Bedla vysoká a další druhy – jak je poznat a připravovat

Bedla vysoká a další druhy – jak je poznat a připravovat

Houbařská sezóna je v plném proudu. Mezi nejoblíbenější druhy hub patří bezpochyby bedly, které se v lesích hojně vyskytují, poměrně snadno se rozpoznávají a skvěle chutnají. Bohužel, ani s bedlami to není tak jednoduché. Kromě jedlé bedly vysoké existují i jiné druhy, včetně nejedlých či dokonce jedovatých. Pojďme se proto zaměřit, jaké druhy bedel existují, čím se od sebe liší a také jak je připravit.

Na které bedly můžete narazit v lese i v parku

Myslíte si, že chutné bedly poznáte na první pohled a snadno je rozeznáte od jiných hub, které mohou být nejedlé, nebo dokonce jedovaté? Pak byste měli zpozornět, protože kromě chutných bedel vysokých můžete narazit i na bedlu červenající nebo bedlu zahradní, které mohou způsobit žaludeční potíže a v závažných případech i úmrtí. Pojďme si jednotlivé druhy bedel blíže představit a stručně je charakterizovat.

Bedla vysoká

Bedle vysoká – to je právě ten druh bedel, po kterém houbaři pátrají a na kterých si pochutnávají. Bedla vysoká může mít třeň (nohu) vysoký i 50 cm. Na něm se nachází klobouk, který je zpočátku zavinutý, později široce rozložený. Ten může mít v průměru i 30 cm. Na povrchu má klobouk velké šupiny a uprostřed hrbol tmavšího zbarvení. Bedla vysoká má na noze prsten, se kterým se dá volně pohybovat. To je jeden z charakteristických rysů, podle kterých jedlou bedlu poznáte. Proto doporučujeme sbírat jen druhy s volně posuvným prstencem a vysokou nožkou.

bedla

Bedla červenající

Na první pohled vypadá bedla červenající podobně jako bedla vysoká. Je trochu menší a její vůně není tak výrazná. Zpravidla jí poznáte podle toho, že v místě řezu nebo při poranění začne červenat. Houbaři i odborníci se nemohou shodnout na tom, je-li tento druhy bedly jedlý, nebo ne. V minulosti se objevilo několik případů, kdy bedla červenající způsobila vážnou otravu. Pro některé jedince tak nemusí být konzumace této houby problematická, jiným může způsobit vážné problémy. Proto doporučujeme se bedlám červenajícím raději vyhnout, a to i přes to, že ji vaši známí budou vychvalovat. Většina současných atlasů hub řadí červenající bedly mezi nejedlé, atlasy staršího vydání o ní pojednávají zpravidla jako o jedlém druhu.

Bedla zahradní

Bedla zahradní (označovaná také jako česká nebo jedovatá) patří mezi ty druhy, kterém byste se měly velkým obloukem vyhýbat. Obvykle se vyskytuje v parcích, v zahradách a na kompostech. Proto se nedoporučuje sbírat houby jinde než v lese. Také bedla zahradní se v řezu začne zbarvovat do červena, ale na tak výrazně, jako bedle červenající. Platí tak jednoduché pravidlo – narazíte-li na bedlu mimo les a začne-li se zbarvovat do pomerančové barvy, nesbírejte ji.

Bedla ostrošupinná

Dalším jedovatým druhem bedel jsou bedly ostrošupinné. Ty ale od jiných druhý rozpoznáte na první pohled. Má nohu i klobouk pokrytý hrubými šupinami, které jsou ostré a směřují vzhůru. Navíc se u nás vyskytuje podstatně méně než jiné druhy. I tak si na ni dejte pozor – patří mezi smrtelně jedovaté houby.

Pozor na malé bedly

Bedlám malého vzrůstu byste se měli při sběru raději vyhýbat. Obecně platí, že všechny malé bedly jsou buď nejedlé, nebo přímo jedovaté. Některé drobné bedly dokonce obsahují stejné toxiny, které se nachází i v muchomůrce zelené a dalších jedovatých houbách. Dejte si pozor například na bedlu klamavou nebo bedlu lilákovou.

Jak připravit bedlu? Osmažit!

Nyní, když víte, jako rozeznat bedlu vysokou od dalších nejedlých nebo jedovatých druhů, můžete si ji po sběru připravit. Nejtradičnějším a současně snad nejchutnějším způsobem přípravy bedel je jejich smažení. Nejprve je důkladně očistěte a odstraňte nohy. Pokud jsou bedly příliš velké, můžete je nakrájet na poloviny nebo čtvrtiny. Dále je obalte v trojobalu a dozlatova osmažte. Vynikající jsou také nadívané bedly, které si můžete naplnit nádivkou z cibulky, česneku, nadrobno nasekané nožičky, rozšlehaného vejce a sýra. Nádivkou naplníte klobouk bedly, přiklopíte druhým kloboukem a necháte na přibližně 30 minut zapékat v troubě.

Rádi sbíráte houby? Přečtěte si i naše další články:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho v roce 2025 využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že uš...

Dosáhněte čistšího vzduchu i vody díky moderní filtraci

Kvalitní filtrace je důležitá pro ochranu vašeho zdraví, životního prostředí i technologií samotných. Čtěte dál a dozvíte se, proč je filtrace plynů a kapalin důležitá nejen v oblasti průmyslu, ale i v běžném ž...

Byt

Současné trendy v kuchyňské keramice

Ve světě designu se kuchyňská keramika přeměňuje z pouhé funkce na výraz stylu. Dlouhodobě sledujeme, jak se barvy, tvary a povrchy posouvají dál a jak se spojí estetika s použitím v běžné praxi a každodenním ž...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Sháníte palivové dřevo a stavební řezivo? S námi jste vždy o krok napřed

S blížící se zimou se každý ohání, aby svůj sklep naplnil palivovým dřívím a zajistil si doma útulné teplo. Pokud palivové dřevo také sháníte, u nás jste na správné adrese. A máme i stavební řezivo pro případ, ...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...