Je titanové nádobí opravdu tak kvalitní, jak se říká?
Titanové nádobí má nabízet kuchařům a kuchařkám jen samé výhody a příjemnosti – perfektní tepelné vlastnosti, jejich dlouhou setrvačnost a s tím spojenou úsporu energie, rychlé vaření, snadné mytí a zdravé vaření s minimem tuku, což je pro mnohé také velkým lákadlem. Nejedná se však jen o reklamní pozlátko a není skutečnost na míle vzdálená?
Úvod zní možná jako z laciného teleshopingu, ovšem přesně tak jsou deklarovány přednosti titanového nádobí. Má všechny parametry, jenž jsou v moderních kuchyních žádané, tak proč jej nevyzkoušet.
Čím se liší titanové nádobí
Titanové nádobí se vyrábí ze speciální slitiny, kdy je povrch ještě upraven speciálními vrstvami. Výrobci jej prezentují tak, že jej díky směsi obsahující rozdrcenou keramiku a oxid titaničitý nelze poškrábat (na rozdíl od teflonu). Tento nepřilnavý povrch tak umožňuje vaření bez tuku a oleje.
Má silné stěny (přibližně půl centimetru), které zaručují rozložení tepla a rychlejší vaření. Navíc díky nim vydrží připravené pokrmy dlouho teplé, a není nutno je po krátké době znovu ohřívat.
Dno má sílu až jeden centimetr. To dělá z titanového nádobí vysoce odolnou záležitost – nezničí se opotřebením, ani hrubým zacházením. Při takové tloušťce se nedeformuje a také odolává vysokým teplotám – až 260°C.
Díky speciálnímu povrchu se snadno myje a pokud se něco podaří připálit, vše se snadno odstraní pouhou papírovou utěrkou.
V neposlední řadě je potřeba zmínit i cenu, která v regálech obchodů jistě zaujme mezi prvními. Jelikož je provázeno pověstí o nezničitelnosti, není se čemu divit. Avšak rozhodně neplatí, že dražší rovná se kvalitnější. Při koupi se vyplatí nastudovat něco o výrobcích a podle toho se řídit.
Zásadní je výběr kvality
Na trhu se objevuje titanové nádobí různé kvality. Nevybírejte podle designu a ceny - jedním z vodítek při koupi může být země výroby, protože pod různými značkami může vystupovat tentýž výrobce. Vyplatí se sáhnout po německých výrobcích. U těch platí, že jsou vyráběny správnou technologií a pod hlavičkou titanového nádobí skutečně najdete odpovídající výrobek.
Zbystřit smysly je potřeba u italských a polských hrnců a pánví. Pochybná pověst, vysoká závadovost a často i postup výroby, jehož výsledkem rozhodně není pravé titanové nádobí.
Mnoho napoví třeba i madla a poklice, jenž musí být také kvalitní.
Titanové nádobí bývá často pořizováno současně s novým sporákem. Hodí se pro všechny tipy včetně indukčních. Snadno jej tak můžete převážet mezi domácí kuchyní a chatou bez omezení použití.
Otázkou tedy je, zda se titanové nádobí vyplatí. Zkušenosti potvrzují všechny jeho klady, ovšem vždy se objeví poznámka a o vysoké ceně. Pokud se pro něj tedy rozhodnete, rozhodně nešlápnete vedle. Vybírejte ale multifunkční kusy nádobí se všestranným využitím.
Diskuse k článku