Plánujete výsadbu brambor? Vyberte si z mnoha nových odrůd


brambory modré

Každý rok dojde ke schvalování nových odrůd brambor. Pokud se chystáte v tomto roce vysadit brambory, můžete vyzkoušet jednu z mnoha odrůd, které byly v posledních letech schváleny. Rozhodli jsme se zmapovat trh a zaměřili jsme se právě na ty odrůdy, které byly schváleny v letech 2017 a 2018. Ať už na ně narazíte v obchodech, nebo si je budete sami pěstovat, pravděpodobně vás překvapí svou kvalitou, odolností vůči chorobám i chutí.

Odrůdy brambor, na které se zaměřit v roce 2019

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský dohlíží na pěstování brambor a každým rokem vydává přehled, ve kterém mapuje úspěšnost za uplynulý rok. Současně představuje i nové odrůdy brambor, které byly v daném roce zaregistrovány. Pokud rádi experimentujete, můžete kromě běžných a tradičních odrůd sáhnout i po některé z nově registrovaných. V roce 2018 přibyly například odrůdy ANATORI, KATY nebo PRADA, o rok dříve pak například CIDLINA, LILLY či VAL BLUE.

Odrůda ANATORI

Odrůda brambor ANATORI patří mezi polorané druhy brambor a je přímo uzpůsobená pro zpracování na hranolky. Brambory odrůdy ANATORI mají dlouhé oválné hlízy, mají tmavě červené slupku a světle žlutou dužinu. Brambory ANATORI jsou odolné vůči napadení před virovými chorobami středně odolné proti napadení plísněmi. Mají však poměrně nízký výnos hlíz. Tato odrůda je primárně určená pro průmyslové zpracování na výrobu hranolků. Až si příště z obchodu přinesete mražené hranolky, je možné, že budou vyrobeny právě z této odrůdy brambor.

brambory na hranolky

Odrůda KATY

Do kategorie nově zaregistrovaných velmi raných odrůd patří brambory KATY. Spadají do varného typu B, hlízy jsou středně velké a pevné. Brambory rychle rostou a vynikají vysokým výnosem v nejrannějších termínech. KATY brambory jsou tak vhodné pro ty, kteří chtějí sklízet brambory co nejdříve. Na druhé straně jsou vcelku náchylné k napadení virovými chorobami a středně náchylné proti napadení plísněmi.

Odrůda PRADA

V roce 2018 byla nově zaregistrovaná odrůda PRADA. Také patří mezi velmi rané odrůdy a vynikají vysokým výnosem v předčasných sklizních. Odrůda brambor PRADA je také odolné proti napadení virovými chorobami i proti napadení plísní. Brambory mají po uvaření středně pevnou konzistenci a jsou mírně moučnaté. Pokud hledáte vhodnou odrůdu velmi raných brambor, pak je PRADA dobrou volbou.

Jak skladovat brambory?

Odrůda CIDLINA

Dostáváme se k odrůdám brambor, které byly zaregistrované už dříve, a to v roce 2017. I na ty se však při výběru vhodné sadby zaměřte. Patří sem například brambory CIDLINA, které rovněž spadají do kategorie velmi raných odrůd. Jde o varný typ B, po uvaření mají brambory pevnou konzistenci a jsou středně moučnaté. Výnos je však při předčasné sklizni poměrně nízký. CIDLINA se řadí mezi odolné odrůdy, které odolávají virům, plísním i jiným chorobám.

Odrůda LILLY

Do kategorie poloraných odrůd, které byly nově zaregistrované v posledních letech, patří LILLY. Brambory jsou středně velké, avšak nejsou příliš odolné proti mechanickému poškození. Pod natí je středně vysoký počet hlíz, stejně tak je středně vysoký i výnos. Pokud hledáte brambory varného typu BC, pak může být odrůda LILLY tou správnou volbou.

Odrůda VAL BLUE

Na závěr zmiňme odrůdu VAL BLUE, která vyšlechtili čeští vědci z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkové Brodě. Brambory mají modrou barvu, a tak jsou na první pohled odlišné od jiných běžně dostupných odrůd. Zatímco ve světě obliba modrých brambor stále roste, u nás se teprve pomalu dostává na trh. Brambory z odrůdy VAL BLUE obsahují až třikrát více antioxidantů než běžně dostupné odrůdy. Jsou určené pro přímou konzumaci a patří mezi varný typ B. Tyto brambory by se měly ideálně vařit ve slupce a v páře. Charakteristická modrává barva pak zůstane i po uvaření.

Modré brambory

Je na vás, pro jakou odrůdu brambor se letos rozhodnete. Chcete-li vyzkoušet něco nového a netradičního, zajímavou volbou mohou být brambory z odrůdy VAL BLUE. Modré hlízy chutnají podobně jako klasické žluté brambory a svou barvou zpestří vaše pokrmy. Hodí se do polévek, salátů, ale také na chipsy a hranolky. 

Další články, ve kterých jsme se zaměřili na sadbu a skladování brambor:

publikováno: 18. 3. 2019
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.