Návod na zpracování bylinek, které sklidíte před zimou


konzervace bylin2

Pustili jste se do zazimování nebo přesazování bylin, ale ještě předtím jste provedli jednu z posledních sklizní? Pak jistě máte k dispozici poměrně velké množství čerstvé bylinné natě. Pokud ji celou nezpracujete v kuchyni, nabízí se řada možností, jak ji uchovat pro pozdější využití. Přinášíme vám návod na zpracování bylinek – sušení, mražení i nakládání. Čerstvé byliny tak budete mít vždy po ruce, a to i ve chvíli, kdy vám na okenním parapetu příliš nerostou.

Přirozená a šetrná metoda sušení bylinek

Chcete, aby si byliny zachovaly co nejvíce účinných látek? Pak si je usušte přirozenou cestou, a to i bez použití sušičky. Než se pustíte do samotného procesu sušení, bylinky si pečlivě vytřiďte a odstraňte nežádoucí lístky, větvičky, larvy nebo trávu. Aby byl proces sušení úspěšný a bylinky si zachovaly svou silnou vůni a chuť, musíte najít vhodné místo pro sušení.

Bylinky by se neměly sušit na přímém slunci, nejlepší je sušit je v teplém tmavém místě, které bude suché a dobře odvětrávané. Z tohoto důvodu není dobré sušit bylinky v kuchyni, kde sice je teplo, ale současně i vlhko. Proces sušení by byl pomalý a rostliny by mohly začít i uhnívat. Teplota v místě sušení by neměla přesáhnou 45 °C. Budete-li byliny sušit v okolí trouby nebo radiátorů, změřte si teplotu a je-li příliš vysoká, najděte vhodnější místo. Na druhé straně by proces sušení měl být rychlý, aby se neztratilo silné aroma bylinek.

Sušení zavěšením svazků nebo v sítích

Možností, jak usušit čerstvé bylinky, je hned několik. Tradičním způsobem sušení je zavěšení celých svazků, které po usušení krásně vypadají a poslouží i jako dekorace do kuchyně. Kromě sušení zavěšováním můžete vyzkoušet i proces sušení ve speciálních sítích, případně přepravkách či bedýnkách. Pokud bude bylinky pravidelně ručně obracen, proces sušení tím urychlíte. A jak poznat, že je sušení u konce? Usušené byliny se při ohybu zlomí, lístky rostlin zase krásně šustí a také mají tendenci se lámat.

Jak uchovat bylinky pár týdnů čerstvé

Sklidili jste bylinky a víte, že je spotřebujete během nadcházejících dvou týdnů? Pak se vám sušení nebo jiné způsoby konzervace nevyplatí. Nejjednodušší možností, jak prodloužit životnost a čerstvost bylin, je ponořit je do sklenice vodou. Pokud do vodu vložíte lístky pažitky, petržele nebo jiných bylinek, při skladování v lednici vám zůstanou čerstvé i přes 14 dnů. Jsou připravené k okamžitému použití a není třeba je zvláštním způsobem upravovat.

Byliny můžete i zmrazit

Pokud vám po podzimní sklizni zůstaly čerstvé snítky máty, bazalky a dalších druhů bylinek, bez obav je můžete vložit do mrazáku. Je několik způsobů mražení bylinek, jedna spočívá v uzavření lístků do mikroténových sáčků a vložení do mrazáku. Tímto způsobem se však nedají uchovávat všechny druhy bylin. Další možnosti je vytvoření čerstvé bylinné drti v mixéru. Po přidání vody můžete bylinkami naplnit tvořítka na led a nechat zamrazit. Kostky ledu budou plné čerstvých bylin, jednoduše je pak přidáte například do polévek a jiných teplých pokrmů.

Nakládání bylinek do oleje

Méně využívanou, přesto účinnou formou konzervace bylinek je jejich naložení do oleje. Ve výsledku tak kromě zakonzervovaných bylin získáte i bylinkový olej, který bude vynikat silnou vůní a obsahem líčivých látek v závislosti na druhu byliny. Do oleje (olivového, slunečnicového a dalších typů) můžete vkládat celé snítky. Ty musí být očištěné a zbavené nakažených či jinak vadných lístků. Bylinky v oleji pak využijete například při přípravě šťavnatých steaků, marinády, nakládaných ryb a mnoha dalších pokrmů.

Možností, jakým způsobem zužitkovat či uchovat před zimou sklizené byliny, je opravdu hodně. Je jen na vás, dáte-li nakonec přednost sušení, mražení, nakládání nebo pouhému umístění bylin do sklenice s vodou.

Přečtěte si i další články zaměřené na tematiku bylinek a bylinkové zahrady:

publikováno: 2. 12. 2019
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.