Výtečná svatomartinská husa aneb Jak nejlépe na pečenou husu


pečená husa

Svatý Martin má svátek 11.listopadu. V tento sváteční den se stále v mnohých českých kuchyních udržuje hezká tradice, a to pečení svatomartinské husy. Chystáte se na pečenou husu i vy? V tom případě přinášíme výborný recept na svatomartinskou husu, kterou na hodovním stole okouzlíte rodinu i známé.

Svatý Martin a tradice: proč pečeme husu

Svatý Martin by nám měl 11. listopadu přivézt na svém bílém koni sníh a bílou zimu. Na obcích i ve velkých městech se pořádají každý rok svatomartinské hody, které oslavují příchod svatého Martina vínem a pečenou husou. Víte ale vůbec, proč se v českých kuchyních v tento den těšíme na posvícenou svatomartinskou husu?


Legendy spojují husu se svatým Martinem už od nepaměti. Existují dokonce dvě verze. Jedna z nich praví, že biskupa Martina husy při kázání tolik rušily, proto se teď za trest smaží na svatomartinském pekáči. Druhá legenda zase říká, že se Martin před svým jmenováním na biskupa ze skromnosti skryl v husníku, jenže husy ho svým křikem prozradily. Biskup Martin zemřel 8. listopadu, pohřben byl 11. listopadu. V tomto období lidé také před zimou zabíjeli husy a těšili se z tučné pečínky.

Svatomartinská husa – jak vybrat husu na dobrou husí pečínku

V restauracích se za svatomartinskou husu někdy ani nedoplatíte. Vy si ji však doma můžete připravit pro celou rodinu. S naším receptem si můžete být jisti, že se budou u hodovního stolu při vychutnávání si pečené husy všichni olizovat až za ušima. A jak vůbec vybrat tu správnou husu?

  • Nejdůležitější je, aby byla husa pěkně vykrmená a vážila alespoň 4 až 5 kg.
  • Husa by měla obsahovat také vnitřnosti, ze kterých můžete připravit třeba domácí paštiku.
  • Husu si ideálně vyberte na husí farmě, o které víte, že je kvalitní a má dobré reference.
  • Jestli se ale rozhodnete vybrat husu v obchodech, rozhodně s tím neotálejte. Z regálů rychle kvůli oblibě tradice totiž husy mizí.
  • Svatomartinskou husu si můžete objednat i u řezníka. U něj máte také jistotu, že vám vybere dobrou a chutnou husu na pečení. Opět ale vybírejte kvalitního a osvědčeného řezníka.

Svatomartinská husa vyžaduje dlouhé pečení

Poté, co si vyberete svatomartinskou husu podle vašich představ, je potřeba ji řádně připravit. Pečení svatomartinské husy vyžaduje především čas a trpělivost. Jestli si myslíte, že ji zvládnete za pár hodin, jste na omylu. Aby byla pečená husa pěkně křehká a aby se maso krásně rozpadalo v ústech, je nutné ji péct přes noc. K přípravě husy si můžete nalít sklenku výtečného svatomartinského vína a hurá na to!

Husu pečeme pozvolna až 15 hodin.

Recept na výtečnou svatomartinskou husu

Aby byla svatomartinská husa opravdu skvostná, měli byste ji připravovat vždy z 10. listopadu na 11. listopad v noci. PečenÍ husy by mělo být pomalé, aby byla kůrčička křupavá a chutná. Pojďme si ukázat recept na svatomartinskou husu pro cca 6 osob, která bude stát rozhodně za to.

Svatomartinská husa – ingredience

  • 1 husa
  • 2 hrušky
  • 3 jablka
  • 100 g sušené klikvy
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl a kmín
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžíce balsamika

Svatomartinská husa – postup

Husu nejprve důkladně opláchneme pod vodou a zbavíme se nadbytečného sádla a kůže. Svatomartinskou husu osolíme a posypeme kmínem. Husu dáme do lednice odležet alespoň na 5 až 6 hodin. Potom husu vytáhneme z lednice a necháme v kuchyni odležet 2 hodiny.


Svatomartinskou husu pečeme pozvolna. Troubu si tedy nejprve předehřejeme na 80 °C. Mezitím vložíme do husy 1 jablko a 1 hrušku. Husu dáme na pekáč, a to prsíčky dolů, přikryjeme a pečeme alespoň 12 hodin. Poté zvýšíme teplotu v troubě na 120 °C a pečeme další 3 hodiny. Důležité je, abychom husu občas propíchli na několika místech vidličkou, a to proto, aby z ní odtékal tuk.


Asi 1 hodinu a půl před koncem pečení dáme do pekáče na kostky nakrájené hrušky a jablka, klivky a ořechy. Husu otočíme a prsa potřeme medem a balsamikem, které si před tím smícháme dohromady. Teplotu zvýšíme na 180°C a pečeme do zlatova.


Ke svatomartinské huse jako přílohu podáváme červené nebo bílé zelí, popřípadě kombinaci obou dvou. K tomu se tradičně jí bramborové knedlíky, vyzkoušet můžete ale také bramborové lokše.

Dobrou chuť!

publikováno: 10. 11. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.