Uskladnění ovoce a zeleniny: Ne vše patří do lednice


zelenina do lednice

Pokud při návratu z obchodu veškeré ovoce a zeleninu ihned ukládáte do lednice, zbystřete. Existuje řada druhů potravin, kterým nízké teploty a vyšší vlhkost nesvědčí. Jejich trvanlivost se uskladněním v lednici neprodlouží, ale naopak zkrátí. Některé druhy pak mohou změnit i svou chuť a strukturu. Sepsali jsme pro vás základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v domácnosti a zaměřili se na ty druhy, které do lednice nepatří.

Speciální přihrádka na ovoce a zeleninu

Chcete-li uskladnit některé druhy ovoce a zeleniny v lednici, měli byste je umístit na vyhrazené místo. Většina moderních chladniček je vybavena speciální přihrádkou určenou pro uskladňování ovoce a zeleniny. Má jinou teplotu a vlhkost než jiné zóny v lednici, a tak zde tento typ potravin vydrží co možná nejdelší dobu. Obecně platí, že čím výše je police v chladničce posazená, tím nižší vlhkost v ní je. Proto by se mělo ovoce a zelenina dávat spíše do nižších pater, kde je vyšší vlhkost, a tedy nižší pravděpodobnost vysušování.

Jaké druhy ovoce a zeleniny do ledničky patří

V první řadě si pojďme říci, jaké druhy ovoce a zeleniny mají v lednici své místo. Jsou to především jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, rybíz, jahody a jiné druhy lesních plodů. Ze zeleniny do lednice patří salát, čínské zelí, ředkvičky a další druhy košťálové a listové zeleniny. Zmíněným druhům potravin svědčí chladné a vlhké prostředí, proto se pro skladování v lednici hodí.

Poznáte, jaké druhy ovoce a zeleniny v lednici správně být nemají?

Co do lednice naopak nepatří

Ne každému druhu ovoce a zeleniny však vlhkost a chlad svědčí. Existuje tak řada druhů, které ze zvyku v lednici skladujeme, ale zbytečně jim zkracujeme životnost a kazíme jejich chuť. Mezi potraviny, které do lednice nepatří, řadíme například:

Brambory

Brambory se musí skladovat na suchém, chladném a tmavém místě, ale rozhodně ne v lednici. Vlivem nízkých teplot se totiž v bramborách škrob mění a cukr, a tak začnou sládnout. Skladováním brambor v lednici dosáhnete stejného efektu, jako by vám zmrzly. V takových bramborách se pak navíc tvoří ve větší míře akrylamid, který je zdraví škodlivý. Brambory patří do spíže.

Rajčata a papriky

Možná vás překvapí, že ani rajčata a papriky nepatří do lednice. Pokud byste nechali rajčata v kuchyni v ošatce, krásně by dozrála a uchovala si svou šťavnatost. Jejich uskladněním do lednice se však proces zrání zastaví, struktura rajčat se změní, a nakonec budou moučná a nebudou mít žádnou chuť. Totéž platí v případě paprik. Rajčata a papriky proto uchovávejte přímo na kuchyňské lince, kde vám vydrží čerstvé až do zpracování.

Rajčata ani olej do lednice nepatří

Cibule, česnek a šalotka

Pokud budete cibuloviny uchovávat v lednici, budete z nich těžko dostávat jejich slupku Po několika dnech v lednici navíc cibule, česnek i šalotky začnou měknout, přestanou mít typické štiplavé aroma, vlivem vyšší vlhkosti mohou začít i uhnívat. Cibuloviny potřebují proudění vzduchu, které je uchová čerstvé. Nejdéle vydrží v kuchyni na ošatce nebo ve spižírně.

Olej

Do lednice nepatří ani oleje. Slunečnicové, řepkové, olivové – zkrátka žádné. Jejich skladováním v lednici totiž proměníte průzračnou žlutou tekutinu na zakalenou tuhou hmotu. Olej v lednici okamžitě mění svou strukturu, zhoustne a je nepoužitelný až do opětovného oteplení. Olej proto skladujte v temnu a při pokojové teplotě.

Banány, melouny a citrusy

Ani většině exotických druhů ovoce nedělá pobyt v lednici zrovna dobře. Do lednice proto správně nepatří banány, melouny, citrony, pomeranče ani grepy. Banány začnou při působení chladu rychle měknout a hnědnout. Pokud jste navíc zakoupili nezralé nazelenalé banány, v lednici rozhodně nedozrají. Potřebují teplo a světlo. Strukturu dužiny může po nějaké době v lednici měnit i vodní meloun. Pokud si rádi pochutnáte na studeném melounu, dejte jej do lednice vychladit až těsně před konzumací, jinak jej skladujte mimo ni. Totéž platí v případě citrusů, které se v lednici mohou začít rychleji kazit. Vyrostly v teplém prostředí, a tak na chlad nejsou zvyklé.

Pokud si osvojíte základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v lednici, vydrží vám mnohem déle. Zatímco některým druhů studené teploty a vlhkost prospívá, pro jiné znamená rychlou zkázu. Vytvořte si v kuchyni dostatek skladovacích prostorů pro umístění těch druhů ovoce a zeleniny, které do chladničky nepatří. Budete je mít vždy po ruce a vydrží vám co nejdelší dobu.

Nenechte si ujít další oblíbené články:

publikováno: 17. 6. 2019
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.