Konzervace bylinek: sušení, mražení a nakládání

Konzervace bylinek: sušení, mražení a nakládání

Pěstujete si na zahrádce nebo balkoně bylinky a přemýšlíte, jak zpracovat poslední bohatou sklizeň před příchodem zimy? Bylinky můžete různými postupy konzervovat a využijete je i v zimních měsících, kdy vám na zahrádce nic neporoste. Byliny se mohou sušit, mrazit i nakládat do oleje. Pojďme se podívat, jak správně postupovat při jednotlivých metodách konzervace a jaké bylinky zpracovávat.

Sklizeň bylinek před samotnou konzervací

Než se pustíte do zpracování bylin, musíte je sklidit. Letničky se sklízí celé, ale konzervují se u nich zpravidla jenom listy. Bazalku nebo majoránku vytáhněte z půdy i s kořeny a lístky otrhejte. Pažitka, oregano, tymián nebo máta pak patří mezi trvalky, u kterých se sklízí a zpracovává nadzemní část a kořeny se nechávají v půdě pro pěstování další rok.

Při konzervaci bylinek si tak vždy předem zjistěte, jestli se pro zpracování hodí jen samotné listy, nebo je možné je zpracovat i se stonky. Bazalku a jiné bylinky sklízejte ještě před rozkvětem, poté jejich výraznost v chuti a vůni slábne.

Mražení bylinek

Jednou z možností konzervace bylinek je jejich mražení. Výhoda mražení bylin spočívá v zachování barvy a aroma bylin. Příprava pro mražení je snadná, mrazí se zpravidla jen listy, které musí být očištěné a zdravé. Při mražení bylinek můžete uplatnit dva rozdílné postupy.

Mražené bylinky

Mražení bylinek nasucho

Očištěné lístky vysušte papírovým ubrouskem a nasekejte na kousíčky. Byliny můžete buď nasekat nebo rozmixovat. Následně je přendejte do malých igelitových sáčků nebo plastových nádob. Byliny obsahují vodu, takže se při mražení jednotlivé kousíčky zpravidla spojí a vytvoří větší mražený kus (podobně jako u mraženého drceného špenátu). Zmražené bylinky pak můžete podle potřeby nastrouhat na struhadle nebo vyškrábat ostrým předmětem.

Mražení bylin do ledu

Druhou oblíbenou metodou mražení bylin je jejich uložení do ledu. Opět lístky bylinek nasekejte na drobné kousíčky, tentokrát ale nemixujte. Lžičkou dávkujte do tvořítek na led a zalijte vodou. Jakmile led ztuhne, můžete kostky ledu z tvořítek vyndat a přesunout do nádob nebo sáčků. Ledovou kostku s bylinkami pak při vaření polévky nebo jiných teplých pokrmů jednoduše vhodíte do hrnce a dodáte pokrmům čerstvé, chutné a dobře vypadající bylinky. Můžete vytvořit i různé směsi bylinek, které jsou do polévek ideální.

Sušení bylin

Další možností konzervace bylin je jejich sušení. Některé bylinky se suší celé i se stonky, u jiných se doporučuje jen sušení samotných lístků. Majoránka, libeček, oregáno a další byliny jsou v sušené podobě voňavé a skvěle chutnají. Počítejte s tím, že ztratí svou barvu. Hodí se pro přípravu domácího koření nebo jako dekorace do kuchyně. Bylinky nesušte na slunci, najděte vhodné tmavé místo. Bylinky můžete svázat do svazečků a zavěsit. Při pokojové teplotě budou byliny schnout i dva týdny.

Můžete použít i sušičku na ovoce, která proces sušení výrazně urychlí. Nikdy ale nepřekračujte teplotu 30 až 45 °C podle konkrétního typu byliny. Pro zachování aroma vložte usušené bylinky do uzavíratelných a dobře těsnících nádob. Nedoporučujeme sušení bylin v kuchyni, vzhledem ke zvýšené vlhkosti by se vůbec nemusely usušit nebo by začaly plesnivět. Pokud chcete použít sušené byliny jako dekoraci ve své kuchyni, učiňte tak až budou dokonale vysušené.

