Zařizujeme jídelnu: Zvolte jídelní stůl, který vynikne


vybíráme jídelní stůl2

Jídelna je nejen místem stravování, ale také vzájemného setkávání. Často se stává středobodem celého domu nebo bytu, ve kterém to zkrátka žije. Ať už máte malou jídelnu, která je součástí kuchyně, nebo obří domácí jídelnu v samostatném prostoru, věnujte zvláštní pozornost výběru stolu a židlí. V tomto článku se zaměříme na to, jak zvolit správný tvar a rozměry jídelního stolu a po jakých materiálech se porozhlédnout.

Výběr jídelního stolu s ohledem na ergonomii

Pokud se vám u jídelního stolu bude špatně sedět, sebehezčí provedení vám bude k ničemu. Proto se při výběru jídelního stolu zaměřte na dodržení základních pravidel ergonomie tak, aby se vám u něj dobře sedělo. Pro pohodlné stravování většího počtu osob je důležité zvolit vhodné rozměry. Pro 4 strávníky si vystačíte se stolem o rozměru 140x80 cm, má-li však u něj sedět až 6 osob, pořiďte si větší o délce strany 160 nebo 180 cm. Čím větší stůl můžete do prostoru jídelny umístit, tím lépe.

Do jídelen se nejčastěji umísťují stoly obdélníkové tvaru. Výjimkou nejsou ani kulaté či oválné stoly, ty však zabírají více místa, než se na první pohled zdá. Pořizujete-li jídelní stůl do velmi malého prostoru, upřednostněte spíše menší obdélníkový či čtvercový stůl před kulatým.

Zaměřte se na výšku jídelního stolu

Důležité také je zvolit správnou výšku, která závisí na výběru jídelních židlí. Standardem jsou stoly o výšce 75 cm, ke kterým je třeba zvolit židle vysoké kolem 46 cm. Čím vyšší židle pořídíte, tím vyšší stůl musíte pro dosažení pohodlného posedu mít. Opomenout nesmíme ani rozkládací jídelní stoly, které zajistí dostatek prostoru i při početnější návštěvě. Počítejte však s tím, že kvalitní rozkládací jídelní stůl bude jednak dražší a jednak těžší. Pro častější přesuny tak není nejvhodnější.

Výběr jídelního stolu podle materiálu

Už máte jasno v tom, jaké tvar, velikost a výšku jídelního stolu zvolíte? Pak vás čeká příjemnější, ale o to složitější vybírání podle vzhledu. Jídelní stoly se vyrábí z nejrůznějších materiálů. Klasikou jsou robustní jídelní stoly z masivu, které vám vydrží roky, na druhou stranu jsou relativně těžké a drahé. Oblíbené jsou jídelní stoly z lamino dřevotřískových desek, které se dají zhotovit ve stejném dřevodekoru jako u jiného nábytku. Prostor jídelny tak snadno sladíte s kuchyní nebo skříněmi.

Nebojte se kombinací různých materiálů

Stoly do jídelny nemusí být vyrobeny z jediného materiálu, naopak kombinace působí nadčasovým a elegantním dojmem. Velký zájem je v poslední době o jídelní stoly s kovovými nohami nalakovanými do černé barvy. Dají se osazovat deskami nejen ze dřeva či lamina, ale také přírodního nebo umělého kamene, HPL desek nebo skla.

Dřevěné stoly s epoxidem jsou velkým trendem

Mnozí si uvědomují, že jídelní stůl je výrazným kusem nábytku, a tak hledají neotřelé varianty, které v prostoru vyniknou. Skvělým příkladem jsou stoly z masivu doplněné o vylitou vrstvu nabarvené pryskyřice, která dokáže obyčejný dřevěný stůl proměnit v designový kousek. Podívejte se, jak se takové stoly s epoxidem vyrábí:

 

V pokračování článku se zaměříme na to, jak k hezkému jídelnímu stolu vybrat i židle a po jakých materiálech se dívat.

POKRAČOVÁNÍ TÉMATU:

JAK VYBRAT JÍDELNÍ ŽIDLE

Přečtěte si další související témata:

publikováno: 9. 9. 2020
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.