se dostat hlouběji do pórů, zatímco na sebe mýdlo nabalí zrnka špíny, které se s vodou spláchnou.

Původ a historie mýdla

První dohledatelné zmínky o mýdle lze vysledovat už v Babylonské říši před téměř pěti tisíci let. Svou popularitu si získalo i v Egyptě, kde se používalo nejen při koupání, ale také na zjemňování vlny. Egypťané, stejně jako později Římané, pro mytí používali olej, který si vmasírovali do kůže, a následně ho seškrabávali. Nešlo tak o mýdlo v pravém smyslu, i když je právě olej jednou z klíčových přísad dnešních rostlinných produktů.

Vznik mýdla v téměř nezměněné podobě, tak jak ho známe dnes, můžeme datovat do čtvrtého století našeho letopočtu. Tehdejší alchymisté už přímo mluvili o jeho výrobě, včetně světoznámého Galéna. Ten sám popsal mýdlo jako produkt směsi louhu a tuku, kterým je spolu s pár příměsemi dodnes.

V průběhu času se v Evropě největším výrobcem mýdla stalo Španělsko, později však výrazně produkci navýšila taky Francie a Anglie, kde mýdlo získalo své konečně složení - kombinaci kyseliny (tuku) a zásady (hydroxidu sodného).

Jak vzniká mýdlo

Výroba mýdla není nic jiného než chemická reakce, do které vstupuje kyselina a zásady. Funkci kyseliny zastupuje jakýkoliv tuk (živočišný nebo rostlinný), zásadou je hydroxid sodný (NaOH), lépe známý také jako louh. Při reakci poté vzniká jako vedlejší produkt glycerol a jako hlavní sůl mastné kyseliny - mýdlo.

Glycerol jakožto alkohol funguje jako zvlhčovadlo a jeho množství závisí na typu výroby. Zatímco v běžně továrně vyráběných mýdlech je potřeba obsahu glycerolu uměle přidávat, ručně vyráběná v sobě mají obsah alkoholu až desetinásobně vyšší.

Množství vznikajícího glycerolu přímo souvisí se způsobem dodávání tepla. Ve větší míře se uvolňuje při studené výrobě, tedy domácí nebo manofakturní, kdy teplo vzniká přirozenou reakcí. Mýdlo si poté také zachovává větší množství výživných látek a vitamínů přirozeně obsažených v olejích než v případě výroby za tepla, kdy se teplo přidává uměle.

Domácí výroba mýdla snadno a rychle

Na výrobu mýdla za studena jsou potřebné následující pomůcky:

  • Pár odolných rukavic, které poskytnou ochranu před poleptáním
  • Ochranu očí, která zamezí zasažení louhem
  • Tři nerezové nádoby nebo hrnce, které se využijí pro rozpuštění olejů, odvážení vody a odvážení hydroxidu. Ideálně bychom měli využít starší a nepotřebné kousky, které nám v případě jejich poškození nebudou chybět
  • Mixér - ideálně také starší a opotřebený
  • Digitální váha
  • Teploměr na měření teploty olejů a louhu
  • Forma na mýdlo - můžeme využít menší i větší formičky různých materiálů, od dřevěných až po silikonové
  • Ubrousky
  • Nerezové lžíce a lžičky na míchání olejů a louhu
  • Ostrý nůž

Musíme si také připravit následující suroviny:

  • 500 g olivového oleje (v tomto případě vznikne mýdlo na olivovém základu, využít by se nicméně mohl i olej rostlinný)
  • 300 g kokosového oleje
  • 380 g/ml destilované vody
  • 140 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění

Mezi tradiční suroviny patří také palmový olej. Domácí mýdla ho sice při výrobě využívají jen v minimálním množství (standardně se využívá 200 gramů na jednu dávku), pokud však chceme důsledně vytvářet pouze ničemu neškodící produkty, musíme palmový olej nahradit. Buďto můžeme zvýšit dávku dalších dvou olejů nebo se receptury přidat jiné - osvědčené bambucké máslo nebo kakaové máslo i sezamový olej.

Je potřeba si uvědomit, že trojice olejů ve vyváženém poměru je pro kvalitu domácího mýdla klíčová. Zatímco v doporučeném množství kokosový olej zvláčňuje, jeho přemíra způsobuje, že mýdlo bude pokožku vysušovat. Pokud se tak chceme pustit do výroby s pomocí jiných surovin, vždy bychom měli jejich poměr rozložit stejně - dohromady musí dát 1000 gramů, tedy hlavní složka bude mít 500 gramů a další dvě 300 gramů a 200 gramů. Stejnou rovnováhu bychom měli zachovat i u množství destilované vody a louhu.

Výrobu mýdla doma zvládne každý.

Postup při výrobě domácího mýdla

Než se pustíme do výroby, je potřeba si nachystat všechny suroviny a pomůcky. Formu na mýdlo vyložíme pečicím papírem, aby se nám posléze lépe vyklápělo.

Příprava roztoku hydroxidu sodného (vodní fáze)

Na digitální váze si odvážíme 140 gramů hydroxidu a do připravené nerezové nádoby odlijeme 380 ml vody. Do vody přidáme hydroxid. Poté následuje míchání, při kterém se roztok přirozeně ohřeje až na 90 °C a začne vytvářet výpary, které se nesmí vdechovat. Ideálně je tak při míchání zadržet dech nebo po chvilce míchání vždy odejít do větrané místnosti a poté se vrátit. Mícháme, dokud se teplota neustálí kolem 30 °C.

Příprava olejové fáze

Mezitím necháme pevné tuky rozpustit na mírném ohni. Až se jich víc polovina roztaví, hrnec sundáme z přímého ohně a necháme rozpustit i zbytek. Do tuků vlijeme připravené a navážené oleje.

Smíchání obou fází (hydroxidu a oleje)

Jakmile jsou obě fáze na stejné teplotě, můžeme do olejů přidat hydroxid a za pomoci mixéru směs začít promíchávat. Brzy dojde ke zmýdelnění, které poznáme podle postupně se kalících olejů, které chytnou mléčnou barvu a díky louhu zhoustnou. Mícháme, dokud směs nezíská potřebnou hustotu.

Přidání dodatečných výživových složek

V momentě, kdy je mýdlo promíchané a dostatečně husté, můžeme přidat další výživové složky. Záleží jen na nás, jestli přidáme bylinky, aromatický oleje nebo jiné přírodní příměsí, které mýdlu dodají léčivé účinky.

Lití do formy

Hotové mýdlo je třeba přelít do formy a udržovat v teple po dobu 24 hodin. Nejlepší je proto formy i menší formičky nechat na místě s dostatečnou teplotou, aby se přirozený proces tvrdnutí nenarušil.

Krájení a zrání mýdla

Po dni čekání můžeme mýdlo vyklopit, případně nakrájet a nechat na dobře větraném místě po dobu tří až čtyř týdnů, dokud neuzraje. V průběhu zrání postupně mýdlo přijde o veškerý přebytečný hydroxid.

Radost z pravého domácího mýdla

Po dozrání už zbývá se jen těšit z přírodního produktu, který ozdobí každou koupelnu.

Domácí mýdlo se nejlépe bude vyjímat v designové koupelně

Pokud jste se rozhodli v koupelně využívat pouze kvalitní výrobky, za kterými stojí roky tradice, nemusíte zůstat jen u mýdla. Firma Alca plast z Břeclavi už téměř dvacet let dodává předstěnové systémy, ovládací prvky i další příslušenství české výroby, která nejen navazuje na osvědčené postupy, ale rozvíjí i nové trendy.

publikováno: 14. 7. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.