Jak správně sušit ovoce i houby v elektrické troubě

Jak správně sušit ovoce i houby v elektrické troubě

Ovoce, zeleninu i houby můžete sušit prakticky v jakémkoliv typu elektrické trouby. Pokud však máte v domácnosti moderní domácí spotřebič vybavený…

Sušení ovoce, hub, zeleniny i lesních plodů patří mezi oblíbené způsoby zpracování hojné úrody. Zejména sušená jablka, švestky či meruňky patří mezi oblíbené pochutiny v podzimních a zimních měsících, které nejen že skvěle chutnají, ale také dodají vašemu tělu spoustu vitamínů. Pro sušené ovoce i hub je nejlepší používat speciální elektrické sušičky, které pojmou velké množství plodin a zajistí šetrné automatické sušení. Pokud však sušičku nemáte, nevěste hlavu. Přinášíme vám návod, jak jednoduše a šetrně sušit ovoce i houby v elektrické troubě.

Moderní trouby s programem sušení vám usnadní práci

Ovoce, zeleninu i houby můžete sušit prakticky v jakémkoliv typu elektrické trouby. Pokud však máte v domácnosti moderní domácí spotřebič vybavený řadou automatických programů včetně režimu sušení, budete mít práci o poznání snazší. Program sušení je totiž uzpůsoben tak, aby zajistil šetrné sušení při nízkých teplotách a relativně dlouhé době. Jakmile se sušení dokončí, trouba se automaticky vypne. Sušit tak můžete třeba i přes noc, aniž byste se museli o troubu jakkoliv starat a proces sušení průběžně kontrolovat.

Nejmodernější elektrické parní trouby jsou vybavené i řadou senzorů, které nejenže přesně monitorují teplotu uvnitř trouby, ale také snímají hodnotu vlhkosti a další parametry. Program sušení se pak skutečně vypne až ve chvíli, kdy budou plody dokonale zbavené veškerých tekutin a budou připravené k uchování.

Ovoce, houby i zeleninu důkladně připravte

Základem úspěšného sušení ovoce, hub a dalších plodin je jejich pečlivá příprava. Vždy současně sušte jen jeden druh potravin a všechny kousky připravte tak, aby měly stejnou velikost. Chcete-li proces sušení urychlit, nakrájejte ovoce či houby na tenčí plátky. Jablka se při sušení doporučují zakápnout šťávou z citronu, aby neztratily svou barvu a měly po dosušení příjemnou měkkou konzistenci.

V troubě můžete sušit i kiwi. Musíte jej však nakrájet na tenké plátky

Nakrájené kousky ovoce či hub pokládejte na síta nebo rošty. Příliš nedoporučujeme rozmístění ovoce a jiných plodin na plech, protože se teplý vzduch nemůže snadno dostat do spodní části potravin. Sušení pak bude trvat déle a může být nerovnoměrné.

Čtěte také: Jak na zavařování v troubě

Sušení ovoce a hub v troubě ve 4 krocích

Sušení ovoce a hub v elektrické troubě není vůbec složité. Je však důležité dodržet základní pravidla týkající se zejména nastavení teploty, aby se potraviny skutečně sušily, nikoliv pekly. Základní proces sušení se skládá ze 4 jednoduchých kroků:

1. Předehřátí trouby

Zapněte troubu na program horkovzdušného ohřevu a nastavte teplotu na 40 °C. Ovoce ani houby do trouby nevkládejte dřív, než bude trouba skutečně předehřátá.

2. První fáze sušení

Až bude horkovzdušná trouba předehřátá, vložte do ní rošty či síta s vykládaným ovocem či houbami. Máte-li trouby s teleskopickými výsuvy, bude umísťování roštů i jejich průběžná kontrola podstatně jednodušší. Teplotu nechejte nastavenou na 40 °C a sušte přibližně 4 hodiny.

3. Sušení při vyšší teplotě

Chcete-li proces sušení mírně urychlit, můžete po dvou hodinách předsušování teplotu elektrické trouby navýšit až na 60 °C, nikdy však ne více. Chcete-li zachovat maximální množství vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek v ovoci či houbách, ponechte teplotu po celou dobu na původních 40 °C.

4. Dosušení ovoce či hub

Po několika hodinách sušení ovoce či houby zkontrolujte. Pokud už jsou na pohled vysušené a scvrklé, je sušení takřka u konce. Nechejte však plodiny ještě chvíli dojít. Pokud jste teplotu zvyšovali na 60 °C, opět ji snižte. Z trouby vyndejte ovoce nebo houby až ve chvíli, kdy budou zcela vysušené. V opačném případě by se mohly po nějaké době skladování začít kazit.

Sušení v elektrické troubě je jednoduché a nezabere příliš úsilí. Pokud nemáte v plánu sušit velké množství plodin, investice do elektrické sušičky se příliš nevyplatí. Trouba dokonale splní svůj účel. Pokud navíc používáte moderní troubu s přednastaveným programem sušení, budete mít práce ještě méně.

Přečtěte si další články na téma konzervace potravin:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Profily pro každý interiér

Chystáte se dokončit svůj interiér nebo renovovat podlahy, dlažbu či obklady? Profily od SH Profil s.r.o. vám pomohou elegantně zakončit každý detail a dodat prostoru profesionální vzhled. Jak konkrétně široká ...

Byt

Jak vybrat nádobí pro indukční desku: Kompletní průvodce

Jsou rychlé, úsporné a bezpečné. Indukční varné desky. Pokud ale zvolíte špatné nádobí, nebude vůbec fungovat, nebo nevyužijete plný potenciál indukce. Poradíme vám, jak správně vybírat nádobí, na co se zaměřit...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Zemní práce - poctivá ruční i strojní práce

Poctivá práce, zkušenosti od roku 1996 a strojová technika, která zvládne i ty nejnáročnější terény. Přečtěte si, proč jsou stavební a zemní práce firmy Jiřího Hojsáka jistotou kvality a spolehlivosti.

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...