Zavařování švestek – návod a postup


švestka3

Urodilo se vám na zahradě větší množství švestek a přemýšlíte, jak s nimi založit? Zavařte je nebo si připravte chutnou švestkovou marmeládu. Připravili jsme si pro vás jednoduchý návod, jak švestky zavařit, na co si dát pozor a na co nezapomenout. Během jednoho odpoledne si připravíte dostatečnou zásobu kompotu či marmelády, která vám bude k dispozici po celý rok až do následující sezóny.

Vcelku, na poloviny i na marmeládu

Zatímco takové broskve se při zavařování téměř vždy vypeckovávají, v případě švestek to nemusí být pravidlem. Máte tak dvě možnosti – buď budete švestky zavařovat vcelku včetně pecek, nebo je rozpůlíte a pecky vyndáte. Vypeckování je samozřejmě pracnější a časově náročnější, konzumace je pak jednodušší.

Pokud navíc použijete švestky i pro přípravu koláčů či dezertů, vypeckovaná varianta je samozřejmě lepší. Ze švestek si velmi snadno připravíte i hutnou marmeládu. Postup je stejný jako v případě zavařování broskví.


Při zavařování švestek dodržujte základní pravidla

Pokud dodržíte základní pravidla zavařování švestek, výsledek bude stát za to. Shrnuli jsme je do několika bodů:

  • Zavařovací sklenice pečlivě omyjte a dezinfikujte
  • Zavařujte jen zdravé nepomačkané plody bez viditelných vad
  • Pokud švestky propíchnete párátkem, při zavařování nepopraskají
  • Švestky není třeba zavařovat déle než 20 minut, mohly by být příliš měkké
  • Cukernatý sirup by se měl do sklenic přidávat vychladlý

Postup zavařování švestek

Zavařování švestek není žádná velká věda. Důkladně je omyjte a odstraňte pomačkané či jinak poškozené plody. Poté vypeckujte nebo ponechte vcelku a naskládejte do zavařovacích sklenic tak, aby v horní části zůstaly alespoň 4 cm volného místa. Zalijte cukerným sirupem, který si připravíte rozvařením cukru ve vodě v poměru 3:10. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut při 85 °C. Možností zavařování švestek je hned několik:

Přečtěte si také, jak na správnou sterilizaci sklenic a víček, aby vám zavařeniny vydržely co nejdelší dobu.

publikováno: 5. 8. 2019
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.