Máte doma plno sesbíraných hub a nevíte co s nimi? Poradíme pár tipů na zavařování hub


zavařené houby

Po vydatném dešti jste se vydali do lesa a nasbírali plný koš hub. Smaženic a sušených hub máte až nad hlavu a chcete vyzkoušet něco nového. Co takhle si houby zavařit a vychutnat si je později? Přinášíme vám pár receptů na zavařování hub, díky kterým můžete houby dlouhodobě uchovat a vylepšit si jimi mnohé pokrmy.

Recept na výborné zavařené houby krok za krokem

Nyní si popíšeme, jak nejlépe houby připravit a zavařit tak, aby byly stále dobré a neztratily svoji chuť. Zavařování hub není nikterak těžké, ovšem jejich příprava a řádný proces by se neměl zanedbávat. Lepší je neexperimentovat a držet se kvalitního a osvědčeného receptu. Nezapomínejte na správnou  sterilitu zavařovacích sklenic.

Přivydělejte si výkupem hub

Zavařování hub doma rychle a levně

Poměrně rychle a levně si můžete doma z nasbíraných hub v lese připravit delikátní zavařené houby. Pro zavařování hub jsou nejvhodnější středně velké pevné houby, které jsou čerstvé a kvalitní. Ideální jsou žampiony, hřiby, václavky, lišky a ryzce. Nejprve si houby pečlivě očistíme, aby na nich nezbyly žádné nečistoty z lesa a opláchneme proudem vody. Poté je nakrájíme buď na plátky nebo kostky. Záleží jen na vás, jak je chcete konzumovat a jaký tvar hub vám více vyhovuje. Nakrájené houby osolíme, opepříme a na cca 10 až 15 minut je dáme vařit. Houby scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a vysušit.

 

Vysušené houby naskládáme do zavařovací sklenice, kterou si můžeme předem připravit. Na dno lze položit bobkový list, kuličky pepře, nové koření a vše další, čím chceme houby ochutit a dodat jim lepší chuť. Až poté na vyskládané dno sklenice naložíme houby a zalijeme je vychladlým nálevem. Dalším způsobem, jak lze houby naložit, je postupně je při vkládání do zavařovací sklenice prokládat kořením, feferonkami, cibulí či paprikou.

Přečtěte si: Klouzek - houby s výbornou chutí

Chutný nálev na houby

Příprava nálevu je velmi důležitá, protože právě kvalitní a dobrý nálev dodá houbám výborné aroma. Existuje mnoho druhů nálevů, které můžete pro své houby připravit. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii. My si ukážeme dva recepty na nálevy pro zavařování hub- jeden základní nálev a druhý pro ostřejší povahy.

Základní nálev na zavařování hub:

  • 1,5 l vody
  • 3 dcl octa
  • 70 g krystalového cukru
  • špetka soli

Pikantní nálev na zavařování hub:

  • 1,5 l vody
  • 3 dcl octa
  • 70 g krystalového cukru
  • špetka soli a kmínu
  • 4 kuličky pepře
  • česnek dle chuti
  • feferonky/ chilli papričky dle chuti

Všechny ingredience na nálev hub smícháme dohromady a přivedeme k varu. Poté ihned odstavíme a čekáme, až nálev vychladne.

Zavařené houby jako výborná delikatesa

Poté, co do zavařovacích sklenic dáme houby a zalijeme nálevem, uzavřeme sklenici a dáme do zavařovacího hrnce. Houby takto zavařujeme při teplotě cca 90 ° Celsia po dobu zhruba 20 – 30 minut. Zavařené houby vám vydrží v komoře až do další sezóny. Pokud je budete uchovávat delší dobu, vždy je lepší se ujistit o tom, zda jsou stále jedlé. Zavařené houby se podávají jako výborná delikatesa s pečivem nebo je můžete jen tak pojídat jako oříšky u televize či při debatě s přáteli.

Jaký způsob zavařování preferujete? Přečtěte si, jak zavařovat v myčce na nádobí.

Další články o houbách a houbaření:

publikováno: 21. 9. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.