Jak zpracovat letní ovoce – od mražení po výrobu pálenky

Jak zpracovat letní ovoce – od mražení po výrobu pálenky

Urodilo se vám velké množství ovoce a přemýšlíte, jak jej nejlépe zpracovat, aby nehnilo a nepřišlo tak na zmar? Možností konzervace a sterilizace jsou různé, vždy záleží na tom, jakým způsobem chcete ovoce dále využívat. V tomto článku se stručně zmíníme o možnostech zpracování nejen letního ovoce. Článek poslouží také jako rozcestník k dalším článkům, které se jednotlivým způsobům zpracování věnují podrobněji.

Ovoce musí být čerstvé a zdravé

Pokud chcete zpracovat, konzervovat či sterilizovat ovoce či zeleninu, postarejte se o to, aby se v celém množství objevovaly jen čerstvé a zdravé kousky. Vyhýbejte se zpracovávání nahnilých či jinak poškozených kusů, které mohou ohrozit kvalitu celého výsledného produktu. Než si vyberete způsob zpracování ovoce, rozhodněte se také, jak jej chcete dále využívat – pro přímou konzumaci, další zpracování, přípravů pokrmů, nápojů, pečení? Pojďme si shrnout všechny možnosti zpracování ovoce, se kterými se můžete setkat.

Mražení ovoce

Jednou z oblíbeným metod zpracování ovoce je jeho mražení. Jedná se o šetrnou metodu, u které dochází vlivem nízké teploty k potlačení množení mikroorganismů, ovoce tak nepodléhá zkáze tak rychle. Při mražení zůstávají veškeré vitamíny a zdraví prospěšné látky přímo v ovoci, kvalita produktu se nedegraduje. Při mražení ovoce se řiďte těmito radami:

  • Ovoce mrazte při nízkých teplotách -18 °C a nižších

  • Zmrazení ovoce musí být co nejrychlejší, zvýší se tak trvanlivost

  • Při mražení malin či jahod ovoce nejprve zmrazte na misce a poté přesypte do sáčku

  • Ovoce můžete mrazit v celku, nakrájené na kousky i jako protlak či dřeň

Mražené ovoce

Sušení ovoce

Další oblíbené metodou zpracování ovoce je jeho sušení. Dnes jsou na trhu cenově dostupné sušičky na ovoce, které se o vše postarají. Umožňují snadné nastavení teploty, automatickou regulaci i časovač, o nic se tak nemusíte starat. Ovoce ale můžete sušit i v troubě, jen je potřeba tomu věnovat trochu více úsilí a sušené ovoce pravidelně kontrolovat.

Sušení ovoce patří mezi nejstarší metody konzervace potravin vůbec. Pomalým sušením zbavíte ovoce obsahu vody. Pokud se dostane pod 5 %, zabrání se tvorbě mikroorganismů a ovoce dlouho vydrží, většinu vitamínů si přitom uchová. Máme pro vás několik základních tipů:

  • Ovoce sušte při teplotě mezi 30 až 60 °C, proces sušení bude pomalý a v ovoci zůstanou vitamíny

  • Ovoce sušte tak, aby nebylo vystaveno světlu. Bude vypadat svěže, budou pružné s typickou vůní a barvou.

  • Vyhýbejte se sušení ovoce na slunci, zhnědne a ztratí své vlastnosti.

  • Sušit můžete mnoho druhů ovoce, od jablek přes hrušky po maliny či jahody

Sušené ovoce

Zavařování

U nás oblíbenou metodou konzervace ovoce je jeho zavařování. Obzvláště v těchto týdnech je zavařování v plném proudu, ale s nadsázkou můžeme říci, že co zavařovat je v průběhu celého roku. Možností zavařování existuje několik. Tradiční zavařování v zavařovacím hrnci je kvalitní, vcelku rychlé a přesné, zavařovat ale můžete i bez zavařovacího hrnce.

