Zahradní kuchyně - ideální letní vaření


Zahradní kuchyně - pohodlná příprava pokrmů před teplé měsíce. Obědy i večeře se tak stanou příjemnou událostí.

Trávit krásné slunné dni doma? Zbytečné! Připravit ale něco k snědku je nezbytnost, ovšem trávit dopoledne u sporáku je za prvé k nevydržení a za druhé i zbytečné. Co takhle zkusit připravovat dobroty venku, v jednoduché zahradní kuchyni? Zahradní kuchyně má styl, je moderní a díky příjemnému prostředí vás bude kuchtění bavit mnohem více!




Léto je v plném proudu a proto už nezbývá příliš mnoho času pro zařízení letní kuchyně. Představme si proto jednodušší variantu, s níž zvladnete zařídit kuchyň kutečně rychle. Vybrat si můžete mezi kuchyní postavenou na pevno, nebo mobilní, která se dá různě přesouvat.

Zahradní kuchyně – spojení příjemného s užiteným

Trend venkovních kuchyní přišel ze Spojených států, kde nejsou taková zařízení ničím výjimečným. Neslouží jen jako místo přípravy pro pokrmy, ale prostor, kde se setkává celá rodina a užívá si společné chvíle. Umístit ji tak můžete třeba přímo na terasu nebo speciální plochu na jejím okraji. Není třeba ani moc místa, menší kuchyňka se vtěsná i do zahrad nevelkých rozměrů. Jediné, s čím musíte počítat, je nutnost zastřešení, i když ani to není podmínkou.

 Kuchyňka bez zastřešení se dá vyřešit použitím přenosného altánu nebo využitím mobilního zařízení. Levným řešením je ale třeba pergola.

Z čeho vybudovat konstrukci zahradní kuchyně

Venkovní kuchyň zařizujte s ohledem na styl domu. Pokud je zděný, pak v tomto trendu budujte i kuchyň. U dřevěných domků nezapomínejte na prvky ze dřeva. Pokud bude stát na vzdálenějším místě a nebude přímo navazovat na stavbu, pak se nebojte kamene. Ten je do zahrady ideální, pusobí příjemně, avyznačuje se odolností. Nejsnáze se ale staví z cihel a tvárnic.

Co je potřeba v zahradní kuchyni

Pro základní verzi toho moc nepotřebujete, stěžejní je ale přívod vody a elektřiny. Velikost dřezu s odpadem volte podle své potřeby a dle toho, co vám vyhovuje. Na vaření se nejčastěji doporučuje sporák s litinovými pláty, dražší (ale zároveň lepší) variantou je současně jej propojit s udírnou. Gril, kterým dnes disponuje snad každá rodina, nemusí být zabudovaný a vystačíte si i s mobilním. Setkat se můžeme také s otevřeným ohništěm. Nezapomínejte ale současně s tímto vybavením počítat i s komínem.

Další nezbytností je odkládací plocha – ať už pracovní deska nebo skříňky a police pro nádobí.
Zda do venkovní kuchyně umístíte i lednici je už jen na vás, nezbytnost to však není, a pokud vám nevadí odbíhání, hravě se bez ní obejdete.
 

Nádobí nemusíte přenášet, na zahradu si pořiďte třeba levné a hravé plastové talíře, misky a sklenice (i vyšší třeba na víno).

Domácí pohoda v zahradní kuchyni

Zahradní kuchyni dodá dokonalou atmosféru osvětlení. Pro samotnou přípravu jídla je dobré světlo základ, avšak záležet si dejte i na tom, které tvoří celkový dojem. Spíše než centrální světlo volte měnší lampičky a lucerny, pořiďte nebo vyrobte stojany na velké svíčky. Dvojí využití mají louče, které jednak osvětli a se speciální tekutinou působí i proti obtížnému hmyzu. Perfektní obědy a večeře na zahradě tak nebudou ničím rušeny.

Pokud se nechcete zdržovat vymýšlením, co vše je třeba, k dostání jsou hotové kompletní sestavy pro venkovní vaření. Samovýroba vyjde na něco kolem 50 tisíc korun, ty nejlevnější komplety vyjdou na 80 tisíc, propracovanější však na 160 tisíc.

Před zimou nazpomeňte zahradní kuchyň zazimovat – to se týká hlavně přívodu vody. Jinak by měla přežít bez úhony.

publikováno: 6. 8. 2013
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.