Pěstování salátu krok za krokem


pěstování salátu

Pokud se snažíte žít zdravě, pak nejspíš patří saláty do vašeho každotýdenního jídelníčku. Pokud ale nechcete jíst každý den ledový salát, který v obchodě koupíte pod dvacet korun, musíte si nejspíš často sáhnout hlouběji do peněženky. Přitom vypěstovat hlávkový salát zvládne hravě každý. V tomto článku se dozvíte, kdy je nejlepší čas na to salát vyset, jak o něj pečovat i jak s ním naložit, pokud se vám na zahradě najednou vyrojí přebytek. Tak pojďme na to, pěkně krok za krokem.

Kdy je nejvhodnější doba na pěstování salátu?

V tomto bodu to budou mít o maličko jednodušší zahrádkáři, kteří mají skleník. Ti totiž mohou salát vysévat po celý rok, a užívat si tak jeho křupavé zelené listy, kdykoliv se jim jen zachce. Ostatní mohou s vysetím začít v březnu, kdy už je půda na zahradničení jakž takž připravená. Vždy ale záleží na konkrétní odrůdě salátu, některé mají raději teplejší prostředí, jiné snesou i zimu. Například zimní saláty se vysazují až na konci léta, v zemi pak tráví celou zimu a sklízejí se následně až na jaře.

Jak hlávkový salát sázet?

Pokud jste nedočkaví a chcete růst salátu urychlit, vyplatí se sázet už hotové sazenice, které seženete na trzích nebo v zahradnictví. Pokud si ale salát chcete vypěstovat takzvaně od semínka, kupujte pytlíčky se semínky, které následně sázejte do kypré půdy. Hlávkovému salátu obecně svědčí měkká zemina a vydatná zálivka. Saláty ale bohužel chutnají také slimákům, se kterými si během sadby budete muset poradit. Moderní a účinnou metodou, jak bojovat se slimáky, jsou kupříkladu kachny s názvem indičtí běžci. V samotných semínkách seženete mnoho druhů salátů - například kadeřavou odrůdu Roden, římský salát Globus, ledový hlávkový salát Pražan nebo známý Dubáček, který je vhodný pro postupnou sklizeň.

Salát můžete zpracovat nasladko i naslano.

Jaké máme druhy salátu?

  • hlávkový salát:

Nejznámější druh salátu, který má mnoho variant a druhů. Pěstovat se dá celoročně a konzumuje se hlavně čerstvý s nejrůznějšími zálivkami.

  • kadeřavý salát lollo rosso a lollo biondo

Salát s pevnými listy pochází původně z Itálie a vyskytuje se ve variantě s červenými nebo žlutozelenými listy. V lednici vám po sklizení vydrží zhruba týden.

  • salát Crispy

Název tvoří anglické slůvko křupavý, a tak je tedy celkem jasné, jak tento salát chutná. Tento druh salátu byl společně se Salanovou vyšlechtěn, aby měl co nejlepší chuť.

  • rukola

Salát rukola se řadí mezi menší odrůdy a pro svou výraznou chuť nechutná každému. Sklízejí se jednotlivé listy, a tak si můžou tento salát vypěstovat v truhlíku za oknem i lidé bez přístupu na zahrádku. Svou chutí rukolu připomíná také salát Friseé, který má podobně nahořklou chuť.

  • římský salát

Kdo by neznal římský salát. Vzhledem se podobá pekingskému zelí a má na skus tužší podlouhlé listy. Obsahuje hodně vlákniny a je vhodný i k tepelnému zpracování.

  • ledový salát

Cenově nejdostupnější salát, který je velmi nenáročný na skladování. V lednici vám čerstvý vydrží až dva týdny.

  • dubový salát

Jak už název napovídá, tak dubový salát svými listy připomíná zmíněný strom. Salát je jemný a na talíři vhodně doplní jiné chuťově méně výrazné druhy salátu.

  • pekingské zelí

Jiným názvem také čínské zelí se hodí pro přípravu asijských pokrmů. Druh, který je poměrně nenáročný na vypěstování, užijete i v tepelně zpracovaných jídlech.

salát


Obecně lze saláty rozdělit na odrůdy rané, jarní, letní a zimní. Přičemž každá kategorie se liší nároky i dobou výsadby.

Jak se saláty sklízejí?

Z předchozího odstavce už víme, jaké druhy salátů existují. S tím souvisí i jejich sklízení, které se liší druh od druhu. U listových salátů se nedoporučuje jejich skladování, proto ze záhonku sklízejte vždy jen takovou část, kterou jste schopní ten den sníst. Zbytek salátové hlavy nechte na záhonku růst dál. Naopak římský nebo kadeřavý salát se vždy sklízí celý a uchovává se v chladu. Nejlepším způsobem, jak uchovat hlávkový salát v lednici co nejdéle čerstvý, je uložit ho do plastové nádoby, a tu přikrýt vlhčenou utěrkou. Salát tak bude moct dýchat a přitom zůstane přirozeně vláčný. Listové saláty můžete sklízet už necelé dva měsíce po zasetí, u hlávkových si potom počkáte ještě další tři týdny.

Co s přebytky při pěstování salátu?

Existuje nekonečně možností, jak zdravě a hravě se salátem naložit. Klasikou jsou samozřejmě zeleninové saláty na sto obměn, ty známe všichni. Zkuste ale salát přidat také do ovocného salátu, uvidíte, jak bude kombinace jablko - salát - ořechy - celer, lákavá. Salát můžete také použít do polévek. Ač se to může zdát jako divná kombinace, asijská kuchyně je používá zcela běžně. A pokud jste milovníci smoothies a čerstvých šťáv, nezapomeňte si hlávkový salát pravidelně přidávat i tam. Zvýšíte tak svůj denní přísun vitamínů.

Tip na závěr:

Tápete při každé návštěvě obchodu, jak poznáte čerstvý salát? Pak si pamatujte jednoduchou poučku. Hlávkové saláty by neměly být na řezu nikdy zatmavené. Čím hnědší zespodu jsou, tím delší dobu leží salát na pultu. Naopak velmi čerstvé saláty poznáte na pohled - budou už na oko křupavé, svěží a jakoby orosené.
Teď už víte všechno o pěstování salátu. Tak šup do obchodu nebo na trh pro sazeničky a můžete jít směle na záhonek. 

publikováno: 12. 5. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.