Sušené bylinky

Bylinky naložte do oleje

Poslední možností konzervace bylinek a jejich využití v zimních měsících je naložení do oleje. Bylinky v oleji skvěle vypadají a svou chuť i aroma přenesou právě do oleje. Bylinkový olej se hodí pro použití ve studené i teplé kuchyni a stane se skvělým doplňkem salátů a dalších pokrmů. Příprava je přitom velmi snadná. Stačí lístky nebo celé stonky bylinek vložit do čisté láhve s úzkým uzávěrem.

Lahve by měly být ideálně tmavé, v opačném případě je musíte skladovat na tmavém místě. Bylinky zalijeme velmi kvalitním za studena lisovaným olejem. Je jen na vás, jaký typ zvolíte. Vhodný je olivový, slunečnicový, ale třeba i lněný, makový nebo sezamový. Po 14 dnech se aroma a zdraví prospěšné látky přesunou z bylin do oleje a můžete jej využívat ve své kuchyni. Nezapomínejte kromě bylinkového oleje používat i samotné bylinky z oleje, které si zachovávají své aroma i chuť.

Bylinky v oleji

Byla by velká škoda nevyužít přebytečnou úrodu bylinek. Je jen na vás, jestli si je zamrazíte, vysušíte, nebo naložíte do oleje. Budete je mít po ruce během celé zimy a neochudíte se o vůni a chuť čerstvých bylin.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Co všechno by měly splňovat bezpečnostní dveře?

Super shrnutí, rozhoduje výběr správného dodavatele. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, dveře mohou mít všemo...

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Jsou tu super tipy, čeho se držet, dětský pokoj by měl být pro děti hlavně příjemné ale i zdravé prostředí, pr...

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Hele já to s nimi mám na dva a je to pro mě až až. Ono to teďka bude bez tak zlomový s t...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Kovové konstrukce, které vám vydrží do konce života

Kovové konstrukce, brány a zábradlí jsou součástí mnoha domů i firem. Avšak aby vám vydržely skutečně dlouho, musí je vyrobit někdo, kdo má práci s kovem v malíku. Čtěte dál a dozvíte se, proč má poctivé zámečn...

Dokonalé podlahy pro váš obytný prostor

Správně odvedené podlahařské práce jsou základem kvalitního interiéru, kde budete rádi pobývat. Ovlivňují nejen jeho vzhled, ale zároveň udávají životnost celé místnosti. Čtěte dál a dozvíte se, proč je lepší s...

Byt

Postel s úložným prostorem – jak vybrat model s nejlepším úložným systémem

Současné výzvy v oblasti uspořádání ložnice se často soustředí na maximalizaci prostoru, zejména v menších bytech, kde záleží na každém centimetru. Postel s úložným prostorem je řešením, které přesahuje standar...

Na co si dát pozor při umístění zrcadla

Zrcadla mají sílu změnit celý prostor. Dokážou ho prosvětlit, opticky zvětšit nebo mu dodat zajímavý detail. Ale když je umístíme bez rozmyslu, můžou naopak rušit nebo dokonce překážet. V tomhle článku se spole...

Voňavé vánoční stromečky z české plantáže

Vánoce jsou doslova za rohem. Nekupujte umělé vánoční stromečky z Číny a zapomeňte na nehezké jedličky a smrčky z parkovišť u supermarketů. Pořiďte si vánoční stromeček z české plantáže a vytvořte si díky němu ...

Malebná obec na soutoku Mohelky a Jizery

Ve Středočeském kraji v okrese Mladá Boleslav, zhruba čtyři kilometry severně od Mnichova Hradiště, najdete malebnou obec, kde žije asi stovka obyvatel. Je to místo, kde říčka Mohelka ústí do řeky Jizery a kde ...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Domácí sypaný čaj z koření a sušeného ovoce, který vás v zimě zahřeje

Když venku mrzne a tma padá už odpoledne, není nic lepšího než zalít si šálek horkého čaje a cítit, jak se teplo pomalu vrací do těla. Nemusíme ale sahat po hotových sáčcích z obchodu. Sypaný čaj si zvládneme p...