Zavařování: 5 různých metod, které musíte vyzkoušet


zavařeniny

Sezóna sklizně ovoce a zeleniny je v plném proudu a s ní i otázka zavařování, kterou každoročně řeší tisíce českých domácností. Rozhodli jste se i vy pustit do zavařování, ale nevíte, jaký způsob pro vás bude tím pravým? Zavařování lze provádět různými způsoby s využitím mnoha domácích spotřebičů. Přinášíme vám stručný návod a rozcestník na podrobnější články zaměřené na zavařování v troubě, mikrovlnce, myčce i zavařovacím hrnci.

Zavařování v horkovzdušné troubě

Mezi hojně rozšířené domácí spotřebiče využívané při zavařování, ovoce, zeleniny i masa patří obyčejné trouby s otopnou spirálou nebo horkovzduchem. Pro zavařování se doporučuje naplněné a uzavřené sklenice vložit na plech a zalít jej vodou. Díky tomu nebudou gumičky nebo víčka vlivem horkého vzduchu trpět a nebudou praskat.

Sklenice vyskládejte na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Chcete-li zabránit přehřívání skla, rozložte přes sklenice staré navlhčené noviny. Nastavte horkovzdušnou troubu na teplotu kolem 250 °C. Až se zahřeje na požadovanou teplotu, vložte do ní plech se sklenicemi a zavařujte 10 až 15 minut podle typu potravin. Po této době troubu vypněte a nechejte dalších patnáct minut dojít.

Podrobný návod na zavařování v troubě

Zavařování v parní troubě

V kuchyních se stále častěji objevují moderní parní trouby, které umožňují šetrnou přípravu pokrmů v páře. Parní trouby jsou multifunkční a vhodné právě i pro zavařování. Řada moderních parních trub obsahuje speciální program pro zavařování. Stačí jej spustit a řídit se pokyny. Trouba sama nastaví teplotu i dobu zavařování. O nic dalšího se nemusíte starat. Při zavařování v parní troubě umístěte plech vždy na nejnižší možnou polohu roštu. I v tomto případě na plech nalijte vodu (cca 0,5 litru).

Zavařování v mikrovlnce

Hledáte jednoduchý a rychlý způsob, jak zavařit ovoce, zeleninu nebo třeba houby? Pokud nemáte troubu nebo ji z různých důvodů nechcete používat, vyzkoušejte zavařování v mikrovlnce. Překvapí vás, jak je to jednoduché. Někdy je třeba při zavařování v mikrovlnce experimentovat, ne vždy je výsledek dokonalý na první pokus. Pro zavařování v mikrovlnce použijte víčka na závit.

Klasická zavařovací víčka by nemusela nápor tlaku zvládnout a můžou povolit. Sklenice očistěte a sterilizujte. Neplňte je až po okraj. Nastavte výkon na 700, 800 nebo 900 W a zapněte mikrovlnku. Budete-li zavařovat jen jednu sklenici, doba provozu trouby by se měla pohybovat v rozmezí od 2 do 3 minut. Naopak při zavařování 3 větších zavařovacích sklenic počítejte s dobou zavařování i přes 15 minut.

Podrobný návod na zavařování v mikrovlnné troubě

Zavařování v myčce na nádobí

Máte doma myčku? Vězte, že ji nemusíte využívat jen pro mytí nádobí. Svůj účel skvěle splní i při zavařování. Do spodního koše umístěte požadovaný počet naplněných zavařovacích sklenic. Při zavařování nikdy nepoužívejte mycí prostředky. Nastavte program na nejvyšší teplotu a nejdelší dobu mytí a zapněte. Až bude „domyto“, můžete myčku otevřít, vyskládat a po vychladnutí uskladnit zavařené nádoby do spíže.

Podrobný návod na zavařování v myčce

 

Zavařování v zavařovacím hrnci

Pokud máte v plánu zavařovat často a ve větším počtu sklenic, investujte do kvalitního zavařovacího hrnce. I když vám zabere nějaké to místo na půdě nebo ve sklepě, v období zavařovací sezóny jeho výhody oceníte.

Pořídit si můžete obyčejný zavařovací hrnec, u kterého budete muset stát a hlídat teplotu. Dobrou volbou jsou elektrické zavařovací hrnce, které vám nezaberou místo na plotně a o hlídání teploty a času zavařování se postarají automaticky.

Podrobný návod na zavařování v zavařovacím hrnci

Plánujete zavařování okurek? Přečtěte si, jak připravit dokonal nálev. Nenechte si ujít ani další články o zavařování:

publikováno: 15. 7. 2020
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.