Stále častěji lidé zkouší zavařovat v troubě, mikrovlnce nebo myčce na nádobí a výsledek si chválí. Některé ovoce je třeba zavařovat v cukerném nálevu, jiné pustí šťávu, takže nálev už nepotřebuje. Přečtěte si některý z článků, ve kterých jsme se metodám zavařování ovoce, zeleniny a jiných potravin zabývali podrobněji:

kompot

Výroba domácích marmelád a džemů

Některé druhy ovoce si o zpracování na marmeládu přímo říkají. Domácí poctivé marmeládě z vlastního čerstvého ovoce se žádná kupovaná marmeláda nemůže vyrovnat. Využijete je při sladkých snídaních, na pečení, malé skleničky marmelády jsou také ideálním tipem na dárek pro vaše nejbližší. Domácí marmeládu můžete udělat například z rybízu, třešní, švestek, broskví a dalších druhů ovoce. Pro přípravu potřebujete obvykle jen ovoce, cukr a pektin, nebo jiný želírovací přípravek. Vyzkoušejte některý z těchto receptů:

Marmeláda z ovoce

Pálení alkoholu

Zeptejte se na Valašsku, co dělat s nadbytečným ovocem, a odpověď dostanete okamžitě. Pokud máte napečeno, zavařeno, zamraženo a stále vám spousta ovoce zůstává, nechte si vypálit kvalitní alkohol. Nemusí jít zrovna o slivovici, kvalitní alkohol lze vyrobit i z jablek, hrušek, meruněk a dalšího ovoce.

Jabkovice

Obraťte se na pálenici se svém okolí a poptejte se na možnosti výroby alkoholu. Pokud máte ovoce dostatek, budete mít pálenku jen ze své úrody. Pokud máte ovoce méně, pálenice přidá ovoce od jiných pěstitelů a vy za zbylé ovoce doplatíte. Do pálenice můžete přijet i s vlastním kvasem, který si necháte vypálit, jeho příprava má ale svá pravidla a při špatném postupu se může celá várka ovoce zkazit. Nejjednodušším řešením je tak na pálenici dovézt své ovoce a vše ostatní nechat na odbornících.

Možností zpracování ovoce je tak opravdu neskutečně mnoho. Vždy je nejlepší zpracovávat čerstvé ovoce, ať už pro přímou konzumaci, tak pro použití v kuchyni. Pokud ale použijete mražené, sušené či tepelně upravené ovoce, můžete z něho připravovat pokrmy v průběhu celého roku. Nezapomínejte na správné uchovávání zavařenin ve spíži. Z čerstvého ovoce si můžete také připravit ovocné zmrzliny, dřeň, ovocné nápoje a spoustu dalších vitamínových bomb. Ovoce konzervujte, obzvláště v chladných zimních měsících se vám pořádné dávky vitamínů budou hodit.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho v roce 2025 využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že uš...

Dosáhněte čistšího vzduchu i vody díky moderní filtraci

Kvalitní filtrace je důležitá pro ochranu vašeho zdraví, životního prostředí i technologií samotných. Čtěte dál a dozvíte se, proč je filtrace plynů a kapalin důležitá nejen v oblasti průmyslu, ale i v běžném ž...

Byt

Současné trendy v kuchyňské keramice

Ve světě designu se kuchyňská keramika přeměňuje z pouhé funkce na výraz stylu. Dlouhodobě sledujeme, jak se barvy, tvary a povrchy posouvají dál a jak se spojí estetika s použitím v běžné praxi a každodenním ž...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Sháníte palivové dřevo a stavební řezivo? S námi jste vždy o krok napřed

S blížící se zimou se každý ohání, aby svůj sklep naplnil palivovým dřívím a zajistil si doma útulné teplo. Pokud palivové dřevo také sháníte, u nás jste na správné adrese. A máme i stavební řezivo pro případ, ...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...