Uzený sýr, to je lahoda! Zkuste si udělat vlastní
Delikatesa, která je nevšední, a přitom ji snadno vyrobíte doma. Od začítku až do konce. Suroviny mohou být vaše vlastní, chuť přidáváte podle sebe, proces řídíte také sami a výsledek – na tom si také pochutnáte vy. Uzený sýr potěší téměř každého. Samotný i jako jedna z ingrediencí.
Uzení masa je jednou z jeho nejtradičnějších úprav. Není složitá a lidé tak díky tomu mohli uchovávat maso delší dobu. Není tedy divu, že stejný postup zkoušeli i s dalšími produkty – například sýrem. Tak vznikla pochoutka, která má úspěch dodnes.
Správný proces uzení sýra
K uzení se hodí tvrdší druhy sýrů. Můžete je koupit už hotové v obchodě, ten správný požitek ale budete mít jedině s domácím sýrem, který si připravíte sami a proces výroby kontrolujete už od začátku.
Pro uzení jsou vhodné sýry, které se snadno rozkrájí na malé kousky. Ty se buď jen solí nebo podle chuti míchají s nejrůznějším kořením.
Uzení tvrdého sýra
Pro uzení je nejvhodnější sýr, který obsahuje 30% tuku (v obchodech nejčastěji kvalitní eidam). Nakrájí se na menší kostičky (přibližně 1,5 cm) a pokud je třeba dodat příchuť, obalí se v koření. Poté se naplní střívka, v nichž se bude sýr udit. Volný prostor mezi kostičkami není na škodu, ba spíše naopak. Může jím pronikat kouř a dostane se tak na co nejvíce povrchu. Nedoporučuje se obalovat celý sýr, protože vzniklá krusta by bránila pronikajícímu kouři.
Jednotlivé pytlíčky zavěste a s uzením nepospíchejte. Vyčkávat se vyplatí!
V čem udit sýr
Teplota kouře při uzení sýrů by měla v udírně dosahovat pod bod tavení. Udí se tedy studeným kouřem, aby se kostičky neslepily a přitom byly ochuceny a aromatizovány.
Nakrájený sýr se vloží buď do punčochy nebo plátýnka, kde jej pomalu obklopuje kouř. K dostání jsou i speciální sáčky pro uzení sýra, s nimiž odpadají starosti o vhodnosti použitého materiálu.
Kdo se ale uzením zabývá, má většinou své triky, v čem sýr udit – někdo využívá třeba staré záclony rozstříhané na menší kusy.
Při první kontrole se mohou jednotlivé pytlíky lehce načechrat, aby došlo k oddělení a provzdušnění. Později už ale nechte sýr jen odpočívat.
Sbíhají se vám sliny? Pusťte se do uzení sýra sami!Uzený sýr můžete zakoupit na farmářských trzích, případně se do jeho výroby pustit sami. Ani nevadí, že nemáte k dispozici udírnu. Místo ní se dá využít plynový zahradní gril, který má možnost přiklopení krytu a zároveň otvor, kterým vznikne „tah". |
Ochucení sýrů pro uzení
-
Uzený sýr s uzeninou nebo masem
Pro kvalitní výsledek je potřeba mít kvalitní suroviny. Ty seženete i v supermarketech, jen je třeba důkladně hledat a pozorně číst etikety. Zamířit můžete k místním producentům, kteří jsou v tomto směru přeci jen spolehlivější. V současnosti se stále častěji objevují farmářské obchody, kdy tyto pochoutky seženete snáze.
K sýru pro uzení tak můžete přimíchat kousky kvalitního salámu. Aromatické suché druhy dodají více chuti a vůně, použít se dá i šunka.
-
Uzený sýr se zeleninou
Češi jsou národem houbařů a houby také často figurují v receptech. Nakrájené na malé kousky se mohou přidat k uzeným sýrům. Samotné tolik chuti nedodají, spíše aromatizují, v kombinaci s dalším kořením už ale bude jejich přítomnost znát.
-
Uzený sýr s kořením
Směsi koření si můžete sami připravit podle toho, co máte rádi, případně v závisloti na tom, k jaké příležitosti budou připravovány. Pokud se budou konzumovat jen samotné jako delikatesa, pak mohou být výraznější; jestli je chcete používat jako ingredienci k přípravě jiných pokrmů, pak to s kořením netřeba přehánět.
K dostání jsou i předpřipravené směsi koření. Obsahují kupříkladu sladkou papriku, sušený česnek, dobromysl, bazalku, chilli, tymián, rozmarýn, květ měsíčku, česnek medvědí a další.
-
Zdravá varianta: tofu
Vegetariáni a všichni, kteří se zajímají o zdravou stravu, jistě znají tofu. Vyrábí se srážením sójového mléka a patří mezi nejznámější pokrmy asijské kuchyně. Má variabilní využití – od sladkých variant až po přípravu na slano. Bez úpravy je takřka bez chuti. Jednou z možností pro úpravu je právě uzení.
Sýry je doporučováno udit na vlhkém dřevě z ovocných stromů. Jen tak získají jedinečnou chuť.
Domácí uzený sýr
Jako domácí úzený sýr se neoznačuje ten, který si pouze sami vyudíte, ale ten, s jehož výrobou začínáte od začátku. Tedy: podojíte krávu nebo kozu, proklestíte se procesem výroby sýra, ochutíte, vyudíte a nakonec si užijete svůj výtvor při konzumaci. Postup tak máte pod kontrolou včetně toho, co je do sýru přidáváno a v jakém množství.
Kromě sýrů se dají udit i další bezmase potraviny. Vyzkoušet můžete samotné houby, zeleninu (paprika, rajče, předem uvařené kukuřičné klasy) nebo směsi oříšků (mandle, arašídy, kešu...). Přidávat je pak můžete společně s uzenými sýry do salátů nebo k masu.
Díky udírně tak snadno připravíte i běžná jídla s novou chutí. Kupříkladu takové uzené kloboučky portobello plněné směsí uzeného sýra a zeleniny s čerstvým domácím chlebem. Pro příjemný letní večer jako stvořené...
SERIÁL DOMÁCÍ UDÍRNA
- Udírna je ozdobou zahrady, postavit si ji můžete sami
- Jak úspěšně zvládnout uzení masa
- Zahradní kuchyně může být plnohodnotným zázemím
Změnit pořadí komentářů
URČITĚ TAKÉ ČTĚTE:
- Vytápění psí boudy: Myslete na zdraví svého psa a boudu dobře zateplete
- Výsadba zeleniny v listopadu: druhy, které snesou nízké teploty
- Jaké druhy zeleniny se sklízí v listopadu a jak je uchovávat
- Terasová topidla během chladných dnů zpříjemní pobyt v zimní zahradě i na terase
- Na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Pod bioklimatickou pergolou můžete odpočívat celoročně

