Plánujete výsadbu brambor? Vyberte si z mnoha nových odrůd

Plánujete výsadbu brambor? Vyberte si z mnoha nových odrůd

Každý rok dojde ke schvalování nových odrůd brambor. Pokud se chystáte v tomto roce vysadit brambory, můžete vyzkoušet jednu z mnoha odrůd, které byly v posledních letech schváleny. Rozhodli jsme se zmapovat trh a zaměřili jsme se právě na ty odrůdy, které byly schváleny v letech 2017 a 2018. Ať už na ně narazíte v obchodech, nebo si je budete sami pěstovat, pravděpodobně vás překvapí svou kvalitou, odolností vůči chorobám i chutí.

Odrůdy brambor, na které se zaměřit v roce 2019

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský dohlíží na pěstování brambor a každým rokem vydává přehled, ve kterém mapuje úspěšnost za uplynulý rok. Současně představuje i nové odrůdy brambor, které byly v daném roce zaregistrovány. Pokud rádi experimentujete, můžete kromě běžných a tradičních odrůd sáhnout i po některé z nově registrovaných. V roce 2018 přibyly například odrůdy ANATORI, KATY nebo PRADA, o rok dříve pak například CIDLINA, LILLY či VAL BLUE.

Odrůda ANATORI

Odrůda brambor ANATORI patří mezi polorané druhy brambor a je přímo uzpůsobená pro zpracování na hranolky. Brambory odrůdy ANATORI mají dlouhé oválné hlízy, mají tmavě červené slupku a světle žlutou dužinu. Brambory ANATORI jsou odolné vůči napadení před virovými chorobami středně odolné proti napadení plísněmi. Mají však poměrně nízký výnos hlíz. Tato odrůda je primárně určená pro průmyslové zpracování na výrobu hranolků. Až si příště z obchodu přinesete mražené hranolky, je možné, že budou vyrobeny právě z této odrůdy brambor.

brambory na hranolky

Odrůda KATY

Do kategorie nově zaregistrovaných velmi raných odrůd patří brambory KATY. Spadají do varného typu B, hlízy jsou středně velké a pevné. Brambory rychle rostou a vynikají vysokým výnosem v nejrannějších termínech. KATY brambory jsou tak vhodné pro ty, kteří chtějí sklízet brambory co nejdříve. Na druhé straně jsou vcelku náchylné k napadení virovými chorobami a středně náchylné proti napadení plísněmi.

Odrůda PRADA

V roce 2018 byla nově zaregistrovaná odrůda PRADA. Také patří mezi velmi rané odrůdy a vynikají vysokým výnosem v předčasných sklizních. Odrůda brambor PRADA je také odolné proti napadení virovými chorobami i proti napadení plísní. Brambory mají po uvaření středně pevnou konzistenci a jsou mírně moučnaté. Pokud hledáte vhodnou odrůdu velmi raných brambor, pak je PRADA dobrou volbou.

Jak skladovat brambory?

Odrůda CIDLINA

Dostáváme se k odrůdám brambor, které byly zaregistrované už dříve, a to v roce 2017. I na ty se však při výběru vhodné sadby zaměřte. Patří sem například brambory CIDLINA, které rovněž spadají do kategorie velmi raných odrůd. Jde o varný typ B, po uvaření mají brambory pevnou konzistenci a jsou středně moučnaté. Výnos je však při předčasné sklizni poměrně nízký. CIDLINA se řadí mezi odolné odrůdy, které odolávají virům, plísním i jiným chorobám.

Odrůda LILLY

Do kategorie poloraných odrůd, které byly nově zaregistrované v posledních letech, patří LILLY. Brambory jsou středně velké, avšak nejsou příliš odolné proti mechanickému poškození. Pod natí je středně vysoký počet hlíz, stejně tak je středně vysoký i výnos. Pokud hledáte brambory varného typu BC, pak může být odrůda LILLY tou správnou volbou.

Odrůda VAL BLUE

Na závěr zmiňme odrůdu VAL BLUE, která vyšlechtili čeští vědci z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkové Brodě. Brambory mají modrou barvu, a tak jsou na první pohled odlišné od jiných běžně dostupných odrůd. Zatímco ve světě obliba modrých brambor stále roste, u nás se teprve pomalu dostává na trh. Brambory z odrůdy VAL BLUE obsahují až třikrát více antioxidantů než běžně dostupné odrůdy. Jsou určené pro přímou konzumaci a patří mezi varný typ B. Tyto brambory by se měly ideálně vařit ve slupce a v páře. Charakteristická modrává barva pak zůstane i po uvaření.

Modré brambory

Je na vás, pro jakou odrůdu brambor se letos rozhodnete. Chcete-li vyzkoušet něco nového a netradičního, zajímavou volbou mohou být brambory z odrůdy VAL BLUE. Modré hlízy chutnají podobně jako klasické žluté brambory a svou barvou zpestří vaše pokrmy. Hodí se do polévek, salátů, ale také na chipsy a hranolky. 

Další články, ve kterých jsme se zaměřili na sadbu a skladování brambor:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Výroba a odborná oprava hodinových strojů

Poznejte firmu, která se už více než 100 let stará o pražský orloj, ctí minulost a zároveň ví, jak je v dnešní době důležitý přesný. Firmu, která propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderní technikou. A děl...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Příroda + zvířata + technika = Vaše cesta

Zemědělská škola je ideální volbou pro studenty se zájmem o přírodu, rostliny, zvířata a techniku. Vychovává budoucí odborníky pro resort zemědělství orientovaný na základy zemědělské výroby i ekonomiku podniku...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...