Máte doma plno sesbíraných hub a nevíte co s nimi? Poradíme pár tipů na zavařování hub
Po vydatném dešti jste se vydali do lesa a nasbírali plný koš hub. Smaženic a sušených hub máte až nad hlavu a chcete vyzkoušet něco nového. Co takhle si houby zavařit a vychutnat si je později? Přinášíme vám pár receptů na zavařování hub, díky kterým můžete houby dlouhodobě uchovat a vylepšit si jimi mnohé pokrmy.
Recept na výborné zavařené houby krok za krokem
Nyní si popíšeme, jak nejlépe houby připravit a zavařit tak, aby byly stále dobré a neztratily svoji chuť. Zavařování hub není nikterak těžké, ovšem jejich příprava a řádný proces by se neměl zanedbávat. Lepší je neexperimentovat a držet se kvalitního a osvědčeného receptu. Nezapomínejte na správnou sterilitu zavařovacích sklenic.
Zavařování hub doma rychle a levně
Poměrně rychle a levně si můžete doma z nasbíraných hub v lese připravit delikátní zavařené houby. Pro zavařování hub jsou nejvhodnější středně velké pevné houby, které jsou čerstvé a kvalitní. Ideální jsou žampiony, hřiby, václavky, lišky a ryzce. Nejprve si houby pečlivě očistíme, aby na nich nezbyly žádné nečistoty z lesa a opláchneme proudem vody. Poté je nakrájíme buď na plátky nebo kostky. Záleží jen na vás, jak je chcete konzumovat a jaký tvar hub vám více vyhovuje. Nakrájené houby osolíme, opepříme a na cca 10 až 15 minut je dáme vařit. Houby scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a vysušit.
Vysušené houby naskládáme do zavařovací sklenice, kterou si můžeme předem připravit. Na dno lze položit bobkový list, kuličky pepře, nové koření a vše další, čím chceme houby ochutit a dodat jim lepší chuť. Až poté na vyskládané dno sklenice naložíme houby a zalijeme je vychladlým nálevem. Dalším způsobem, jak lze houby naložit, je postupně je při vkládání do zavařovací sklenice prokládat kořením, feferonkami, cibulí či paprikou.
Přečtěte si: Klouzek - houby s výbornou chutí
Chutný nálev na houby
Příprava nálevu je velmi důležitá, protože právě kvalitní a dobrý nálev dodá houbám výborné aroma. Existuje mnoho druhů nálevů, které můžete pro své houby připravit. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii. My si ukážeme dva recepty na nálevy pro zavařování hub- jeden základní nálev a druhý pro ostřejší povahy.
Základní nálev na zavařování hub:
- 1,5 l vody
- 3 dcl octa
- 70 g krystalového cukru
- špetka soli
Pikantní nálev na zavařování hub:
- 1,5 l vody
- 3 dcl octa
- 70 g krystalového cukru
- špetka soli a kmínu
- 4 kuličky pepře
- česnek dle chuti
- feferonky/ chilli papričky dle chuti
Všechny ingredience na nálev hub smícháme dohromady a přivedeme k varu. Poté ihned odstavíme a čekáme, až nálev vychladne.
Zavařené houby jako výborná delikatesa
Poté, co do zavařovacích sklenic dáme houby a zalijeme nálevem, uzavřeme sklenici a dáme do zavařovacího hrnce. Houby takto zavařujeme při teplotě cca 90 ° Celsia po dobu zhruba 20 – 30 minut. Zavařené houby vám vydrží v komoře až do další sezóny. Pokud je budete uchovávat delší dobu, vždy je lepší se ujistit o tom, zda jsou stále jedlé. Zavařené houby se podávají jako výborná delikatesa s pečivem nebo je můžete jen tak pojídat jako oříšky u televize či při debatě s přáteli.
Jaký způsob zavařování preferujete? Přečtěte si, jak zavařovat v myčce na nádobí.
Další články o houbách a houbaření:
- Atlas hub
- Několik tipů na zavařování hub
- Jak na sušení hub v troubě i sušičce
- Máte nadmíru hub? Přivydělejte si výkupem
- Hřib kovář
- Podrobný návod na zpracování hub
- Pýchavka patří k nejoblíbenějším houbám
- Pěstování hub je možné i na zahradě
URČITĚ TAKÉ ČTĚTE:

Vypěstujte si toulcovku – nenáročnou pokojovou rostlinu, která čistí vzduch
Rádi byste si do bytu pořídili novou pokojovou rostlinu, která vám bude dělat radost a nevyžaduje zvláštní péči? Pak… ...

5 tipů jak vyčistit plynový sporák
I přes velkou oblibu indukčních varných desek patří plynové sporáky k hojně využívaným kuchyňským spotřebičům.… ...

Grilovací sezónu na balkoně zahajte hned začátkem jara
Také se nemůžete dočkat, až se naplno projeví síla jarních slunečních paprsků? Pokud bydlíte v bytě a rádi… ...

Rekonstrukce starého domu krok za krokem: lze ji zvládnout svépomocí?
Ceny nemovitostí rok do roku stoupají, a tak se mnozí zájemci o bydlení snaží hledat způsoby, jak na pořízení… ...

Vybíráte pozemek? Pozor, ať nekoupíte zajíce v pytli
Nezvažujte pouze aktuální stav Samotný úmysl nebo plán, který vás ke koupi pozemku motivuje, rozhoduje o tom, které z… ...

Poznejte výhody a nevýhody bidetů
Zdravotní přednosti bidetů Nečistoty, infekce, hemoroidy. Zatímco toaletní papír vás všech mikrobů nezbaví, a ještě… ...

Režná taška, engoba či glazura: povrchové úpravy pálených tašek
Pálené tašky patří mezi nejoblíbenější typ střešních krytin. Vyznačují se vysokou pevností, jednoduchou pokládkou,… ...

Co je to jednoduchý záznam o stavbě a kdy ho budete potřebovat
Stavba domu, ale také garáže, skladu nebo větší odstavné plochy se neobejde bez stavebního povolení nebo ohlášení… ...

Napínané textilní stěny – zajímavá alternativa pro jakýkoliv interiér
Přemýšlíte, jak ozvláštnit své interiérové prostory a povýšit je na novou úroveň? Zaměřte se na stěny, které… ...

Rekonstruujete či stavíte? Pořiďte si tažné zařízení
Ověřte si, zda můžete k autu tažné zařízení namontovat Než si začnete vybírat tažné zařízení, je dobré si… ...

Na co si dát pozor při sjednání půjčky do výplaty
Každé uzavření finančního produktu vyžaduje důkladné prověření. Jakmile podepíšete smlouvu a poté uplyne lhůta,… ...

Jak vybrat osvětlení do dětského pokoje?
Osvětlení bereme často jako samozřejmost. Přitom jde o prvek, který do domova vnáší pohodlí, bezpečí i funkčnost. A… ...