Bylinková zahrádka bez petržele? Nepředstavitelné


Bylinková zahrádka: petržel

V kuchyni se běžně používají dva druhy petržele - kořenová pro vývary a kudrnka ke zdobení a jemnému dochucení. Kromě toho, že dodá chuť a vůni řadě tradičních pokrmů, dokáže nakopnout i vaše zdraví. Známá je pro močopudné účinky a schopnost dezinfekce. Nezastupitelné místo má proto v čajích, které oceníte při léčbě zánětů močového ústrojí.


 

Petržel bývá řazena k tzv. superpotravinám – velmi prospěšnému přírodnímu bohatství. Přitom pěstování je jednoduché a neměla by tak chybět v žádné bylinkové zahrádce. V obchodech na ni sice narazíte bez problému, mít však vlastní úrodu je k nezaplacení.

Petržel jako superpotravina

Za superpotraviny jsou považovány produkty, které mají na základě mnohaletých zkušeností pozitivní vliv na lidské zdraví a dokonce bývají označovány jako potraviny budoucnosti. S jejich pomocí se dosáhne nejen udržení dobrého zdravotního stavu, ale navíc mají schopnost přispívat k léčbě různých neduhů.
Vysoký obsah zdraví prospěšných látek najdete i v petrželi: provitamín A, vitamíny B, C, E, minerální látky (draslík, hořčík, železo, vápník, sodík a fosfor, v nati je obsaženo větší množství kyseliny listové).

Bylinková zahrádka: petržel

Pěstování petržele není složité

Kořenová petržel

Na zahrádkách se petržel vysévá v říjnu nebo listopadu, nejrozšířenějším druhům ale stačí kratší doba v půdě, takže jejich období přichází až časně na jaře. Vyklíčí asi za šest týdnů a její nať postupně sílí do hladkých dlouhých lístků.
Aby mohla dobře růst, musí být půda perfektně připravená – hluboko zrytá a dostatečně prokypřená. Vysévá se ve větších rozestupech, aby měl kořen dostatek prostoru a mohl sílit. Při vhodných podmínkách, do kterých patří i dostatek vody, je schopný dosáhnou mohutných rozměrů, proto pro ni není vodné pěstování v květináči.

Listová petržel (kudrnka)

Oproti ní se na parapetu snadno pěstuje kudrnka pojmenovaná podle načechrané natě s jemnou chutí. Zajímavý vzhled ji předurčuje především ke zdobení hotových pokrmů. Jiná část rostliny se nevyužívá.

  • Petržel je dvouletá rostlina
  • První rok vytváří silný kořen, ve druhém roce kvete
  • Rozšířila se od středozemního moře do celého mírného pásma

Petržel jako zbraň

Šťáva z čerstvé petržele kadeřavé je výborným prostředkem k odpuzování hmyzu, kdy cítí pro ně nepříjemné silice. Zachrání vás před dotírající havětí i v případě, že si ze střetu odnesete štípnutí. Při bolestivém nebo svědícím pupínku stačí postižené místo několikrát po sobě potřít čerstvě vylisovanou šťávou.

Bylinková zahrádka: petržel

Pozor na přehnanou konzumaci petržele

Všeho moc škodí, proto není konzumace petržele doporučována těhotným ženám. Ve vysoké dávce dokáže totiž vyvolat stahy dělohy a tím i předčasný porod.
Žádoucí není ani konzumace velkého množství petržele zejména při poškození ledvin. Dlouhodobé užívání velkého množství může způsobovat i další vedlejší účinky: poruchy pigmentace, svědění pokožky, poškození ledvin, anémii nebo může dojít k poklesu krevních destiček

Pochutnejte si! Petržel ozdobí i dochutí

Domácí bylinkové máslo

Příprava bylinkového másla nevyžaduje moc času, ani kuchařského umění a přitom na chuť takové dobroty jen tak nezapomenete. Nemusí se jen natírat na pečivo, výborné bude i na vařených nebo pečených bramborách. Také umí chutně zjemnit maso.
Nechte rozpustit kvalitní máslo a to poté utřete s čerstvými oblíbenými bylinkami. Kromě petžele je možno použít pažitku, libeček, estragon, kopr, bazalku, tymián, rozmarýn... Máslo se uloží zpět do lednice buď v misce, ve které se mísilo s bylinkami, nebo v potravinářské folii, díky níž se z něj dá vytvarovat třeba váleček pro pohodlnější odebírání.

A všechny tyto bylinky mohou být samosebou vypěstované ve vaší bylinkové zahrádce.
VAŠE BYLINKOVÁ ZAHRÁDKA

Rychlá petrželová omáčka

Základ pro jemnou omáčku tvoří máslo, do kterého se po zpěnění přidají dvě lžičky hladké mouky a špetka mletého muškátového oříšku. Po chvilce vlijte do rendlíku asi 350ml mléka a do zhoustnutí krátce míchejte. Nasekané lístky petržele se přidávají až nakonec.

Bylinková zahrádka: petržel

Petrželová strouhanka

Dokonalé harmonie chutí dosáhnete s čerstvou petrželovou natí smíchanou se strouhankou. Do té je možno přidávat i další ingredience – parmezán, česnek a další sušené koření dle chuti.

Do mletého masa

Nasekaná kudrnka bude chutnat i v mletém mase. Zkuste ji zakomponovat do svého oblíbeného receptu na karbanátky nebo vyzkoušejte náš jednoduchý: do mletého masa přidejte čerstvě prolisovaný česnek, strouhaný tvrdý sýr, mletou papriku (může být i trocha chilli) a strouhanku s petželkou. Karbanátky připravte v troubě na pečícím papíře.

Protože v přiměřené míře petržel pročišťuje ledviny, není lepší způsob, než si z něj připravit čaj nebo jej alespoň přidat do čajové směsi. Jako hlavní ingredience je potřeba asi 5 dkg nati. Pomůže těm, kteří se potýkají s vysokým tlakem nebo ženám, které potřebují regulovat menstruační cyklus.

Petržel dokonce může být nápomocný i v oblasti krásy ženského těla. Obklady by měly stimulovat místa postižená celulitidou a údajně dokáže smazat i vrásky a otoky kolem očí.
Není to náhodou malý zázrak?

publikováno: 27. 9. 2015
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.