Osvědčené tipy na zavařování broskví


zavařování broskvií2

Zavařované broskve patří mezi oblíbený druh ovoce, na kterém si můžeme pochutnat celý rok. Proč kupovat zavařené broskve v obchodě, když si je můžeme zavařit sami doma? Postup zavařování je poměrně jednoduchý, důležité je dodržet několik hlavních pravidel a použít kvalitní nálev. Připravili jsme pro vás návod na zavařování broskví s osvědčenými tipy, které nám fungují. Přečtěte si, jak si zavařit kompot nebo třeba džus.

Domácí zavařování broskví se vám vyplatí

Ne každý má k dispozici zahradu s broskvoněmi. To ale neznamená, že byste se do zavařování broskví neměli pouštět. Právě broskve se často používají jako kompot, dodávají se do mnoha pokrmů a své místo mají i v dezertech. Až budete zavařené broskve potřebovat, koupíte je v obchodě bez ohledu na cenu. Ta je ale poměrně vysoká, navíc velké množství váhy tvoří právě nálev.

Takže za kompotované broskve si připlatíte. Přitom stačí teď, když máme sezónu, zavařit si alespoň několik sklenic a připravit se na dobu, kdy po nich budete chtít sáhnout. Co z toho vyplývá? Zavařování broskví se vám vyplatí, i když si je budete muset koupit v obchodě nebo přímo u pěstitele.

Zavařování broskví – loupané i neloupané

Broskve je možné zavařovat se slupkou i bez ní. Po oloupání pak broskve patří mezi nejstravitelnější druhy ovoce vůbec. Pokud se rozhodnete plody oloupat, je potřeba je krátce spařit vařící vodou. Slupka se od broskví uvolní, pak je stačí jen na druhé straně stopky naříznout do kříže a jednoduše oloupat. Odstraňování slupek z broskví vám zabere jen několik minut.

Broskvový kompot: na kousky nebo půlky

Při zavařování broskví se můžete také rozhodnout pro velikost kousků. Pokud chcete zavařené broskve používat i pro přípravu ovocných dortů či jiných sladkostí, zavařte si i celé půlky broskví, se kterými se vám bude dobře pracovat. Aby šly zavařit celé půlky, musí být broskve pevné a poměrně velké. Máte-li naopak menší a méně kvalitní kusy broskví, nakrájejte je na středně velké až malé kousky. Ty využijete jako kompot k jakémukoliv pokrmu.

Vypeckování

Broskve se před zavařením zpravidla vypeckují, ačkoliv je možné zavařit i s peckou. Náročnost vypeckování závisí na typu konkrétních broskví. Někdy jde pecka oddělit od plodu skoro sama, jinde si budete muset pomoct ostrým nožem smířit se s tím, že přijdete i o část dužiny. Pokud jsou broskve pevné a pecka drží jen zčásti, stačí ostrým nožem pecku dokola naříznout a tlakem rozdělit na dvě půlky. Pak se špičkou nože pecka vyloupne.

Zavařování broskví v cukernatém sirupu

Nyní, když máte broskve oloupané, vypeckované a nakrájené na kousky či půlky, můžete se pustit do jejich zavařování. Pro přípravu kompotu se broskve zavařují v cukernatém sirupu. Existují 2 základní metody – buď se ovoce zasype cukrem a pak doleje vodou, nebo zalije vodou, v níž je rozpuštěný cukr. Obě varianty jsou možné. Sami dáváme přednost přípravě cukernatého roztoku, kterým broskve poté zalijeme. Jen je důležité pohlídat, že se ve vodě rozpustilo celé množství cukru.

Poměr cukru a vody můžete volit podle svých preferencí, my obvykle používám 0,7 kg cukru na 1 litr vody. Do omytých a sterilovaných zavařovacích sklenic naskládejte broskve a zalijte cukerným sirupem. Doporučujeme přidat i šťávu z citronu, případně i malé plátky citronu. Pokud jej nemáte po ruce, přidejte špetku kyseliny citronové, která zlepší barvu zavařených broskví.

Proces zavařování

Broskve můžete zavařovat různými způsoby. Nejčastěji zavařujeme po dobu 20 minut při cca 85°C. Po uplynutí doby sklenice vyjmeme a na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Možností je však celá řada:

Z broskví snadno připravíte i marmeládu

Kromě kompotu si můžete z broskví připravit i lahodnou marmeládu nebo džem. Stačí jen broskve rozvařit do měkka, přidat cukr (cca 0,5 kg cukru na 1 kg broskví) a želírovací přípravek. Broskve mají málo pektinu, a tak by bez něj byly řídké. Jakmile broskve rozvaříte, rozmačkáte, přidáte cukr a želírovací přípravek, chvíli povařte a přelijte do zavařovacích sklenic. Sterilujte stejně jako při přípravě kompotu.

Nenechte si ujít naše pokračování, kde se blíže zaměřujeme na zavařování švestek:

POKRAČOVÁNÍ TÉMATU:

ZAVAŘOVÁNÍ ŠVESTEK

publikováno: 6. 8. 2019
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.