Návod na zpracování bylinek, které sklidíte před zimou

Návod na zpracování bylinek, které sklidíte před zimou

Pustili jste se do zazimování nebo přesazování bylin, ale ještě předtím jste provedli jednu z posledních sklizní? Pak jistě máte k dispozici poměrně velké množství čerstvé bylinné natě. Pokud ji celou nezpracujete v kuchyni, nabízí se řada možností, jak ji uchovat pro pozdější využití. Přinášíme vám návod na zpracování bylinek – sušení, mražení i nakládání. Čerstvé byliny tak budete mít vždy po ruce, a to i ve chvíli, kdy vám na okenním parapetu příliš nerostou.

Přirozená a šetrná metoda sušení bylinek

Chcete, aby si byliny zachovaly co nejvíce účinných látek? Pak si je usušte přirozenou cestou, a to i bez použití sušičky. Než se pustíte do samotného procesu sušení, bylinky si pečlivě vytřiďte a odstraňte nežádoucí lístky, větvičky, larvy nebo trávu. Aby byl proces sušení úspěšný a bylinky si zachovaly svou silnou vůni a chuť, musíte najít vhodné místo pro sušení.

Bylinky by se neměly sušit na přímém slunci, nejlepší je sušit je v teplém tmavém místě, které bude suché a dobře odvětrávané. Z tohoto důvodu není dobré sušit bylinky v kuchyni, kde sice je teplo, ale současně i vlhko. Proces sušení by byl pomalý a rostliny by mohly začít i uhnívat. Teplota v místě sušení by neměla přesáhnou 45 °C. Budete-li byliny sušit v okolí trouby nebo radiátorů, změřte si teplotu a je-li příliš vysoká, najděte vhodnější místo. Na druhé straně by proces sušení měl být rychlý, aby se neztratilo silné aroma bylinek.

Sušení zavěšením svazků nebo v sítích

Možností, jak usušit čerstvé bylinky, je hned několik. Tradičním způsobem sušení je zavěšení celých svazků, které po usušení krásně vypadají a poslouží i jako dekorace do kuchyně. Kromě sušení zavěšováním můžete vyzkoušet i proces sušení ve speciálních sítích, případně přepravkách či bedýnkách. Pokud bude bylinky pravidelně ručně obracen, proces sušení tím urychlíte. A jak poznat, že je sušení u konce? Usušené byliny se při ohybu zlomí, lístky rostlin zase krásně šustí a také mají tendenci se lámat.

Jak uchovat bylinky pár týdnů čerstvé

Sklidili jste bylinky a víte, že je spotřebujete během nadcházejících dvou týdnů? Pak se vám sušení nebo jiné způsoby konzervace nevyplatí. Nejjednodušší možností, jak prodloužit životnost a čerstvost bylin, je ponořit je do sklenice vodou. Pokud do vodu vložíte lístky pažitky, petržele nebo jiných bylinek, při skladování v lednici vám zůstanou čerstvé i přes 14 dnů. Jsou připravené k okamžitému použití a není třeba je zvláštním způsobem upravovat.

Byliny můžete i zmrazit

Pokud vám po podzimní sklizni zůstaly čerstvé snítky máty, bazalky a dalších druhů bylinek, bez obav je můžete vložit do mrazáku. Je několik způsobů mražení bylinek, jedna spočívá v uzavření lístků do mikroténových sáčků a vložení do mrazáku. Tímto způsobem se však nedají uchovávat všechny druhy bylin. Další možnosti je vytvoření čerstvé bylinné drti v mixéru. Po přidání vody můžete bylinkami naplnit tvořítka na led a nechat zamrazit. Kostky ledu budou plné čerstvých bylin, jednoduše je pak přidáte například do polévek a jiných teplých pokrmů.

Nakládání bylinek do oleje

Méně využívanou, přesto účinnou formou konzervace bylinek je jejich naložení do oleje. Ve výsledku tak kromě zakonzervovaných bylin získáte i bylinkový olej, který bude vynikat silnou vůní a obsahem líčivých látek v závislosti na druhu byliny. Do oleje (olivového, slunečnicového a dalších typů) můžete vkládat celé snítky. Ty musí být očištěné a zbavené nakažených či jinak vadných lístků. Bylinky v oleji pak využijete například při přípravě šťavnatých steaků, marinády, nakládaných ryb a mnoha dalších pokrmů.

Možností, jakým způsobem zužitkovat či uchovat před zimou sklizené byliny, je opravdu hodně. Je jen na vás, dáte-li nakonec přednost sušení, mražení, nakládání nebo pouhému umístění bylin do sklenice s vodou.

Přečtěte si i další články zaměřené na tematiku bylinek a bylinkové zahrady:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho v roce 2025 využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že uš...

Dosáhněte čistšího vzduchu i vody díky moderní filtraci

Kvalitní filtrace je důležitá pro ochranu vašeho zdraví, životního prostředí i technologií samotných. Čtěte dál a dozvíte se, proč je filtrace plynů a kapalin důležitá nejen v oblasti průmyslu, ale i v běžném ž...

Byt

Současné trendy v kuchyňské keramice

Ve světě designu se kuchyňská keramika přeměňuje z pouhé funkce na výraz stylu. Dlouhodobě sledujeme, jak se barvy, tvary a povrchy posouvají dál a jak se spojí estetika s použitím v běžné praxi a každodenním ž...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Sháníte palivové dřevo a stavební řezivo? S námi jste vždy o krok napřed

S blížící se zimou se každý ohání, aby svůj sklep naplnil palivovým dřívím a zajistil si doma útulné teplo. Pokud palivové dřevo také sháníte, u nás jste na správné adrese. A máme i stavební řezivo pro případ, ...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...