Zvýšená vlhkost v bytě? Porazte ji jednou pro vždy
V zimě se většině z nás větrat moc nechce, dodat sobě i domácnosti čerstvý vzduch je ale potřeba. Víme, jak si… ...

Přemýšlíte o darování nemovitosti dětem? Poradíme, na co si dát pozor
Darování nemovitosti dětem se vyplatí v případě, jestliže se chcete vyhnout komplikovaným právním procesům. Navíc… ...

Vytápění psí boudy: Myslete na zdraví svého psa a boudu dobře zateplete
Extrémně nízké teploty během zimního období nejsou příjemné pro člověka, ale ani pro většinu plemen psů.… ...

Jak opravit poškrábanou vinylovou podlahu? Záleží na způsobu pokládky
Vinylové podlahy patří mezi oblíbené druhy podlahových krytin. Jsou cenově dostupné, poměrně odolné a snadno se… ...

Podlahové topení svépomocí – návod na instalaci topných rohoží
Rekonstruujete koupelnu, kuchyň nebo chodbu a zvažujete možnost instalace elektrického podlahového topení? Pokud se do… ...

Zvažujete pořízení rohové vany? Zjistěte si její výhody i nevýhody
Čeká vás realizace nové koupelny a rádi byste ji zařídili tak, aby vypadala luxusně a zajistila vám maximální komfort?… ...

Podzimní trendy v bytovém designu pro rok 2019
Zajímáte se a aktuální dění na poli bytového designu? Pak byste si neměli nechat ujít řadu podzimních trendů, které… ...

Jste zkušení obchodníci? Zajímáte se o realitní trh? Přidejte se k nám!
Staňte se členy profesionálního týmu společnosti PATREAL, která poskytuje odborné služby na realitním trhu již více… ...

Druhy vánočních stromků: borovice, smrk, jedle a jejich charakteristika
Vánoce se každým dnem blíží a s nimi i otázka výběru vánočního stromku, který se stane ozdobou vašeho bydlení a… ...

Vneste si domů kousek hygge pohody
Dánové patří k nejšťastnějším národům na světě. Ptáte se, čím to? V jejich každodenních životech se totiž… ...

Mimoškolní aktivity jsou pro děti důležité, zahání nudu a rozvíjí jejich schopnosti
Velkou část dne tráví děti ve škole, ale co přijde potom, když se vaše dítě vrátí domů? Sedne si k počítači či… ...

Krbová kamna: vytopí, zútulní, uspoří
Venku se výrazně ochladilo a topná sezóna dala radiátorům, kotlům a čerpadlům opět zelenou. Pokud se vám přeci jen… ...