Jak správně sušit ovoce i houby v elektrické troubě


sušení ovoce a hub v troubě4

Sušení ovoce, hub, zeleniny i lesních plodů patří mezi oblíbené způsoby zpracování hojné úrody. Zejména sušená jablka, švestky či meruňky patří mezi oblíbené pochutiny v podzimních a zimních měsících, které nejen že skvěle chutnají, ale také dodají vašemu tělu spoustu vitamínů. Pro sušené ovoce i hub je nejlepší používat speciální elektrické sušičky, které pojmou velké množství plodin a zajistí šetrné automatické sušení. Pokud však sušičku nemáte, nevěste hlavu. Přinášíme vám návod, jak jednoduše a šetrně sušit ovoce i houby v elektrické troubě.

Moderní trouby s programem sušení vám usnadní práci

Ovoce, zeleninu i houby můžete sušit prakticky v jakémkoliv typu elektrické trouby. Pokud však máte v domácnosti moderní domácí spotřebič vybavený řadou automatických programů včetně režimu sušení, budete mít práci o poznání snazší. Program sušení je totiž uzpůsoben tak, aby zajistil šetrné sušení při nízkých teplotách a relativně dlouhé době. Jakmile se sušení dokončí, trouba se automaticky vypne. Sušit tak můžete třeba i přes noc, aniž byste se museli o troubu jakkoliv starat a proces sušení průběžně kontrolovat.

Nejmodernější elektrické parní trouby jsou vybavené i řadou senzorů, které nejenže přesně monitorují teplotu uvnitř trouby, ale také snímají hodnotu vlhkosti a další parametry. Program sušení se pak skutečně vypne až ve chvíli, kdy budou plody dokonale zbavené veškerých tekutin a budou připravené k uchování.

Ovoce, houby i zeleninu důkladně připravte

Základem úspěšného sušení ovoce, hub a dalších plodin je jejich pečlivá příprava. Vždy současně sušte jen jeden druh potravin a všechny kousky připravte tak, aby měly stejnou velikost. Chcete-li proces sušení urychlit, nakrájejte ovoce či houby na tenčí plátky. Jablka se při sušení doporučují zakápnout šťávou z citronu, aby neztratily svou barvu a měly po dosušení příjemnou měkkou konzistenci.

V troubě můžete sušit i kiwi. Musíte jej však nakrájet na tenké plátky

Nakrájené kousky ovoce či hub pokládejte na síta nebo rošty. Příliš nedoporučujeme rozmístění ovoce a jiných plodin na plech, protože se teplý vzduch nemůže snadno dostat do spodní části potravin. Sušení pak bude trvat déle a může být nerovnoměrné.

Čtěte také: Jak na zavařování v troubě

Sušení ovoce a hub v troubě ve 4 krocích

Sušení ovoce a hub v elektrické troubě není vůbec složité. Je však důležité dodržet základní pravidla týkající se zejména nastavení teploty, aby se potraviny skutečně sušily, nikoliv pekly. Základní proces sušení se skládá ze 4 jednoduchých kroků:

1. Předehřátí trouby

Zapněte troubu na program horkovzdušného ohřevu a nastavte teplotu na 40 °C. Ovoce ani houby do trouby nevkládejte dřív, než bude trouba skutečně předehřátá.

2. První fáze sušení

Až bude horkovzdušná trouba předehřátá, vložte do ní rošty či síta s vykládaným ovocem či houbami. Máte-li trouby s teleskopickými výsuvy, bude umísťování roštů i jejich průběžná kontrola podstatně jednodušší. Teplotu nechejte nastavenou na 40 °C a sušte přibližně 4 hodiny.

3. Sušení při vyšší teplotě

Chcete-li proces sušení mírně urychlit, můžete po dvou hodinách předsušování teplotu elektrické trouby navýšit až na 60 °C, nikdy však ne více. Chcete-li zachovat maximální množství vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek v ovoci či houbách, ponechte teplotu po celou dobu na původních 40 °C.

4. Dosušení ovoce či hub

Po několika hodinách sušení ovoce či houby zkontrolujte. Pokud už jsou na pohled vysušené a scvrklé, je sušení takřka u konce. Nechejte však plodiny ještě chvíli dojít. Pokud jste teplotu zvyšovali na 60 °C, opět ji snižte. Z trouby vyndejte ovoce nebo houby až ve chvíli, kdy budou zcela vysušené. V opačném případě by se mohly po nějaké době skladování začít kazit.

Sušení v elektrické troubě je jednoduché a nezabere příliš úsilí. Pokud nemáte v plánu sušit velké množství plodin, investice do elektrické sušičky se příliš nevyplatí. Trouba dokonale splní svůj účel. Pokud navíc používáte moderní troubu s přednastaveným programem sušení, budete mít práce ještě méně.

Přečtěte si další články na téma konzervace potravin:

publikováno: 5. 10. 2020
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.