Sklidili jste nadbytek ovoce a zeleniny? Víme, co z úrody můžete zamrazit


mražené ovoce a zelenina3

Máte radost z velké úrody ovoce a zeleniny? Kdo by neměl, vždy právě na to jste dlouhé měsíce čekali! Možná jste však zjistili, že úroda byla natolik bohatá, ovoce a zeleninu nedokážete v krátké době zpracovat. Některé plody jsou vhodné na uskladnění ve sklepě, jiné se musí co nejdříve spotřebovat nebo zakonzervovat. Jednou z možností je mražení, díky kterému budete mít čerstvé plodiny na dosah ruky po celou zimu. Mražení má však svá pravidla, navíc ne vše může putovat do mrazáku.

Ovoce před zamrazením očistěte a připravte

Do mrazáku nejčastěji putuje ovoce, například borůvky, švestky, meruňky, maliny nebo rybíz. Než sáčky nebo krabičky ovocem napěchujete, pečlivě jej očistěte a připravte na cestu do mrazu. Drobné ovoce přeberte a ihned vyřaďte na pohled poškozené plody. Zbavte se také větviček, smítek a drobných lístků.

Ovoce opláchněte, ale do mrazáku jej přesuňte až po osušení nebo okapání. Zbytečně by se vám na něm vytvořila vrstva ledu. Větší druhy ovoce, například zmíněné meruňky nebo švestky, zbavte pecek a pokrájejte na menší kousky. Aby si v místě řezu zachovaly svou barvu a strukturu, doporučujeme je zakápnout šťávou z citronu.

Zeleninu ke zmražení nejdříve blanšírujte

Do mrazáku může bez obav putovat i zelenina, především hrášek, špenát, brokolice nebo fazolové lusky. Před zmrazením je však potřeba je upravit blanšírováním. Napusťte velký hrnec vodou, osolte a přiveďte k varu. Poté povařte hrášek nebo fazolové lusky na pár minut a rychle je zchlaďte v ledové vodě nebo nádobě s ledem. Po osušení můžete blanšírovanou zeleninu vložit do sáčků nebo krabiček a vložit do mrazáku.

Čtěte také: Sušení zeleniny – vyrobte si domácí vegetu

Čím rychleji potraviny zmrazíte, tím bude chutnější

Chcete, aby se ovoce a zelenina po rozmražení svou chutí i konzistencí podobaly čerstvým plodinám? Pak je důležité potraviny zmrazit co nejrychleji. V opačném případě by se mohla jejich struktura změnit a po rozmrazení by byly až příliš měkké a lepkavé.

Moderní mrazáky jsou vybavené funkcí rychlého zmrazení. Po spuštění programu na krátkou dobu sníží teplotu na možné minimum a zajistí co nejrychlejší zmrazení ovoce či zeleniny. Pokud není váš mrazák touto funkcí vybaven, několik hodin před vložením do mrazničky nastavte na regulátoru co nejnižší možnou teplotu. Po pár hodinách od vložení ji můžete vrátit na původní úroveň.

Některé druhy ovoce a zeleniny do mrazáku nepatří

Mražením uchováte na dlouhé měsíce mnoho druhů ovoce a zeleniny. Přesto je spousta takových, které do mrazáků nepatří a které je třeba uchovat a konzervovat jinými způsoby. Obecně do mrazáku nepatří ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody. Mezi mrazničce zapovězené potraviny patří:

  • melouny, pomeranče, mandarinky, banány a další vodnaté exotické ovoce,
  • okurky,
  • brambory,
  • saláty,
  • rajčata,
  • ředkve a ředkvičky,
  • cibule a česnek.

Rajčata jsou plná vody. Po romzrazení vám moc chutnat nebudou.

Pokud zvolíte vhodné druhy ovoce a zeleniny a připravíte je na hluboké zmrazení, budou chutnat jako čerstvé i po několika měsících uskladnění. Nenechte si ujít články zaměřené na další způsoby konzervace:

publikováno: 8. 9. 2020
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.