Rýžovar: dobrý pomocník, nebo další zbytečný spotřebič?

Rýžovar: dobrý pomocník, nebo další zbytečný spotřebič?

Pokud máte rádi rýži a chcete si její přípravu usnadnit, pořízení rýžovaru je jasnou volbou. Je levný, vyrábí se v mnoha provedeních podle objemu a přípravu rýže skutečně usnadní. Stačí vložit rýži, zalít vodou, okořenit a zapnout. Rýže se jen tak nepřipálí a když se dovaří, bude se průběžně dohřívat. V rýžovaru můžete navíc kromě rýže uvařit i další pokrmy.

Jak funguje rýžovar

Rýžovar funguje na principu vaření v páře. Proto má vždy pokličku s malým otvorem, kterým pára odchází. Jedná se o důmyslné, ale vcelku jednoduché elektrické zařízení. Obsahuje termostat, který řídí teplotu a po vsáknutí vody a uvaření rýže se přepne do módu přihřívání. Proto se rýže jen tak nepřipálí a je čerstvá a teplá i po několika hodinách od uvaření.

Pokud dodržíte správný poměr vody a rýže, nedojde ani k jejímu rozvaření. Navíc při vaření zůstávají zachovány vitamíny a cenné látky, které se při jiném způsobu tepelné úpravy mohou zničit.

Pořizujeme nový rýžovar

Rozhodli jste se pro pořízení rýžovaru? Než vyrazíte do obchodu, odpovězte si na pár základních otázek, které vám výběr spotřebiče usnadní:

  • Jak často budu rýžovar používat?

  • Chci mít rýži uvařenou co nejrychleji?

  • Pro kolik osob budu rýži připravovat?

  • Potřebuji rýžovar s časovačem?

Čím častěji budete rýžovar používat, tím kvalitnější by měl být. Usnadníte si spoustu práce s údržbou a rýže bude uvařená rychle a bez připalování. Pokud chcete, aby byla rýže uvařená co nejrychleji, pořiďte si spotřebič s vyšším výkonem.

Rozhodně neplatí, že by byl rýžovar užitečný jen při vaření pro větší počet osob. Na trhu jsou k dispozici i malé spotřebiče, vhodné pro vaření jedné nebo dvou porcí. Počet strávníků je důležitým kritériem pro výběr objemu hrnce. Nejmenší rýžovary o objemu 0,5 l jsou ideální pro páry a jednotlivce. Středně velké přístroje s objemem hrnce 1 až 1,8 l jsou vhodné pro čtyřčlennou rodinu. Spotřebiče s větším objemem se využívají v početnějších rodinách a ty největší ve stravovacích zařízeních.

Italské rizoto s kuřecím masem

Rýže z rýžovaru krok za krokem

Pokud jste si pořídili nový rýžovar, budete se s ním asi chvíli učit. Brzy zjistíte, že je jeho používání opravdu snadné. Vyjměte rýžovat z krabice a odeberte z něj hrnec s nepřilnavým povrchem. Omyjte jej a nasypte rýži dle vlastního výběru. Připravíte v něm všechny druhy rýže, záleží jen na vašich preferencích. Rýži důkladně promyjte, voda nesmí být mléčná. Následně zalijte čistou vodou, aby byla nad úrovní rýže.

 Ideální poměr rýže a vody je 1:1,5 – dvě odměrky rýže

na tři odměrky vody.

Přidejte oblíbené koření, promíchejte a hrnec vložte do rýžovaru. Přikryjte pokličkou a zapněte. Tím veškerá práce končí. Jakmile se voda odpaří a rýže bude uvařená, termostat přepne přístroj do ohřívacího módu. Rýžovar bude rýži nepřetržitě ohřívat, takže bude teplá i po několika hodinách. Dražší přístroje obsahují časovač, díky kterému nastavíte přesný čas automatického spuštění.

Recepty pro rýžovar – vaříme vejce i omeletu

Už rýži nemůžete ani vidět? Vyzkoušejte recepty pro rýžovar, ve kterých se vůbec nepoužívá. Tento malý spotřebič totiž bez problémů uplatníte při vaření vajec, kaše nebo chutné zeleninové omelety (frittaty).

Zeleninová omeleta – frittata

Potřebné ingredience: 6 čerstvých vajec, 1 menší cibule, žlutá paprika, strouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř, oblíbené koření.

Zeleninu nakrájejte na drobné kousky, přidejte vejce, osolte, opepřete. Nalijte do hrnce rýžovaru a posypte strouhaným sýrem. Rýžovat přikryjte pokličkou a zapněte. Po několika minutách je nadýchaná zeleninová omeleta hotová. Perfektní chutná snídaně, která vám vykouzlí úsměv na tváři!

Vejce v rýžovaru

V rýžovaru bez problému uvaříte i vejce na tvrdo. Do hrnce nalijte vodu, vložte vejce a vařte 10 až 20 minut podle výkonu. Důležité je, abyste během vaření neotvírali pokličku a pára vám neutekla.


 Máte další recepty pro rýžovar, které se vám osvědčily? Napište nám do komentářů nebo na Facebook!

Přečtěte si další články  o vaření: recept na hrušková povidla nebo návod na sušení zeleniny

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Výroba a odborná oprava hodinových strojů

Poznejte firmu, která se už více než 100 let stará o pražský orloj, ctí minulost a zároveň ví, jak je v dnešní době důležitý přesný. Firmu, která propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderní technikou. A děl...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Elektromotory, které vám budou sloužit dlouho

Máte problémy se svým elektromotorem a potřebujete ho nutně opravit? Nebo si chcete pořídit nový elektromotor? Čtěte dál a dozvíte se, proč se spolehnout na opravu, než si pořídíte nový motor, a kdo nabízí kval...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...