Tupý nůž do kuchyně nepatří: Jak nabrousit nůž jako profesionál


Broušení1

Ruku na srdce, v jakém stavu jsou vaše kuchyňské nože? Pokud jsou opravdu ostré, pak patříte mezi malou skupinku lidí, kteří se o své nože starají. Broušení nožů se často podceňuje a české domácnosti tak často používají tupé nože, které jsou ale ve výsledku mnohem nebezpečnější. S tupým nožem se totiž těžko manipuluje a musí se na něj tlačit, takže snadno sklouzne a poraní vás. Broušení nožů je složitou disciplínou, předáme vám ale alespoň základní rady, jak nabrousit nůž doma během chvilky.

Test ostrosti – jak poznat ostrý nůž

Pokud si nejste jisti, jestli jsou vaše nože dostatečně ostré, nebo ne, vyzkoušejte si několik testů. Oblíbený je test řezem papíru. Uchopte v rohu obyčejný list papíru a ve vzduchu pod úhlem přibližně 45° udělejte řez. Pokud jde přeříznutí těžko nebo se papír roztrhne, pak je nůž tupý a je potřeba jej nabrousit.

Dalším oblíbeným kuchařským testem je krájení měkkého rajčete. Vzpomeňte si, jak vaše krájení naposledy dopadlo. Pokud jste rajče rozmačkali a nepodařilo se vám jej nakrájet, pak byl nůž tupý. Pokud se vám podařilo nakrájet krásné tenké plátky, o broušení se zatím nemusíte vůbec starat.

Test ostrosti pomocí rajčete

Nakrajete měkké rajče, aniž byste jej rozmačkali? Pak máte ostrý nůž!

Broušení nožů doma

Zjistili jste, že jsou vaše nože tupé? Pak se pusťte do jejich broušení. Velmi tupé nebo poškozené ostří nože doma nenabrousíte a budete muset své nástroje zanést k nožíři. Běžné broušení nožů ale zvládete i doma a mělo by patřit k pravidelné údržbě. Pokud si proces broušení zautomatizujete a o své nože se budete pravidelně starat, vydrží vám roky.

Možností máte hned několik. Na trhu jsou nejrůznější mechanické i elektrické pomůcky na broušení nožů. Některé fungují lépe, jiné hůře. Výhodou těchto pomůcek je skutečnost, že s nimi nože zpravidla nemůžete zničit, ostří ale nikdy nebude dokonalé. Nejlepší a nejosvědčenější metodou je broušení nožů na brusném kameni. To ale vyžaduje správný postup a zkušenosti.

A jak jsou na tom keramické nože? Jsou opravdu tak úžasné?

Osvědčená klasika – brusný kámen

Pokud se naučíte brousit nože pomocí brousku, budete je mít vždy ostré. Na brousku totiž nože nabrousíte velmi kvalitně, musíte ale dodržet základní postup. V první řadě si musíte pořídit brusný kámen. Na trhu jsou dva základní typy, a to přírodní a syntetický. Pro kvalitní broušení kuchyňských nožů se lépe hodí ten syntetický, který má rovnoměrná brusná zrna, a tak nabrousí nůž stejně po celé ploše. Zakupte si brusný kámen s 2 typy hrubosti zrna – na každé straně jinou.

Jak nabrousit nůž na brousku krok za krokem

Pokud se o broušení nožů pomocí brusného kamene pokoušíte poprvé, naučte se to na starších nožích. Postupujte následovně:

  1. Namočte brousek mýdlem, olejem nebo petrolejem.

  2. Při broušení vždy táhněte celou vrstvou čepele, a to pod úhlem 15°. Nože se brousí i pod jinými úhly, tento je však pro laiky ideální.

  3. Zapamatujte si počet tahů, kterými jste nožem přes brousek přejeli. Stejný počet tahů proveďte i na druhé straně, aby bylo ostří nože rovnoměrné.

  4. Nůž je naostřen nahrubo, má jemné zoubky, které je třeba zahladit. K tomu slouží strana brousku s jemným zrnem. Jemné broušení se provádí krouživými pohyby pod stejným úhlem. Na nůž už nemusíte příliš tlačit, ostří je jemně doostříte a vyhladíte.

Když brousek není po ruce

Pokud nemáte brousek po ruce a potřebujete nůž co nejrychleji nabrousit, můžete použít různé předměty a povrchy, které máte kolem sebe. Takový způsob broušení používejte ale jen v krajním případě, broušení není dokonalé a ostří postupně deformuje. Broušení nožů jde snadno například o dno hrnce nebo keramický hrnek. Ostří pak vyhladíte a jemných zoubků se zbavíte pomocí koženého opasku.

Ocílka srovná ostří, tupý nůž ale nenabrousí

Máte doma ocílku, kterou příliš často nepoužíváte? Změňte to, naučte se s ní pracovat a kvalita vašich nožů bude ještě na vyšší úrovni. Je třeba si uvědomit, že ocílka slouží k finálnímu dobroušení, nepoužívá se pro samotné broušení nožů. Ocílka vlastně funguje podobně jako jemné strana brousku – ostří srovná a zbaví jej malých zoubků, které zhoršují kvalitu řezu. Výběru ocílky a způsobu broušení se věnujeme v samostatném článku.

Broušení na ocílce

Už víte, jak nabrousit nůž? Pokud se budete broušení na brousku teprve učit, vezměte si starý nůž a na něm si rovnoměrné přejíždění přes brousek a držení stálého úhlu vyzkoušejte. Uvidíte, že po pár pokusech vám půjde broušení velmi snadno a během chvilky si nabrousíte všechny nože, které máte doma.

publikováno: 17. 4. 2018
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.